Este bine să folosești asistenții vocali pentru sănătate?
 

Este bine să folosești asistenții vocali pentru sănătate?

Asistenții vocali pentru sănătate au devenit un instrument util pentru îmbunătățirea calității vieții. Care sunt avantajele și dezavantajele lor?
Este bine să folosești asistenții vocali pentru sănătate?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Asistenții vocali pentru sănătate reprezintă o contribuție tehnologică cu o valoare imensă. Simplitatea și accesibilitatea lor îi fac disponibili pentru milioane de utilizatori din întreaga lume. În ceea ce privește sănătatea, aceștia au potențialul de a aduce o contribuție extraordinară.

Unul dintre cele mai interesante aspecte este faptul că toți oferă un serviciu de teleasistență pentru persoanele în vârstă. Acest lucru este foarte util, deoarece ajută la îmbunătățirea calității vieții.

În orice caz, este o tehnologie care încă se confruntă cu mari provocări. Pot fi deplină încredere în informațiile pe care le oferă? Au vreun dezavantaj? În continuare, vom răspunde la aceste întrebări.

Ce sunt asistenții vocali?

Asistenții vocali sunt prezenți pe smartphone -uri. Se găsesc și pe tablete sau boxe. După cum sugerează și numele, sunt controlați prin voce. Este necesar ca utilizatorul să spună un cuvânt cheie pentru a-i activa. Ei răspund oricărei solicitări, fie că este vorba de a obține informații sau de a da instrucțiuni pentru a face o acțiune.

Pentru funcționarea lor este necesar să aveți o conexiune la internet. Puteți afla orice, de la vreme până la cel mai bun mod de a urma o dietă. De asemenea, vă permit să controlați obiecte precum televizorul, becurile, sistemul de încălzire, etc.

Asistenții vocali pentru sănătate

În prezent, există mai mulți asistenți vocali. Printre aceștia se numără Google, Amazon (Alexa) și Apple (Siri). Aceștia sunt activați cu cuvinte cheie precum „OK Google”, „Alexa” sau „Hey Siri”. Atât Google, cât și Alexa au mai multe funcționalități asociate cu sănătatea.

Cel mai interesant? Pot fi folosiți gratuit. Oferă o varietate de informații, cum ar fi sfaturi pentru activitate fizică și posibile diagnostice. Cele mai remarcabile funcții în materie de sănătate sunt următoarele:

  • Medictor. Oferă un diagnostic aproximativ a ceea ce poate avea o persoană, bazat pe întrebări și răspunsuri. Servește ca îndrumare, dar în niciun caz nu înlocuiește consultația medicală.
  • Nagusi Bot. Este un serviciu destinat în mod special persoanelor în vârstă. Le ajută să rezolve problemele comune, atât fizice, cât și psihosociale.
  • Aiva. Este experimental și este folosit de persoanele internate pentru a comunica cu personalul sanitar sau pentru a desfășura activități precum pornirea televizorului, etc.
Femeie care folosește asistenții vocali pentru sănătate

Avantajele folosirii asistenților vocali pentru sănătate

Utilizarea asistenților vocali pentru sănătate are beneficii interesante. Sunt ușor de utilizat, rapid și confortabil. Sunt foarte potriviți pentru o persoană care este bolnavă sau care are limitări din cauza vârstei.

Fără învățare prealabilă

Utilizarea este foarte simplă și, prin urmare, nu necesită pregătire specială. Doar vorbiți cu ei, întrebați-i sau dați-le un ordin pentru a primi un răspuns. Se pot folosi din primul moment, fără nicio problemă. Sunt ideali pentru persoanele care nu sunt foarte familiarizate cu noile tehnologii.

Învățare automată

Asistenții vocali sunt echipați cu caracteristicile necesare, astfel încât să învețe de la persoana care îi folosește. Cu cât sunt folosiți mai mult, cu atât rezultatele oferite utilizatorului sunt mai precise. Ei recunosc, de asemenea, modul în care persoana vorbește. Pe scurt, își îmbunătățesc funcționalitatea pe măsură ce sunt utilizați.

