Două rețete cu legume la aburi
Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Dacă îți place să mănânci sănătos și în același timp să îți încânți papilele gustative, încearcă următoarele rețete cu legume la aburi. Fierberea în aburi este un mod de a găti care îți face cu siguranță viața mai ușoară. Iată câteva metode simple și creative de a prepara rețete cu un gust incredibil.
Legumele, la fel ca fructele, sunt alimente bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Toți acești nutrienți sunt necesari pentru buna funcționare a organismului.
Din păcate, multe persoane nu mănâncă legume, pentru că nu le place gustul sau textura, lucru valabil mai ales în cazul copiilor. Soluția este să înveți cum să le gătești și cu ce alimente să le combini pentru a obține arome noi și delicioase.
Următoarele rețete cu legume la aburi sunt alegerea ideală pentru pofticioșii care vor să se mențină sănătoși. Nimeni nu poate spune că aceste două preparate nu sunt delicioase. Citește mai departe pentru a descoperi metode noi și distractive de a găti legume.
Îți recomandăm și:
Rețete cu legume la aburi
1. Spaghete cu sos alb și legume la aburi
Spaghetele sunt cea mai bună garnitură pentru orice mâncare. Dacă îți place bucătăria italiană, sigur vei adora gustul acestei rețete cu legume la aburi.
Spaghetele cu sos alb și legume la aburi sunt ușor de gătit. Timpul de preparare nu depășește o oră.
Ingrediente
- 1 ceapă (100 g)
- 1 ardei gras roșu (150 g)
- 4 lingurițe de sare (20 g)
- 1 cană de lapte (225 ml)
- 1/2 cană de apă (100 ml)
- 1/3 legătură de sparanghel (50 g)
- 3 linguri de margarină (45 g)
- 1 pungă de spaghete lungi (1 kg)
- 1 linguriță de ulei de măsline (5 ml)
- 4 linguri de făină de grâu (60 g)
- 2 lingurițe de rozmarin uscat (10 g)
Mod de preparare
- Taie cubulețe ceapa și ardeiul. Adaugă lingura de ulei de măsline în oala sub presiune, alături de legumele tăiate.
- Presară cele două lingurițe de sare și de rozmarin uscat. Călește legumele timp de câteva minute, apoi adaugă apa și acoperă vasul. Fierbe în aburi legumele timp de 20 de minute, până se înmoaie.
- Pune laptele la fiert într-o cratiță la foc mic și lasă-l să dea în clocot. Poți adăuga 1/2 ceapă, dacă dorești.
- Într-o cratiță separată, topește margarina la foc mic.
- Adaugă făina de grâu și amestecă până obții un aluat.
- Când sunt gata și laptele și amestecul cu făină, pune-le pe ambele într-o singură cratiță la foc mic și amestecă apoi cu un tel, pentru a elimina cocoloașele.
- Vei vedea că, încet încet, se formează un sos alb sau Bechamel. Adaugă apoi două lingurițe de sare și amestecă puțin.
- Scoate legumele din oală și amestecă-le cu sosul alb.
- Fierbe spaghetele într-un vas separat. Când sunt gata, pune-le în farfurie și toarnă deasupra sosul alb cu legume.
Ar putea să îți placă și:
2. Plăcintă cu legume
Deși nu pare, această rețetă este foarte simplă. Plăcinta este o modalitate originală de a găti legume la aburi „îmbogățite” cu arome delicioase. Citește mai departe pentru a afla cum se prepară.
Ingrediente
- 3 cepe (250 g)
- 5 ouă (200 g)
- 1 pungă de cartofi (200 g)
- 5 morcovi (150 g)
- 1 foaie de plăcintă
- 1 legătură de spanac (300 g)
- 4 lingurițe de sare (20 g)
- 1 linguriță de pătrunjel (5 g)
- 1 linguriță de oregano (5 g)
- 1/2 cană de cremă de brânză (100 g)
- 1 linguriță de ulei de măsline (5 ml)
- 1/2 ardei gras verde tăiat în bucăți mici (80 g)
Mod de preparare
- Pentru început, curăță morcovii și cartofii și taie-i în felii de 1/2 centimetru.Taie ceapa mărunt.
- Fierbe în aburi legumele timp de 15 minute. Presară două lingurițe de sare.
- Adaugă apa și două lingurițe de sare într-o cratiță și lasă lichidul să fiarbă la foc mic. Când apa dă în clocot, adaugă spanacul și lasă-l la fiert 5 – 8 minute.
- Întinde foaie de plăcintă într-o formă și unge-o cu ulei de măsline pentru ca umplutura să nu se lipească de aluat.
- Bate cele cinci ouă într-un castron, adăugând pătrunjelul, oregano și ardeiul verde. Dă amestecul deoparte.
- Acum poți prepara umplutura. Pune legumele în formă, începând cu morcovii, după care cartofii, ceapa, iar la final, spanacul.
- Toarnă amestecul cu ouă peste plăcintă și adaugă crema de brânză deasupra.
- Pune tava în cuptor și lasă plăcinta să se coacă timp de 30 de minute la 200°C/400°F. Scoate apoi plăcinta din cuptor și servește-o frumos aranjată pe farfurii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Blekkenhorst LC, Sim M, Bondonno CP, et al. Cardiovascular Health Benefits of Specific Vegetable Types: A Narrative Review. Nutrients. 2018;10(5):595. Published 2018 May 11. doi:10.3390/nu10050595
- Zeng, C. (2013). Effects of different cooking methods on the vitamin C content of selected vegetables. Nutrition and Food Science, 43(5), 438–443. https://doi.org/10.1108/NFS-11-2012-0123
- Gidón, José Manuel. Cocina Anticolesterol. 100 recetas exquisitas dulces y saladas. Ediciones Lea, 2007.
- Huerta, Gloria Cabezuelo, and Pedro Frontera Izquierdo. Enséñame a comer: Hábitos, pautas y recetas para evitar la obesidad infantil. Vol. 24. Edaf, 2007.
- Kousmine, Catherine. Salve su cuerpo. Buenos Aires, 1988.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.