Efectul placebo al alimentelor - Doza de Sănătate
 

Efectul placebo al alimentelor

Studii recente sugerează faptul că efectul placebo se aplică și alimentelor. Dacă cineva crede că un aliment va provoca un efect, probabil că o va face.
Efectul placebo al alimentelor

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Efectul placebo al alimentelor este un nou subiect de cercetare. De fapt, oamenii de știință și-au dat seama că alimentele pot fi factori care ne fac să ne simțim mai bine sau să ne îmbolnăvim. Deși ceea ce mâncăm ne influențează starea de bine sau durerea, adevărul este că există și fantezii care fac acest lucru.

Există alimente pe care oamenii le promovează de parcă ar fi magice. În legătură cu altele, oamenii menționează anumite efecte specifice care influențează o anumită arie a sănătății sau bunăstarea unui organ. Prin urmare, aportul lor pare să aibă rezultate pozitive la anumite persoane.

Aceste efecte miraculoase sau doar parțial utile sunt cele care ne-au determinat să începem să vorbim despre efectul placebo al alimentelor. Este posibil ca efectul medicamentelor placebo să se repete la alimente? Vom afla în cele ce urmează.

Efectul placebo

Fată care ia o pastilă

Știm despre efectul placebo încă din 1800 datorită medicului britanic John Haygarth. De atunci, specialiștii îl folosesc în mod sistematic. De fapt, îl folosesc atât la testarea de noi medicamente, cât și la aplicarea tratamentelor. Acest efect apare atunci când cineva ia o pastilă, considerând că este un medicament. Cu toate acestea, nu este un medicament real, chiar dacă persoana în cauză observă o îmbunătățire.

De exemplu, în zilele noastre considerăm că placebo-urile scumpe sunt mai eficiente decât placebo-urile ieftine. De fapt, chiar dacă este o pastilă de zahăr, credem că este mai eficientă dacă este scumpă. De asemenea, cercetătorii au descoperit că pastilele roșii au efecte mai puternice decât cele albastre.

Multă vreme, oamenii au considerat că efectul placebo este rezultatul sugestiei sau al „medicamentului fals”. Cu toate acestea, recent și cu ajutorul instrumentelor moderne, studiile au arătat faptul că placebo generează într-adevăr schimbări pozitive în creier. În plus, acest lucru îi ajută pe oameni să se vindece.

Cercetări privind efectul placebo al alimentelor

Efectul placebo al alimentelor este un domeniu de cercetare mai nou. Unul dintre pionierii săi este dr. Alia Crum, psiholog clinic și cercetător la Columbia Business School. Unul dintre cele mai cunoscute experimente ale sale are legătură cu aportul de calorii.

Unui grup de voluntari i s-a spus că va bea un milkshake de 640 de calorii. Unui alt grup i s-a spus că volumul de calorii din milkshake va fi de 140 de calorii. Cu toate acestea, ambele milk-shake-uri erau la fel și aveau, de fapt, 340 de calorii. Cei care au băut milkshake-ul crezând că este bogat în calorii s-au simțit rapid sătui. Celălalt grup a început să se simtă flămând.

Alte cercetări similare au arătat faptul că oamenii pot chiar să slăbească sau să se îngrașe într-o situație similară. Aceste studii arată faptul că ar putea exista efectul placebo al alimentelor. A crede că mâncarea va provoca un anumit efect influențează oamenii atât de mult, încât acest efect apare cu adevărat.

Puterea efectului placebo

Fată care simte efectul placebo al alimentelor

Progresele în cercetarea efectului placebo al alimentelor au oferit rezultate fascinante în ultimii ani. Una dintre cele mai interesante descoperiri este faptul că acest efect nu este doar psihologic. De fapt, acționează la nivel biochimic și molecular.

Într-una dintre cele mai recente conferințe mondiale despre efectul placebo, desfășurată în Leiden, Germania, cercetătorii au expus imagini RMN. Aceștia au arătat că există zone ale creierului care se activează după administrarea unei pastile de zahăr dacă medicul sugerează că aceasta este un medicament eficient.

Kathryn T. Hall, biolog molecular, alături de Ted J. Kaptchuk, șeful Programului de studii placebo de la Harvard Medical School, sunt doi dintre cei mai apreciați oameni de știință în acest domeniu. Cercetarea lor afirmă:

Mutațiile unei enzime numite catecolmiltiltransferază (COMT) determină niveluri mai ridicate sau mai scăzute de răspuns la efectul placebo.

Efecte asupra dietei

Suntem încă departe de a înțelege pe deplin efectul placebo. De obicei, în experimentele cu medicamente, placebo-urile funcționează la o treime din voluntari. Acest lucru înseamnă că au o putere reală. Cu toate acestea, cercetătorii mai au încă multe lucruri de descoperit.

În ceea ce privește efectul placebo al alimentelor, înseamnă că pentru om acestea nu sunt doar o cantitate de substanțe consumate. Există ceva simbolic în ceea ce privește mâncarea. Prin urmare, oamenii au multe convingeri și emoții în legătură cu alimentația.

Din același motiv, după cum demonstrează dr. Alia Crum, efectul pe care îl au alimentele asupra corpului nostru depinde foarte mult de ceea ce credem despre ele. Dacă credem că ne vor face rău, probabil că o vor face. Același lucru este valabil și invers. Totul indică faptul că efectul placebo funcționează în cazul alimentelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Finniss DG, Kaptchuk TJ, Miller F, Benedetti F. Biological, clinical, and ethical advances of placebo effects. Lancet. 2010;375(9715):686–695. doi:10.1016/S0140-6736(09)61706-2
  • Ordi HG., El empleo de la técnica de sugestión e hipnósis en el control y reducción del dolor: implicaciones para la psicooncología. Psicooncologia, 2005.
  • Potthoff, J., Jurinec, N., & Schienle, A. (2019). Placebo Effects on Visual Food Cue Reactivity: An Eye-Tracking Investigation. Frontiers in Psychiatry10. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2019.00525
  • Hall KT, Loscalzo J, Kaptchuk TJ. Genetics and the placebo effect: the placebome. Trends Mol Med. 2015;21(5):285–294. doi:10.1016/j.molmed.2015.02.009

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.