Ce este sindromul ASIA?
 

Ce este sindromul ASIA?

Sindromul ASIA sau sindromul autoimun/autoinflamator indus de adjuvanți rezultă dintr-un răspuns imun la substanțe străine.
Ce este sindromul ASIA?

Ultima actualizare: 17 octombrie, 2021

Sindromul ASIA provine dintr-un acronim în limba engleză. Se referă la sindromul autoimun/autoinflamator indus de adjuvanți și este o boală rară în care apare o reacție față de o substanță străină corpului.

Prin definiție, cuvântul adjuvant se referă la o substanță capabilă să mărească activitatea sistemului imunitar împotriva unui antigen, fără a provoca în mod direct un răspuns. În unele cazuri, adjuvanții conțin componente ale microbilor care stimulează răspunsul imun.

Descris inițial de Shoenfeld și Agmon-Levin în 2011, motiv pentru care este cunoscut și sub numele de sindrom Shoenfeld, ASIA este un set de semne și simptome care rezultă dintr-un răspuns imun exagerat la adjuvanți. Durata de timp în care apar simptomele poate varia de la ore la ani. 

Siliconul este unul dintre adjuvanții ce produc sindromul ASIA

Siliconul este un polimer incolor, inodor, care este alcătuit în principal din siliciu. În medicină, este utilizat pentru fabricarea implanturilor articulare, mamare sau tendinoase. Este, de asemenea, utilizat pentru proteze de valvă cardiacă, lentile intraoculare și proceduri cosmetice.

Nu există nicio lucrare specifică care să asocieze bolile reumatice sau autoimune cu siliconul. De fapt, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) aprobă utilizarea sa medicală.

Cu toate acestea, deși anterior a fost considerat inert, este capabil să genereze un răspuns. Încă din 1965, au fost descrise tulburări ale sistemului imunitar asociate cu implanturile mamare. Relația lor este rară, dar în unele cazuri pot exista manifestări clinice nespecifice, precum oboseală cronică, dureri articulare și musculare, alopecie, parestezie și febră.

Aceste manifestări sunt incluse în așa-numita siliconoză, care este una dintre primele boli identificate ca fiind induse de adjuvanți. Există, de asemenea, efecte adverse locale, cum ar fi generarea de granuloame în jurul siliconului (siliconoma).

Ce este sindromul ASIA

Simptomele și diagnosticul sindromului ASIA

Simptomele sunt foarte variate și nespecifice. Acestea includ dureri musculare, inflamație și slăbiciune, inflamații articulare, oboseală cronică și tulburări de somn. Pot apărea, de asemenea, pierderi de memorie, febră și uscăciune a ochilor. Local, la locul administrării adjuvantului, pot apărea edeme și noduli și umflarea nodulilor adiacenți.

Nu există un test de laborator specific. Pot exista autoanticorpi ai markerilor adjuvanți sau inflamatori, dar nu sunt specifici.

Deși nu există factori de risc specifici, dacă aveți antecedente personale sau familiale de boli autoimune, este recomandat să mergeți la un specialist în reumatologie înainte de folosirea adjuvanților.

Criterii de diagnostic

Diagnosticul sindromului se face prin folosirea criteriilor clinice propuse de Shoenfeld și Agmon-Levin în 2011. Manifestările clinice și istoricul personal sunt baza principală.

Pentru diagnosticarea sindromului ASIA, este necesară prezența a 2 criterii majore sau 1 criteriu major și 2 criterii minore.

Criteriile majore sunt următoarele:

 • Expunerea la un stimul extern (infecție, vaccin, silicon, adjuvant).
 • Apariția manifestărilor clinice tipice: slăbiciune sau inflamație musculară, dureri articulare, oboseală cronică, somn obositor, tulburări cognitive, pierderea memoriei, febră, ochi uscați.
 • Eliminarea agentului declanșator determină îmbunătățiri.
 • Biopsie: cu modificări tipice ale organelor implicate.

Pe de altă parte, criteriile minore sunt următoarele:

 • Apariția autoanticorpilor sau anticorpilor direcționați către adjuvantul implicat.
 • Alte manifestări clinice: sindromul intestinului iritabil.
 • Antigene specifice leucocitelor umane: HLA DRB1, HLA DQB1.
 • Evoluția către unele boli autoimune: scleroza multiplă sau scleroza sistemică.

Tratament și prognostic

Tratamentul principal este îndepărtarea chirurgicală totală a adjuvantului. De exemplu, îndepărtarea implanturilor de silicon. În aceste cazuri, răspunsul este favorabil și imediat.

Cu toate acestea, atunci când există o migrație locală sau sistemică a substanței, cu consecința afectării generale a organismului, este necesar să se inițieze o abordare cu medicamente imunomodulatoare. Acest lucru scade răspunsul sistemului imunitar.

Prognosticul pe termen lung este dificil de stabilit, deoarece va depinde de bolile asociate. Se recomandă consultarea unui specialist în reumatologie înainte de plasarea unui adjuvant în caz de antecedente personale sau familiale, pentru a evalua relația dintre riscuri și beneficii.

Medic care se întreabă ce este sindromul ASIA

Diagnostic diferențial pentru sindromul ASIA

Sindromul ASIA nu este foarte frecvent. Evaluările medicale înainte de aprobarea implantelor sunt din ce în ce mai riguroase.

Cu toate acestea, simptomele nu sunt specifice și sunt similare cu cele ale altor patologii. Poate fi diagnosticată greșit o boală autoimună sau o tulburare de colagen (cum ar fi lupusul eritematos sistemic).

Diagnosticul specific este dificil de stabilit. Acesta este motivul pentru care este necesară acțiunea multidisciplinară a chirurgilor plasticieni, reumatologi și psihiatri.

Trebuie să creștem conștientizarea cu privire la riscul implicat, în special la persoanele predispuse la boli autoimune. Sfatul specializat este esențial.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Caldeira M, Caldeira A. Siliconosis: autoimmune /inflamatory syndrome induced by adjuvants (ASIA). ISR Med Assoc J. 2012;14(2):137-8.
 • González, M. et al. Síndrome autoinmune/autoinflamatorio inducido por adyuvantes (ASIA) en pacientes dermatológicas a los cinco años posteriores a la colocación de material de relleno con fines cosméticos. Med Cutan Iber Lat Am. 2019;47(1):34-38.
 • Tamayo, M. Orozco, M. Posada, D. Sustancias adyuvantes y síndrome autoinmune inflamatorio inducido por adyuvantes. Presentación de un caso. Rev Panorama. Cuba y Salud [Internet]. 2019;15(1):59-64. Disponible en: http://www.revpanorama.sld.cu/index.php/rpan/article/view/.
 • Torres, R et al. Síndrome autoinmune/autoinflamatorio inducido por adyuvantes (ASIA). REVISTA MÉDICA MD. 2016;7(3):170-181.
 • Roman, A. Sánchez, L. Siliconoma. Imagen Diagn. 2011;2(2):75-76.
 • Shoenfeld, Y. Agmon-Levin, N. ‘ASIA’ – autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants. Autoinmmun. 2011;36(1):4-8. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20708902/.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.