Comunicare vocală

Faptul că necesită doar interacțiune vocală îi face foarte versatili. Nu este nevoie să atingeți nimic. Doar vorbiți cu ei. Acest lucru este excelent pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau cu mobilitate limitată. Sunt ideali și pentru cei care nu sunt obișnuiți să folosească dispozitive tehnologice.

Informații nelimitate

Asistenții vocali sunt o sursă nesfârșită de informații. Ei pun la dispoziție toate datele găsite pe internet. În plus, oferă un răspuns foarte rapid. Este suficient să-i întrebați ceva și în câteva secunde veți primi răspuns.

Utili în situații de urgență

Oferă posibilitatea de a efectua un apel de urgență. În caz de accident sau nevoie de asistență, tot ce trebuie să faceți este să le ordonați să comunice cu serviciul de urgență sau cu un membru al familiei. Acest lucru este de neprețuit în situații periculoase.

Sănătatea mintală

Unul dintre cele mai importante aspecte ale dispozitivelor vocale este faptul că ajută la îmbunătățirea sănătății mintale. Un studiu realizat de Universitatea Pompeu Fabra a indicat faptul că această tehnologie a fost utilă în motivarea utilizatorilor să evolueze și să simtă o mai mare satisfacție personală.

De fapt, a ajutat la reducerea diferitelor emoții negative precum frica, vinovăția, dezgustul sau nervozitatea. De asemenea, a promovat practicarea unor obiceiuri și strategii sănătoase pentru atingerea obiectivelor personale.

Interacțiunea cu personalul medical

Asistenții vocali au funcții menite să faciliteze comunicarea dintre pacient și medic. Puteți să solicitați o programare medicală sau să trimiteți datele relevante obținute la consultații. Există progrese și în interacțiunea în contextul internării.

Posibile dezavantaje ale asistenților vocali pentru sănătate

Deși asistenții vocali reprezintă un mare progres și oferă servicii de neprețuit, nu sunt lipsiți de dezavantaje. Unul dintre ele merită o atenție specială. Potrivit cercetărilor publicate în Annals of Family Medicine, aceste dispozitive nu oferă întotdeauna informații de calitate.

Deși au capacitatea de a colecta informații extinse, nu știu să stabilească ce este de calitate superioară. În plus, s-a constatat că nu oferă întotdeauna suficient ajutor, cum ar fi încercările de sinucidere.

În plus față de cele de mai sus, tind să reprezinte o formă de invazie a confidențialității, deoarece ascultă date care sunt ulterior utilizate în scopuri comerciale.

Bătrân care folosește asistenții vocali pentru sănătate

Recomandări finale

Asistenții vocali pentru sănătate vor continua să se dezvolte. Este foarte probabil ca într-un viitor nu prea îndepărtat să fie integrați cu asistența medicală și să permită o monitorizare mai eficientă a tratamentelor.

Vor începe să ofere o atenție personalizată. Cu siguranță tehnologia sa se va îmbunătăți în timp pentru a oferi informații mai fiabile și pentru a deveni o sursă continuă de date despre starea de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Laura Aymerich-Franch, Iliana Ferrer, Investigating the use of speech-based conversational agents for life coaching, International Journal of Human-Computer Studies, Volume 159, 2022, 102745, ISSN 1071-5819, https://doi.org/10.1016/j.ijhcs.2021.102745. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1071581921001634).
  • Hong, G., Folcarelli, A., Less, J., Wang, C., Erbasi, N., & Lin, S. (2021). Voice Assistants and Cancer Screening: A Comparison of Alexa, Siri, Google Assistant, and Cortana. Annals of family medicine, 19(5), 447–449. https://doi.org/10.1370/afm.2713.
  • Vidal, E., Acuña, J., Rosas, D., & Castro, E. (2020). Asistente de voz autónomo: Un soporte de adherencia a tratamientos médicos. Rev. Ibérica Sist. Technol. Inf, 105-113.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.