Epilarea la fete și adolescente: sfaturi de care trebuie să țineți cont
Corpul fără păr ca parte a canonului frumuseții datează de mii de ani; totuși, la începutul secolului al XX-lea, acest lucru a devenit deosebit de popular în Occident. Presiunea socială, culturală și familială este intensă când vine vorba de epilarea la fete și adolescente.
Odată cu primele semne de menstruație, apar fire de păr în zonele care vor fi vizibile când fetele poartă fuste, bluze sau costume de baie. Cererea de epilare va fi inevitabilă și firească.
Depinde de părinți să abordeze problema cu tact și să ghideze tinerele pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce privește prima epilare cu ceară. Citiți mai departe pentru a afla cum să vă pregătiți, când și care metodă este cea mai potrivită!
Sfaturi înainte de epilarea la fete și adolescente: prima dată
Îngrijirea aspectului este decisivă atunci când alegem să ne epilăm cu ceară, deși există și alte motive convingătoare. De exemplu, îndepărtarea firelor de păr reduce acumularea de mirosuri neplăcute.
Totuși, atunci când părul pubian este îndepărtat complet, există mai multe posibilități de iritație și infecție. Epilarea completă necesită obiceiuri de igienă mai bune.
Dorința de epilare la fete apare între 11 și 12 ani, deși va depinde de dezvoltarea sa, de tipul de păr și de piele. Una peste alta, țineți cont de aceste sfaturi pentru o primă experiență de epilare plăcută, fără sechele!
Înainte de a începe, o baie caldă
Apa caldă la duș sau compresele calde aplicate pe zonă vor ajuta la deschiderea porilor și la reducerea durerii, pe lângă faptul că fac epilarea mai eficientă. Dacă la acestea se adaugă exfolierea pielii, rezultatele vor fi mult mai bune.
La terminare, apa rece va închide porii și va calma pielea. Se evită expunerea la soare și se folosesc creme hidratante pentru a evita iritațiile după epilare.
Pielea trebuie să fie curată, uscată și fără răni
Epilarea cu ceară la fete și adolescente necesită calm și prudență. Pielea care va fi supusă tratamentului estetic nu trebuie să aibă urme de creme sau uleiuri de corp, mai ales dacă se va folosi ceară. De asemenea, epilarea trebuie evitată dacă există răni, roșeață sau arsuri. Dacă pielea a fost expusă mult timp la soare, este nevoie de un timp de așteptare de cel puțin 24 de ore.
Cel mai bun mod, cel mai puțin dureros
Nu este nevoie să se depășească inutil pragul durerii. Printre pașii mai puțin agresivi se numără decolorarea chimică. Acest lucru este recomandat atunci când părul fetei este subțire și scurt, iar pielea este albă.
Lama de ras este rapidă și ieftină. Dar, dacă există acnee, iritații sau răni, agravează situația. În plus, trebuie să existe puțină dexteritate în manipularea lamei pentru a evita tăieturile. Deci, dacă există o opțiune mai bună, lama de ras nu ar trebui să fie considerată numărul unu pe listă.
Crema depilatoare oferă același rezultat ca și aparatul de ras, cu avantajul că nu există răni. Dacă timpul de aplicare pe piele este depășit, crema poate fi abrazivă și poate provoca dermatită.
Benzile de ceară rece nu ard, dar îndepărtarea lor trebuie făcută cu mare grijă. Ceara, cremele sau lamele pot provoca foliculită, de unde și importanța exfolierii și curățării prealabile pentru a evita firele de păr încarnate.
De menționat că epilarea cu laser oferă o soluție definitivă pentru foliculită. Poate fi efectuată dacă există acnee, eveniment frecvent în adolescență. Consultați-vă cu medicul pediatru.
Alte metode
Când epilarea cu ceară devine obișnuință, firele de păr se slăbesc. Există procese de îndepărtare a părului care oferă soluții rapide, dar nu de lungă durată. Altele garantează pielea fină până la următoarea ședință.
Electroliză
Electroliza distruge rădăcina firului de păr. Se folosesc electrozi precum acele. Întrucât fetele sunt încă în creștere și dezvoltare, este probabil ca părul să se nască din nou.
Laser
Acest aparat acționează asupra foliculului de păr într-un mod foarte precis, dar este costisitor și dureros. Se recomandă atunci când fata a crescut și ia decizii responsabile cu privire la aspectul ei. Deoarece lumina monocromă este absorbită de melanină, această opțiune este ideală pentru pielea deschisă la culoare.
În cazul alunițelor sau al hiperpigmentării este nevoie anumite măsuri de precauție și de recomandările unui specialist. Alunițele trebuie protejate cu pansamente, astfel încât să nu primească lumină directă.
Citiți mai mult: Epilarea definitivă cu laser: mituri și adevăruri
IPL
Funcționează ca laserul, dar cu mai puțină eficacitate, mai multe ședințe și un risc mai mare de arsuri. Marele avantaj: rezultatele bune se obțin pe orice tip de piele. Consultați medicul înainte de a-l utiliza.
Pensetă
Este folosită în locuri specifice, cum ar fi sprâncenele. Părul este extras din rădăcină, iar efectul durează până la trei săptămâni. Un începător ar trebui să se lase în mâinile unor oameni pricepuți, deoarece linia de extracție trebuie să se conformeze formei feței.
Ceară
Este o tehnică clasică. Rece, caldă sau fierbinte, smulge părul din rădăcină. Este o tehnică dureroasă, mai ales la început.
Ceara este o alternativă mai bună la cremele depilatoare, dar ceara fierbinte nu este recomandată în caz de vene varicoase. De asemenea, dacă tânăra locuiește într-o zonă caldă, venele se dilată mai ușor.
Este un mit că nu te poți epila cu ceară înainte de prima menstruație
Nu există nimic care să împiedice fata sau adolescenta să se epileze oricând dorește. Epilarea este o procedură exclusiv estetică. Cel mai bine este să mergeți la un dermatolog pentru sfaturi de specialitate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bojanini, J., & Fernando, J. (2002). Hábitos higiénicos y flujo vaginal recurrente en adolescentes. Revista Sogia, 9, 7-14. Disponible en: https://www.cemera.cl/sogia/pdf/2002/IX2habitos.pdf
- Diz, J. L. I. (2015). ¿ Cómo influye la moda en el comportamiento de los adolescentes?. Adolescere: Revista de Formación Continuada de la Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia., III, 1, 57-66. Disponible en: https://adolescenciasema.org/ficheros/REVISTA%20ADOLESCERE/vol3num1-2015/57-66%20Como%20influye%20la%20moda%20en%20el%20comportamiento.pdf
- Farmacéutico, E., & Canal, E. F. Curso Dermatología. Módulo 2. Tema 12. Dermatología en épocas de la vida: pediatría (adolescentes). Disponible en: https://www.elfarmaceutico.es/tendencias/te-interesa/dermatologia-en-epocas-de-la-vida-pediatria-adolescentes_101069_102.html
- Loyola, A. (2013). La importancia de mantener una buena higiene en la adolescencia. Disponible en: http://www.encauzaconsultoria.com/pdf/La%20importancia%20de%20mantener%20una%20buena%20higiene%2016-ene-2018.pdf