Erecție de 18 ore ca simptom al febrei Dengue
 

Erecție de 18 ore ca simptom al febrei Dengue

Este pentru prima dată când se semnalează o astfel de situație asociată cu boala. Medicii au definit-o ca priapism arterial și au raportat descoperirea într-un articol științific.
Erecție de 18 ore ca simptom al febrei Dengue
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 18 martie, 2024

În Burkina Faso, Africa, un adolescent de 17 ani a fost internat în spital cu o infecție severă cu virusul Dengue. Dar ceea ce a frapat nu a fost boala în sine, ci un simptom care nu fusese niciodată înregistrat în legătură cu această patologie: o erecție persistentă sau priapism provocat de Dengue.

Medicii au publicat raportul de caz în jurnalul Urology Case Reports în luna februarie. Ei povestesc cum au avut grijă de pacient și ce teorii au dezvoltat pentru a explica acest nou simptom , despre care nu aveau cunoștințe anterioare.

Erecție de 18 ore ca simptom al febrei Dengue

Tânărul a fost internat la serviciul de nefrologie al Centrului Spitalului Universitar Yalgado Ouedraogo pentru o formă severă de dengue. Infecția s-a complicat în sistemul său urinar și suferea de necroză tubulară ischemică și pigmentară. Adică, unele celule din tubii lor renali mureau, împiedicând organul să funcționeze corect.

În timp ce era tratat pentru complicație, în paralel, a avut o erecție care a durat 18 ore și pe care medicii o atribuiau și dengue. A fost nedureroasă, nu a provocat disconfort major adolescentului și a apărut spontan. Aceasta înseamnă că nu a existat nicio excitare sexuală care să o provoace.

La efectuarea inspecției specifice s-a constatat că ridicarea nu a fost completă. Glandul a rămas moale și a existat o flexibilitate a tijei penisului. Dacă a fost efectuată stimularea sexuală, atunci erecția s-a întărit și apoi a revenit la starea anterioară.

Care a fost tratamentul?

Medicii curători au diagnosticat cazul ca priapism arterial secundar infecției cu dengue. Prin urmare, au planificat un tratament conservator, fără intervenții majore.

Ei l-au instruit pe adolescent să pună intermitent pachete de gheață pe perineu, zona dintre testicule și anus. După 48 de ore, erecția a scăzut complet și nu au existat efecte secundare.

Pacientul a fost monitorizat la 3 și 6 luni fără complicații. Avea erecții normale și episodul de priapism nu a recidivat.

De ce ar putea dengue să provoace o erecție prelungită?

Diagnosticul de priapism înseamnă că un bărbat are o erecție care persistă, chiar dacă nu există stimul sexual, sau care este declanșată fără o cauză aparentă. Sunt origini diverse, dar sunt și multe cazuri care rămân nerezolvate, adică fără a putea atribui erecția la ceva anume.

Priapismul este clasificat în două moduri:

  • Ischemic sau venos: aceasta este prezentarea obișnuită. Se întâmplă pentru că sângele intră în penis, dar nu poate fi îndepărtat de acolo. Acest lucru determină o erecție dureroasă și are o rigiditate semnificativă. Dacă trec 4 ore, atunci trebuie făcută intervenție urgentă pentru a evita disfuncția sexuală pe termen lung.
  • Arterial: aceasta este prezentarea pe care tânărul bolnav de dengue a avut-o în Burkina Faso. Apare datorită unei intrări mai mari a fluxului sanguin în penis, fără durere.

Există două teorii în acest caz de erecție asociată cu dengue:

  1. Infecția virală provoacă mici hemoragii în diferite părți ale corpului. S-ar fi putut întâmpla ca multe dintre aceste hemoragii să se acumuleze în corpurile cavernoase ale penisului. În acest fel, penisul adolescentului a primit mai mult flux sanguin timp de câteva ore.
  2. Dengue poate modifica vâscozitatea sângelui pacienților. Prin diferite mecanisme, inclusiv mici hemoragii, circulația devine mai fluidă și acest lucru ar fi putut crește fluxul către penis.

Deși ambele ipoteze sunt valabile, medicii care au raportat cazul înclină mai mult spre prima. După înțelegerea sa, dacă ar fi fost o modificare a vâscozității, pacientul ar fi prezentat priapism venos, cu durere.

Ce înseamnă acest nou simptom al denguei?

Dengue este o boală virală transmisă de țânțari. Principalul său vector este țânțarul Aedes aegypti. Este o insectă care se reproduce în apă stagnată și în climat cald.

Recent, a existat o distribuție mai largă a cazurilor de dengue în lume, precum și o creștere a numărului de persoane infectate. Se estimează că incidența bolii a crescut cu 18% din cauza schimbărilor climatice.

Aceasta înseamnă că zonele geografice care nu au avut cazuri acum le au. Și, în plus, este de așteptat ca în acest sezon 2023-2024 să se atingă recordul istoric al infecțiilor, mai ales în America.

Simptomele tipice ale bolii sunt următoarele:

  • Febră mare
  • Durere de cap
  • sângerare minoră
  • Acnee
  • Mialgii și artralgii

Erecția prelungită nu este un simptom clasic al denguei. Raportul adolescentului din Burkina Faso nu poate fi considerat mai mult decât un caz izolat. Este interesant pentru știință, dar este doar prima înregistrare din lume și poate să nu devină comună.

Deocamdată, dengue a provocat o erecție la o singură persoană din lume

Este important să nu distragi atenția de la focalizarea centrală: dengue are simptome clare care, în evoluția sa severă, provoacă complicații severe, precum hemoragii și insuficiență renală. Erecția adolescentului din Burkina Faso este doar un fapt anecdotic care nu poate fi luat ca regulă generală.

Între timp, măsurile preventive pentru evitarea infecției rămân aceleași. Ele constau în limitarea reproducerii țânțarului. Pe de alta parte, simptomele care ar trebui sa te aduca la consultatie sunt cele obisnuite, asemanatoare cu cele care apar cu o afectiune gripala.

Vestea bună este că deja este folosit un vaccin pentru prevenirea dengue. Brazilia a fost prima țară care a inclus-o în calendarul său oficial pentru zonele cu cel mai mare risc, potrivit unui raport al The Lancet.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.