Efectele secundare ale vitaminei C
 

Efectele secundare ale vitaminei C

Efectele secundare ale vitaminei C sunt rare, dar există. Ele sunt asociate mai ales cu interacțiunea vitaminei C cu alți compuși.
Efectele secundare ale vitaminei C
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 04 mai, 2023

Efectele secundare ale vitaminei C sunt rare. Știm mult mai multe despre efectele benefice ale acestei substanțe în organism decât despre posibilele complicații pe care le poate aduce aportul excesiv.

Să începem prin a ne aminti că vitamina C este un nutrient necesar pentru toate țesuturile corpului. Toată vitamina C trebuie să provină din surse externe, deoarece organismul uman este incapabil să o sintetizeze singur.

Sursa principală este hrana. Această vitamină este hidrosolubilă, adică se dizolvă în apă. Organismul folosește doar cantitatea necesară. Ceea ce rămâne se elimină prin urină.

Acest mecanism de eliminare automată prin rinichi este cel care face improbabilă apariția efectelor adverse. Pentru ca probleme să apară , ar trebui să existe o problemă cu excreția renală.

Funcțiile vitaminei C

Vitamina C are funcția de a repara și de a sprijini creșterea țesuturilor, în special pielea, cartilajele și oasele. De asemenea, efectele sale asupra vaselor de sânge nu sunt de neglijat.

Cele mai importante funcții ale vitaminei C sunt:

  • Formarea proteinelor implicate în construcția pielii și a tendoanelor
  • Crearea materialelor din țesuturile tendoanelor și ligamentelor
  • Cicatrizarea: țesutul cicatricial depinde, într-o oarecare măsură, de existența unui nivel optim de vitamina C în organism, conform experților.
  • Adjuvant în absorbția intestinală a fierului

Știința a demonstrat că vitamina C este un antioxidant puternic. Antioxidanții sunt substanțe care inhibă o parte din efectele pe care radicalii liberi le au asupra celulelor. Radicalii liberi se formează în mod constant în timpul metabolismului organismului, în special în procesul de absorbție a nutrienților și a energiei din alimente. Pe măsură ce radicalii liberi se acumulează, deteriorarea celulelor și îmbătrânirea țesuturilor se accentuează.

Radicalii liberi sunt implicați în apariția anumitor tipuri de cancer, boli de inimă și osteoartrită. Posibilitatea ca vitamina C să blocheze parțial efectele nocive ale acestui proces de îmbătrânire este o veste excelentă.

Vitamina C îndeplinește funcții foarte importante în organism. Foarte rar poate să provoace reacții adverse.

Surse de vitamina C

Efectele adverse ale vitaminei C pot apărea atunci când aportul este excesiv. Principalele surse ale acestei vitamine sunt fructele și legumele, mai ales citricele. Alte fructe cu o cantitate mare de vitamina C sunt:

Dintre legume, cele verzi sunt cele mai bogate în vitamina C. Putem aminti broccoli, conopida, spanacul și varza. De asemenea, ardeii și roșiile sunt surse excelente.

În unele țări, există legi care obligă producătorii de alimente să adauge vitamina C în produse. Acestea sunt cunoscute sub numele de alimente îmbogățite sau fortificate.

Procesul de gătire a alimentelor bogate în vitamina C poate modifica disponibilitatea acesteia. Atât gătitul, cât și expunerea la lumina soarelui sunt capabile să modifice cantitatea de vitamine pe care alimentele o oferă organismului.

Efectele adverse ale vitaminei C

Efectele secundare ale vitaminei C apar după consumul unei cantități mai mari de 2000 mg pe zi.

Primul efect advers care se manifestă este cel gastrointestinal. Dozele mari de vitamina C generează arsuri la stomac și chiar diaree. Cantitățile mari de vitamina C nu sunt recomandate în sarcină deoarece afectează fetusul.

Un alt efect secundar al vitaminei C este formarea de pietre la rinichi. Un studiu publicat în Clinical Nephrology a observat că, în exces, metabolismul transformă vitamina C în oxalat, iar oxalatul se acumulează în urină și produce pietre la rinichi.

În cazul anumitor boli, organismul poate reacționa neplăcut la o supradoză de vitamina C. Pacienții cu deficit de G6PD pot avea un episod  de hemoliză (distrugerea globulelor roșii), iar pacienții cu hemocromatoză se pot simți mai rău.

Efectele secundare ale vitamine C sub formă de suplimente
Consumul excesiv de vitamina C poate provoca efecte secundare nedorite. Este important să se evite dozele mai mari de 2000 mg pe zi.

Efecte adverse ale vitaminei C din cauza interacțiunilor

În afară de efectele adverse ale vitaminei C din cauza aportului excesiv, trebuie să luăm în considerare interacțiunile substanțelor:

  • Chimioterapia: la bolnavii de cancer există suspiciunea că vitamina C poate reduce efectul tratamentului.
  • Estrogenii: vitamina C crește disponibilitatea sanguină a estrogenilor, care pot interacționa cu contraceptivele orale și cu terapiile de substituție hormonală pentru menopauză.
  • Aluminiul: pacienții cu boli renale folosesc medicamente cu aluminiu. Acesta poate avea mai multe efecte adverse în prezența vitaminei C.
  • Anticoagulantele: warfarina are o capacitatea de acțiune redusă în prezența vitaminei C în exces.

Prea multă vitamina C poate fi contraproductivă

Efectele secundare ale vitaminei C sunt rare, dar posibile. În plus, în unele cazuri, această vitamină interacționează semnificativ cu alte substanțe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tuera BB., Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Rev Cubana Aliment Nutr, 2000.
  • Karademirci M., Kutlu R., Kilinc I., Relationship between smoking and total antioxidant status, total oxidant status, oxidative stress index, vit c, vit e. Clin Respir J, 2018. 12 (6): 2006-2012.
  • Colliou E., Mari A., Delas A., Delarche A., Faguer S., Oxalate nephropathy following vitamin C intake within intensive care unit. Clin Nephrol, 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.