Dorința sexuală scăzută și impactul asupra relațiilor
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Sexul este o parte fundamentală a relațiilor amoroase. Prin urmare, dorința sexuală scăzută poate fi o problemă serioasă și cauza multor conflicte. Deși poate părea fără legătură, lipsa de empatie și afinitate poate fi una dintre consecințe. Astăzi, vom analiza problema apetitului sexual scăzut și impactul acesteia asupra relațiilor.
Apetitul sexual scăzut este o problemă mult mai frecventă decât își dau seama majoritatea oamenilor. Asta pentru că majoritatea cuplurilor o țin în spatele ușilor închise. De fapt, un studiu recent a arătat faptul că 36% dintre femei și 31% dintre bărbați suferă de apetit sexual scăzut, problemă care se înrăutățește după vârsta de 40 de ani.
Această problemă apare mai ales la cuplurile căsătorite. „Pacienta clasică susține că făcea sex înainte de căsătorie și la începutul căsătoriei, dar după câțiva ani, fără niciun motiv, nu mai dorea deloc să facă acest lucru”, explică dr. Bruce Carr de la Universitatea din Texas.
Dorința sexuală scăzută nu îi afectează doar pe cei care o experimentează, ci și pe partenerii lor. Dorințele lor sexuale sunt nesatisfăcute, se simt respinși, iar problema poate chiar să le scadă stima de sine.
Îți recomandăm:
Ce cauzează dorința sexuală scăzută?
Apetitul sexual scăzut poate fi rezultatul unor factori fizici sau psihologici. Stresul vieții moderne dăunează relațiilor sexuale. Din acest motiv, principalele cauze ale apetitului sexual scăzut sunt depresia și oboseala.
Resentimentul este o altă cauză a libidoului scăzut. Poți să te superi pe partener din cauza unui dezacord sau pentru că acesta este prea posesiv, pasiv sau neatent în raport cu nevoile tale, etc. Aceste tipuri de probleme pot reduce atracția sexuală și, prin urmare, dorința sexuală.
Traumele din trecut, cum ar fi abuzul sexual sau alte experiențe negative, pot fi un obstacol. Ele ies la suprafață – fie în mod conștient, fie inconștient – și ne reduc dorința sexuală, fără să ne dăm seama.
Printre explicațiile fizice din spatele dorinței sexuale scăzute, putem menționa impotența masculină, durerea în regiunea genitală cauzată de infecții, leziuni, niveluri hormonale scăzute, precum și alți factori. În acest caz, lipsa dorinței sexuale nu este doar o problemă în relație, ci și o problemă de sănătate.
Așadar, cel mai bine este să te adresezi medicului specialist pentru a primi tratamentul de care ai nevoie.
Dorința sexuală scăzută și impactul acesteia asupra relațiilor
Sexul joacă un rol important în relația de cuplu. Sentimentele depind foarte mult de sex. Chiar și în cazul cuplurilor mai în vârstă, sexul este un mod de conectare, de a fi intim și de a te bucura unul de celălalt.
Unii oameni pot crede că sexul este malițios și își construiesc o relație pe baza altor activități pe care le împărtășesc cu partenerii. Dacă ambii parteneri simt la fel și au un acord sincer, lucrurile pot funcționa. Dialogul și comunicarea sunt fundamentale atunci când vine vorba de a căuta soluții împreună.
Unii ar putea crede, de asemenea, că este bine fără sex. Cu toate acestea, când se uită în trecut, își amintesc că sexul a fost ceva ce le-a plăcut cândva… A fost ceva care i-a unit.
Având în vedere acest lucru, este ușor să ne dăm seama cât de important este sexul pentru o relație sănătoasă. Dinamica zilnică dintre parteneri se îmbunătățește atunci când cei doi se bucură de o viață sexuală activă și satisfăcătoare.
Ce trebuie făcut pentru a preveni apetitul sexual scăzut și impactul acestuia
Discută cu medicul
Dacă știi sau suspectezi că există o cauză fizică – cum ar fi durerea sau impotența – consultă medicul pentru a exclude orice boală. După cum am spus, unele probleme fizice joacă un rol semnificativ în pierderea libidoului. Prin urmare, o evaluare medicală îți va permite să excluzi sau să abordezi aceste posibilități.
Îți recomandăm:
Discută cu partenerul tău despre dorința sexuală scăzută și impactul acesteia
Mărturisește-ți nevoile partenerului și roagă-l să facă același lucru. Vorbiți deschis despre eșecuri și așteptări și încercați să găsiți împreună o soluție. Asumați-vă angajamentul de a coopera pentru îmbunătățirea relației. Aceasta poate fi cea mai bună soluție pentru orice problemă.
Mergi la terapie
Ajutorul unei terțe părți, în special al unui profesionist, poate fi foarte important. A merge la terapie în cuplu sau individual te poate ajuta să determini cauzele care stau la baza apetitului sexual scăzut și să-ți revigorezi relația.
Creează momente de intimitate alături de partener
Uneori, cel mai greu lucru este să faci primul pas. Calea abstinenței este confortabilă, dar periculoasă. Mângâie-ți partenerul, caută puncte de atracție, încearcă să creezi momente de intimitate unice.
Încearcă lucruri noi
Dacă dorința sexuală scăzută este cauzată de plictiseală, atunci puteți încerca să explorați poziții noi sau să experimentați fantezii sexuale nesatisfăcute. Descoperiți noi interese sexuale pentru o motivație suplimentară.
Lasă în urmă frica
Dacă a trecut mult timp fără să faci sex cu partenerul, s-ar putea să-ți fie frică să te apropii de el. Sexul poate părea ciudat și străin. Dacă acest lucru este adevărat, abordează lucrurile încet. Mângâiați-vă unul pe altul, atingeți-vă… S-ar putea ca sexul să fie dificil, dar vă puteți masturba reciproc de câteva ori înainte de a merge până la capăt.
Dorința sexuală scăzută: un ultim sfat
Dacă activitatea sexuală lipsește în relația ta, atunci probabil există și alte probleme. S-ar putea să vă înțelegeți la nivel personal, dar să nu împărtășiți alte lucruri din viață care sunt normale pentru cupluri. Stabiliți o dată pentru a ieși la cină sau pentru a dansa. Planificați activități pe care le împărtășeați în trecut. Recuperarea lucrurilor pe care le-ați pierdut va ajuta la restabilirea atracției și dorinței sexuale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Relationship between hypoactive sexual desire disorder and aging. Hayes RD1, Dennerstein L, Bennett CM, Koochaki PE, Leiblum SR, Graziottin A.
Office for Gender and Health, Department of Psychiatry, The University of Melbourne, Australia (2007). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17081522 - Low sexual desire disorder. Basson R. merckmanuals.com/home/women-s-health-issues/sexual-dysfunction-in-women/low-sexual-desire-disorder
- Sexual desire disorder. (2017). psychologytoday.com/conditions/sexual-desire-disorder
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.