Diferențele dintre laptele pasteurizat și UHT
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Cunoașteți diferențele dintre laptele pasteurizat și cel UHT? Atât pasteurizarea, cât și ultra-pasteurizarea sunt tratamente de sterilizare care servesc la creșterea termenului de valabilitate a laptelui. De asemenea, ele distrug microorganismele patogene care dăunează ființelor umane.
Ambele metode constau în încălzirea laptelui pentru o anumită perioadă de timp și apoi răcirea și ambalarea acestuia. Există însă diferențe atât în privința timpilor de încălzire, cât și a modificărilor organoleptice și nutriționale.
Nu doar industria lactatelor folosește aceste metode de sterilizare. Sunt comune în industria berii și în fabricarea multor conserve.
Care sunt diferențele dintre laptele pasteurizat și laptele UHT?
Pasteurizarea
Pasteurizarea produce lapte proaspăt. Laptele este încălzit la o temperatură între 55 și 75 ºC (130 până la 167 ºF) timp de 17 secunde. Acest proces ajută la eliminarea bacteriilor patogene, menținând calitatea și proprietățile produsului.
În acest fel, flora naturală a produsului rămâne intactă. Această floră este capabilă să modifice laptele într-o perioadă scurtă de timp. Ca atare, cel mai bine este să păstrați produsul la rece chiar dacă recipientul nu a fost deschis.
Citiți mai mult: Beneficiile laptelui de cămilă
Laptele UHT
Acesta este un tratament termic mai agresiv. Pe de o parte, avem laptele uperizat, care este încălzit cu abur și apoi răcit rapid. Pe de altă parte, există laptele UHT, care este supus la temperaturi de 138 °C (280 ºF) pentru câteva secunde.
Este posibil ca acest tip de tratament să ducă la producerea de deșeuri care sunt dăunătoare sănătății. Cu toate acestea, există dovezi ale siguranței sale. Un articol publicat în „European Journal of Clinical Nutrition” confirmă acest lucru.
Acest proces termic produce o alterare minimă a produsului și permite păstrarea acestuia în stare perfectă chiar și la temperatura camerei. Trebuie însă consumat în maxim 3 zile de la deschidere.
Acest tratament permite distrugerea organismelor patogene. Este o metodă de sterilizare relativ recentă. Din punct de vedere tehnologic, industria a întâmpinat două probleme. În primul rând, cum să încălzească și să răcească atât de rapid laptele; în al doilea rând, găsirea unui recipient steril pentru conservare a fost o provocare. Prima problemă a fost rezolvată prin aplicarea de abur și variații de presiune, iar a doua a fost rezolvată cu ambalajul Tetra Pack.
Influența sterilizării asupra proprietăților nutriționale ale laptelui
În timpul pasteurizării, nu există modificări. În timpul depozitării, poate exista o pierdere de vitamine fotosensibile, cum ar fi vitamina A sau riboflavina.
Totuși, în cazul laptelui UHT, lucrurile se schimbă. Întrucât este un tratament mai agresiv din punct de vedere termic, există pierderi de vitamine. Există niveluri mai scăzute de acid ascorbic și vitaminele B1 și B12.
În timpul depozitării prelungite, poate exista o pierdere a altor vitamine, cum ar fi A și B6. Proteinele și aminoacizii nu vor suferi schimbări.
Aceste procese de sterilizare au permis laptelui să ajungă în casele noastre cu mai multă siguranță și calitate. Ele îmbunătățesc conservarea produsului și reduc riscul microbiologic.
În ultimii ani, a fost studiată influența consumului de lapte UHT asupra microflorei intestinale. Nu au fost găsite efecte semnificative, potrivit unui articol publicat în revista „Nutrients” .
Totuși, aceste constatări arată că aportul acestui lapte modifică flora intestinală și sporește inflamația. Din acest motiv, experții ne recomandă să acordăm prioritate consumului de lapte proaspăt.
Recomandăm: Laptele de migdale pentru copii: avantaje
Diferențele dintre laptele pasteurizat și UHT: două alimente sigure
Ambele procese ajută la creșterea termenului de valabilitate și a igienei laptelui. Cu toate acestea, există unele diferențe:
- Laptele pasteurizat trebuie păstrat la rece tot timpul. Laptele UHT poate rămâne la temperatura camerei până în momentul deschiderii recipientului.
- Data de expirare a laptelui pasteurizat este de 4 zile de la ambalare, în timp ce laptele UHT se păstrează luni întregi.
- Laptele pasteurizat are caracteristici organoleptice asemănătoare cu cele ale laptelui crud în ceea ce privește mirosul, gustul și culoarea. Acest lucru se datorează sterilizării acestuia la o temperatură mai scăzută.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hansen CK., Klingenberd L., Larsen LB., Lorenzen JK., et al., The effect of UHT processed dairy milk on cardiometabolic risk factors. Eur J Clin Nutr, 2017. 71 (12): 1463-1466.
- Li X., Yin J., Liu L., Effects of whole milk supplementation on gut microbiota and cardiomeetabolic biomarkers in subjects with and without lactose malabsortion. Nutrients, 2018.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.