Efectele posturii greșite asupra sănătății
 

Efectele posturii greșite asupra sănătății

Poziția greșită a corpului nu este doar o problemă estetică, ci poate afecta sănătatea. Aflați care sunt consecințele sale și cum puteți îmbunătăți acest aspect!
Efectele posturii greșite asupra sănătății
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Poziția corporală nu este importanta doar din motive estetice, ci joacă un rol foarte important în sănătate. Aflați care sunt efectele posturii greșite asupra sănătății și cum puteți corecta problema!

Postura greșită poate duce la tulburări fizice și funcționale care, dacă nu sunt tratate la timp, afectează calitatea vieții. Acest lucru este confirmat de o investigație efectuată la Spitalul Universitar Comandante Faustino Pérez din Cuba.

Ce este postura corporală greșită?

Postura este pur și simplu modul în care stă corpul, indiferent dacă este în poziție statică sau în mișcare. Pentru a înțelege ce înseamnă o postură corporală proastă, este necesar să definim ce este corect. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că acesta este un subiect asupra căruia specialiștii nu s-au pus încă de acord.

Oamenii de rând cred că a sta drept sau foarte drept, ca soldații sau balerinii, este cel mai bine. Totuși, aceste poziții pot provoca disconfort. În general, postura corectă este considerata a fi cea potrivită pentru activitatea desfășurată, care nu necesită efort excesiv și/sau care nu generează durere sau alte consecințe.

Efectele posturii greșite asupra sănătății

Dureri lombare

Durerea de spate apare aproape întotdeauna atunci când persoana în cauză stă așezată mult timp cu spatele cocoșat sau în picioare cu talia „strâmbă”.

Poate apărea și atunci când transportați ceva greu, ceea ce generează presiune în diferite puncte ale corpului. De obicei, această durere se poate răspândi către fese și picioare.

Disconfort în zona centrală a spatelui

Durerea de spate pe linia mediană este frecventă în caz de curbă toracică exagerată sau stat în picioare mult timp, conform Institutului Național de Artrită și Boli Musculoscheletice și de Piele. Poziția greșită a corpului implică umerii mult înainte și burta în față.

Dureri de gât și cefalee

Durerea de gât și durerile de cap sunt destul de frecvente și apar din cauza tensiunii musculare. Unele cercetări se concentrează pe studiul celor din urmă, care se numesc dureri de cap tensionale.

Vorbim despre tensiunea musculară excesivă pe articulațiile cervicale atunci când persoana se uită drept înainte pentru o lungă perioadă de timp.

Uneori, tensiunea musculară este cauzată de stres, care determină o contracție continuă a maxilarului.

Abdomen bombat

Efectele posturii greșite la tineri

 

Mulți oameni merg sau stau din neatenție „împingând” pelvisul înainte. Din punct de vedere estetic, această postură proastă a corpului face ca mușchii abdominali să se deplaseze înainte, provocând apariția burții, chiar și la persoanele slabe.

Pentru a evita acest lucru, este necesar să se urmărească o poziție naturală a pelvisului față de trunchi. Aliniați corect pelvisul și coloana vertebrală.

Cum poate afecta starea de sănătate o postura greșită?

Poziția proastă a corpului poate provoca unele dintre următoarele consecințe:

  • Dureri de gât, umeri și spate
  • Probleme osoase și articulare
  • Uzură vertebrală
  • Scăderea flexibilității
  • Afectarea echilibrului și, în consecință, creșterea riscului de căderi și accidentări
  • Digestie și respirație dificile

Evitați postura greșită și adoptați-o pe cea corectă

A avea o postură greșită a corpului crește riscul de accidentare. Prin urmare, este foarte important să adoptați o postură corporală corectă în orice moment.

