Durerea din regiunea vulvară: informații de bază
Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río
Durerea din regiunea vulvară reprezintă o senzație pulsatilă de arsură, care are la bază inflamarea regiunii intime. Din păcate, aceasta afectează aproximativ 16% din populația de sex feminin. În articolul de azi, îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre această afecțiune, astfel încât să îi poți recunoaște simptomele și, dacă este nevoie, să acționezi prompt.
Citește în continuare pentru a descoperi modul în care durerea din regiunea vulvară îți poate altera calitatea vieții și activitatea sexuală. Totodată, îți vom propune câteva soluții pentru a o trata.
Când este cazul să consulți un medic?
Durerea din regiunea vulvară poate avea cauze multiple. De pildă, ștergerea prea agresivă cu hârtie igienică poate duce la iritații și dureri înțepătoare. Și alergia la latex, materialul din care majoritatea prezervativelor sunt fabricate, poate produce simptome similare.
Ar putea să te intereseze:
Trebuie însă să consulți un medic pentru a te asigura că nu suferi de vulvodinie, o problemă care trebuie diagnosticată din timp.
Vulvodinia și simptomele sale
Conform literaturii de specialitate, vulvodinia este o durere cronică ale cărei puseuri pot dura până la trei luni de zile.
Consultă imediat un medic dacă următoarele simptome persistă mai mult de câteva zile:
- Senzații de arsură însoțite de înțepături și durere pulsatilă
- Senzații de mâncărime care nu pot fi ameliorate prin metode tradiționale (de pildă, spălarea regiunii intime cu săpun)
- Durere în timpul actului sexual (un simptom foarte frecvent la femeile cu vulvodinie)
Simptomele tocmai menționate pot fi cronice sau se pot face simțite doar în momente specifice – de pildă, la atingere sau când faci sex.
Indiferent de simptomele experimentate, trebuie să consulți un medic. Acesta îți va putea pune un diagnostic și îți va prescrie un tratament pentru a remedia problema cât mai curând posibil.
Cauzele durerii din regiunea vulvară
Cercetările științifice au reușit să identifice o serie de factori declanșatori ai durerii din regiunea vulvară, printre care:
- Herpesul (care poate cauza leziuni la nivelul vulvei)
- Alergiile (din cauza folosirii șervețelelor umede sau a prezervativelor din latex)
- Endometrioza (prezența țesutului endometrial în afara uterului)
Acestea sunt doar câteva dintre cauzele posibile ale vulvodiniei, care pot duce la vaginism, ceea ce reprezintă contracțiile involuntare ale mușchilor vaginului. Aceste contracții pot fi și consecința anxietății și a fricii care survin atunci când anticipăm durerea în timpul actului sexual.
Citește și:
Dacă experimentezi simptomele prezentate mai sus, nu ezita să consulți un medic.
Tratamente pentru durerea din regiunea vulvară
Nu-ți face griji dacă medicul stabilește că simptomele tale sunt cauzate de vulvodinie. Există mai multe tratamente pentru această afecțiune, a căror eficiență a fost dovedită științifică.
În cazul în care experimentezi anxietate deoarece anticipezi durerea în timpul actului sexual, ia în considerarea psihoterapia. Acest tip de terapie îți poate fi de mare ajutor!
Cauza problemei este una fiziologică? Vestea bună este faptul că ai la dispoziție opțiuni precum anestezicele și cremele antiinflamatoare. Însă problemele mai grave, precum endometrioza, pot necesita intervenții chirurgicale.
O problemă care are soluție
După cum poți vedea, există numeroase tipuri de tratament pentru durerea din regiunea vulvară. Fiecare pacientă este diferită, iar vulvodinia poate avea diverse cauze. Indiferent de circumstanțe, nu încerca să ascunzi problema sau să o ignori. Disconfortul în timpul sexului va dispărea dacă mergi la medic și începi să te tratezi!
Așadar, te sfătuim să te supui unui control medical cel puțin o dată pe an. Meriți să te bucuri din plin de viața ta sexuală. Durerea din regiunea vulvară poate fi tratată, așadar ai încredere în specialiști pentru a obține un tratament.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- García-Pérez, H., & Harlow, S. D. (2010). Cuando el coito produce dolor: una exploración de la sexualidad femenina en el noroeste de México. salud pública de méxico, 52(2), 148-155.
- Gómez-Sánchez, P. I., Chalela, J. G., & Gaitán-Duarte, H. (2016). Vulvodinia: clasificación, etiología, diagnóstico y manejo. Revisión sistemática de la literatura. Revista colombiana de obstetricia y ginecología, 58(3), 222-231.
- Vieira-Baptista, Pedro, & Silva, Joana Lima. (2016). Alterações à classificação da dor vulvar persistente: (vulvodinia). Acta Obstétrica e Ginecológica Portuguesa, 10(1), 12-14. Recuperado em 03 de abril de 2019, de http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1646-58302016000100003&lng=pt&tlng=pt.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.