Logo image
Logo image

Efecte negative ale folosirii cuptorului cu microunde

4 minute
Printre efectele negative ale folosirii cuptorului cu microunde se numără posibilele modificări ale structurii chimice a alimentelor, care pot provoca daune pe termen lung.
Efecte negative ale folosirii cuptorului cu microunde
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Exista mai multe studii în legătura cu principalele efecte negative ale folosirii cuptorului cu microunde. Acesta este un aparat foarte popular în casele din întreaga lume, în special în orașele mari; cu toate acestea, ar putea avea un impact negativ asupra sănătății.

În acest sens, unele studii au descoperit că încălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde reduce nivelul de vitamina B 12, distruge flavonoidele și poate ucide enzimele din laptele matern, reducându-i proprietățile antibiotice.

Toate acestea au drept consecință daune asupra sănătății. Prin urmare, trebuie să luăm măsuri de precauție. În continuare, vom enumera principalele efecte negative ale folosirii cuptorului cu microunde.

Cum funcționează cuptorul cu microunde?

Some figure

 

Fără îndoială, cuptorul cu microunde este una dintre cele mai practice și utile invenții. În câteva minute, mâncarea este gata.

Cuptorul cu microunde este foarte ușor de utilizat, permițându-ne să economisim timp și energie. Folosește mai puțină energie electrică decât cuptoarele convenționale. În ceea ce privește funcționarea acestuia, putem evidenția următoarele:

  • Folosește o formă de energie electromagnetică, care include unde luminoase, la fel ca undele radio.
  • Fiecare cuptor cu microunde are un magnetron, adică un tub în care se produce o radiație de aproximativ 2450 Mhz.
  • Radiația este cea care interacționează cu moleculele alimentelor.
  • Toate undele de energie din acest aparat schimbă polaritatea de la pozitiv la negativ în fiecare dintre cicluri, adică de milioane de ori pe secundă.
  • Această frecare moleculară produce căldură.

Citește mai mult: Plasticul în cuptorul cu microunde: este sigur?

3 efecte negative ale folosirii cuptorului cu microunde

Some figure

 

1. Explozii

În primul rând, la încălzirea alimentelor lichide, pot fi generate explozii:

  • Când apa este încălzită în cuptorul cu microunde, poate atinge temperaturi de fierbere, dar fără „bulele” tradiționale.
  • De aceea, nu ne dăm întotdeauna seama dacă apa a fiert sau nu.
  • Recipientul se poate sparge când ușa este deschisă și are loc o schimbare a temperaturii.
  • Acest lucru poate provoca arsuri cu abur și apă fierbinte pe mâini, față, gât, etc.

Trebuie să avem grijă când încălzim apa pentru ceai sau cafea sau un alt lichid, cum ar fi supa sau laptele.

2. Scurgerea de substanțe nocive

Some figure

 

Este un lucru care ar trebui să ne preocupe, deoarece ne afectează direct sănătatea.

  • Unele recipiente eliberează substanțe chimice atunci când sunt încălzite la microunde din cauza scurgerii plasticului.
  • Ingestia acestor substanțe are potențial cancerigen.

Acordă atenție deosebită recipientelor care nu sunt sigure pentru cuptorul cu microunde. Dacă trebuie să utilizezi acest aparat pentru încălzire, transferă alimentele pe o farfurie de sticlă sau ceramică.

3. Efecte negative ale cuptorului cu microunde asupra alimentelor

După cum am spus anterior, printre efectele negative ale folosirii cuptorului cu microunde se numără alterarea alimentelor. Acest lucru implică:

  • Nivelurile de vitamina B 12, importantă pentru formarea celulelor și a globulelor roșii, sunt reduse.
  • Are loc distrugerea aproape completă a flavonoidelor, care sunt antiinflamatorii și ajută la prevenirea cancerului.
  • Ucide enzimele din laptele matern și îi poate distruge proprietățile antibiotice.
  • Substanțele potențial cancerigene sunt create prin transformarea moleculelor.
  • Alimentele se deshidratează.
  • Biocompatibilitatea nutrienților (minerale și vitamine) este redusă.
  • Apare o pierdere între 60 și 90% a energiei din alimente.
  • Există o scădere a valorii proteice și apare crearea de radicali liberi.
  • Deteriorează sau distruge aminoacizii, transformându-i în substanțe toxice pentru organism.

Consecințele consumului de alimente pregătite la microunde

  • Consumul zilnic de alimente reîncălzite sau gătite la microunde provoacă daune permanente din cauza transformărilor pe care le suferă nutrienții din alimente.
  • Corpul uman nu are capacitatea de a descompune substanțele necunoscute care se formează în interiorul alimentelor încălzite în acest aparat.
  • Producția de hormoni (feminini și masculini) este perturbată sau întreruptă.
  • Consumul de alimente preparate în cuptorul cu microunde determină creșterea tumorilor canceroase la nivelul stomacului și intestinului (de aceea sunt atât de frecvente cazurile de cancer de colon).
  • Slăbește sistemul imunitar din cauza modificărilor produse în plasma sanguină și ganglionii limfatici.
  • Alterează funcțiile cognitive ale creierului. Provoacă pierderi de memorie, instabilitate emoțională și lipsă de concentrare.
  • Utilizarea cuptorului cu microunde este legată de diferite boli, precum răceala sau gripa.

Nu încălzi laptele matern

Some figure

 

Pediatrii raportează că acesta nu este un obicei foarte sănătos și că mamele ar trebui să evite această practică, pentru a nu crea probleme copiilor lor.

Deși este adevărat că și încălzirea laptelui pe aragaz face ca acesta să piardă anumite substanțe nutritive, în cuptorul cu microunde, răul este mai mare.

  • Așa cum am menționat mai sus, undele electromagnetice modifică componentele laptelui.
  • Bebelușii se îmbolnăvesc mai des din cauza slăbirii sistemului imunitar.

Vezi și: 8 utilizări ale cuptorului cu microunde puțin cunoscute

Efecte negative ale utilizării pe termen lung a cuptorului cu microunde

Efectele negative ale folosirii cuptorului cu microunde nu sunt imediate. Dacă folosim cuptorul rar, nu vom avea probleme. Dacă îl folosim în exces, vom suferi consecințele.

Din acest motiv, recomandarea noastră este să alegi să reduci treptat utilizarea acestui aparat. Trebuie sa apelezi la el doar atunci când este strict necesar, pentru a evita neplăcerile viitoare.

Preferi să încălzești mâncarea pe aragaz sau să te expui la efectele negative ale folosirii cuptorului cu microunde?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Breccia, A.; Fini, M.; González Rodríguez, M.L. (2003). Las microondas en los procesos químicosefectos en la síntesis química y en los análisis químicos. Ingeniería química. Nro. 407: 139-143.
  • Cuastumal Canacuan, H.; Valencia Murillo, B.; Lizeth Ordóñez Santos, L. (2016). Efectos de los tratamientos térmicos en la concentración de vitamina C y color superficial en tres frutas tropicales. Revista de Investigación Lasallista. Vol. 13 No. 1: 85-93.PROFECO. (2006). Hornos de microondas. Revista Del Consumidor.
  • Juan-García, A.; Gallego, C.; Font, G. (2015) Toxicidad del Bisfenol A: Revisión Revista de Toxicología, vol. 32, núm. 2, pp. 144-160
  • Quesada, O., Laura Arias, M., & Chaves, C. (2003). Efecto del horno de microondas sobre el crecimiento y sobrevivencia de Escherichia coli O157:H7 inoculada en tortas de carne de res. Archivos Latinoamericanos de Nutricion.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.