Posturi corecte la adulți

 

Pentru a vă îmbunătăți postura corpului, iată câteva recomandări cheie:

  • Poziția șezând: spatele drept, umerii înapoi și în jos și tălpile picioarelor pe podea. Evitați obiceiul de a vă încrucișa picioarele, deoarece poate altera circulația și poate provoca picioare umflate, obosite și varice. În plus, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Națională Kangwon din Coreea de Sud, poate genera scolioză pe termen lung. Ridicați-vă și mergeți periodic.
  • Poziția în picioare: pieptul în sus și abdomenul contractat, deoarece mușchii abdominali sunt cei care ajută la stabilizarea corpului. Asigurați-vă că greutatea corpului este bine distribuită pe ambele picioare și că brațele atârnă în mod natural.
  • La mers: țineți capul sus și gâtul drept și evitați să vă uitați în pământ, deoarece acest lucru poate provoca dureri de gât. Purtați pantofi comozi, cu tocuri joase.
  • Mers rapid: modul corect de a păși este mai întâi cu călcâiul piciorului și apoi cu vârful.
  • Alergare: coatele sunt îndoite în unghi drept, astfel încât mișcarea brațelor să acompanieze picioarele. Evitați impactul care apare la călcarea pe călcâi.
  • Poziția de dormit: pentru a dormi bine și a evita afecțiunile, este mai bine să dormiți pe o parte cu picioarele trase, pentru a menține coloana vertebrală într-o poziție corectă. Potrivit unui studiu publicat în prestigiosul Journal of Neuroscience, acest lucru aduce beneficii drenajului limfatic al sistemului nervos central. În plus, Asociația Spaniolă de Otorinolaringologie ne asigură că dormitul pe o parte ar putea ajuta la reducerea sforăitului enervant.
Cu antrenament, puteți să scăpați de efectele posturii greșite!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Amorim, A. B., Simic, M., Pappas, E., Zadro, J. R., Carrillo, E., Ordonana, J. R., & Ferreira, P. H. (2019). Is occupational or leisure physical activity associated with low back pain? Insights from a cross-sectional study of 1059 participants. Brazilian Journal of Physical Therapy23(3), 257-265. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S141335551830073X
  • Del Blanco, M. J. A., & Zaballos, L. A. (2019). Cefalea tensional. Revisión narrativa del tratamiento fisioterápico. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 40(3). https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272018000300371.
  • Gattoronchieri, V. (2016). La postura correcta. Parkstone International.
  • Grassi, A., Konstantinos, A., Annunziato, A., Claude, T., Kristian, S., Olufemi, R. (2017). Postural stability deficit could predict ankle sprains: a systematic review. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc;26(10):3140-3155. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29177685/.
  • Lee, H., Xie, L., Yu, M., Kang, H., Feng, T., Deane, R., Logan, J., Nedergaard, M., & Benveniste, H. (2015). The Effect of Body Posture on Brain Glymphatic Transport. Journal of Neuroscience, 35(31), 11034-11044. https://www.jneurosci.org/content/35/31/11034.short.
  • Mendes, L. P. S., Vieira, D. S. R., Gabriel, L. S., Ribeiro-Samora, G. A., Dornelas De Andrade, A., Brandão, D. C., Goes, M. C., Fregonezi, G. A. F., Britto, R. R., & Parreira, V. F. (2020). Influence of posture, sex, and age on breathing pattern and chest wall motion in healthy subjects. Brazilian journal of physical therapy24(3), 240–248. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30967355/.
  • Montuori, P., Cennamo, L. M., Sorrentino, M., Pennino, F., Ferrante, B., Nardo, A., Mazzei, G., Grasso, S., Salomone, M., Trama, U., Triassi, M., & Nardone, A. (2023). Assessment on Practicing Correct Body Posture and Determinant Analyses in a Large Population of a Metropolitan Area. Behavioral sciences (Basel, Switzerland)13(2), 144. https://doi.org/10.3390/bs13020144
  • NIAMS. (2019, Julio). Dolor de Espalda. Instituto Nacional de Artritis y Enfermedades Musculoesqueléticas y de la Piel. https://www.niams.nih.gov/es/informacion-de-salud/dolor-de-espalda.
  • Rodríguez, R. R., Socorro, S. M., Jodán, P. M., García, P. G., Saavedra, J. L. (2018). Dolor de espalda y malas posturas, ¿un problema para la salud?. Revista Médica Electrónica, 40(3), 833-838. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242018000300026.
  • Watson, A. W. S., & Mac Donncha, C. (2000). A reliable technique for the assessment of posture: assessment criteria for aspects of posture. Journal of sports medicine and physical fitness40(3), 260. https://search.proquest.com/openview/d02ca79e9e9393ca3899c32a380f8e61/1?pq-origsite=gscholar&cbl=4718

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.