Diferențele dintre odinofagie și disfagie
Termenii odinofagie și disfagie se referă la o serie de probleme legate de consumul de alimente. Însă între aceste două concepte există câteva diferențe pe care le vom analiza pe parcursul acestui articol.
În ciuda faptului că mulți oameni confundă acești termeni, adevărul este că, odată ce vei afla mai multe informații, vei realiza cât de diferite sunt odinofagia și disfagia, în ciuda faptului că au și lucruri în comun.
Ce este odinofagia?
În primul rând, vom discuta despre conceptul de odinofagie. După cum subliniază studiul Gastroesophageal reflux disease, odinofagia se referă la durerea care apare atunci când oamenii înghit (alimente solide, lichide sau salivă). Unele dintre caracteristicile bolii sunt:
- Ușoară durere. Deși se poate intensifica în anumite circumstanțe, durerea este destul de ușoară.
- Cronicitate. În unele cazuri, durerea în timpul înghițirii devine cronică, ceea ce poate indica o boală gravă care trebuie tratată.
- Contracții sincrone. Mușchii din zonă se contractă, provocând durere.
Cauze
Odinofagia se manifestă, de obicei, ca o consecință a unor boli precum faringita, amigdalita sau alte infecții care pot afecta zona gâtului. Cu toate acestea, odată ce cauza odinofagiei este tratată, aceasta dispare.
Acest lucru nu se întâmplă în alte situații, în care această înghițire dureroasă devine cronică. Poate fi un semn de avertisment al unei probleme majore. De exemplu, poate apărea un ulcer.
Înainte de a-ți face griji în zadar, dacă ai oricare dintre simptomele menționate mai sus, atunci ar trebui să te adresezi medicului pentru a exclude orice problemă. În plus, în acest fel, vei putea începe și un tratament adecvat pentru a trata boala.
Citește mai mult:
Ce este disfagia?
Acum că știi mai multe despre odinofagie, vom aborda disfagia. Disfagia este dificultatea la înghițirea alimentelor solide și lichide.
De fapt, alimentele își opresc călătoria înainte de a ajunge în gât din cauza faptului că nu pot trece prin el. Uneori, pacienții cu disfagie pot avea probleme cu mestecarea alimentelor, neputând forma ceea ce se numește „bol alimentar”.
Unele dintre simptomele disfagiei coincid cu cele ale odinofagiei:
- Înghițire dureroasă (odinofagie). Acesta este motivul pentru care alimentele sau lichidele nu pot călători normal.
- Senzație de gât plin. Acesta este un simptom al anxietății caracterizat prin senzația de mușchi rigizi și strânși la nivelul gâtului, cu îngustarea diametrului acestuia.
- Voce răgușită. Apare din cauza contracției mușchilor din zonă.
- Regurgitare. Incapacitatea de a înghiți face ca alimentele să revină în gură. Astfel, ele nu reușesc să treacă prin gât.
- Vomă. Apare din cauza dificultății de înghițire și regurgitației pe care o provoacă disfagia.
Cauze
Unele dintre cauzele disfagiei sunt acalazia (o boală rară care afectează esofagul), esofagita (care poate fi legată de o alergie alimentară) sau prezența tumorilor în zonă.
De asemenea, atunci când mergi la medic cu aceste simptome, primul lucru pe care îl va face specialistul este să verifice dacă nu există corpuri străine care cauzează disfagia. În unele situații, un rest alimentar poate fi cauza acestei probleme neplăcute.
Îți recomandăm:
Cum să previi odinofagia și disfagia
Acum că ai văzut diferențele dintre odinofagie și disfagie, chiar dacă una poate fi un simptom al celeilalte, este important să știi cum să le previi.
Pentru aceasta, experții ne recomandă să mestecăm bine alimentele și să evităm ingerarea unor bucăți prea mari care sunt greu de înghițit. De asemenea, trebuie să adoptăm obiceiuri corecte de viață pentru a ne menține cât mai sănătoși posibil și pentru a evita faringita sau alte infecții care ar putea provoca această afecțiune.
În cele din urmă, nu putem uita importanța de a consulta medicul în mod regulat pentru a verifica dacă totul este în regulă. Detectarea timpurie a unui ulcer, a refluxului gastroesofagian sau a cancerului ne poate ajuta să eliminăm riscul de a suferi de odinofagie și disfagie pentru o lungă perioadă de timp.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Camarero González, E. (2009). Consecuencias y tratamiento de la disfagia. Nutrición Hospitalaria, 2(2).
- Cedrón Cheng, Hugo, Tagle Arróspide, Martín, & Scavino Levy, Yolanda. (2008). Odinofagia como presentación inicial de esofagitis eosinofílica. Revista de Gastroenterología del Perú, 28(3), 270-273. Recuperado en 31 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292008000300010&lng=es&tlng=es.
- FICA C., ALBERTO. (2003). Síndrome de mononucleosis infecciosa en pacientes adolescentes y adultos. Revista chilena de infectología, 20(4), 235-242. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182003000400003
- Suárez-Escudero, J. C., Rueda Vallejo, Z. V., & Orozco, A. F. (2018). Disfagia y neurología:¿ una unión indefectible?. Acta Neurológica Colombiana, 34(1), 92-100.
- Anales Sis San Navarra vol.26 no.2 Pamplona may./ago. 2003. Enfermedad por reflujo gastroesofágico. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000300008
- Rev. amer. med. respiratoria vol.12 no.3 CABA set. 2012. Evaluación y tratamiento de las alteraciones de la deglución. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1852-236X2012000300004
- MedlinePlus. Deglución dolorosa. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003116.htm
- Manual Merck. Dificultad para tragar. https://www.merckmanuals.com/es-pr/hogar/trastornos-gastrointestinales/s%C3%ADntomas-de-los-trastornos-digestivos/dificultad-para-tragar