Logo image
Logo image

Este bine să storci bășicile cu lichid?

3 minute
Pentru a evita bășicile, cel mai bun lucru este să-ți alegi cu grijă pantofii.
Este bine să storci bășicile cu lichid?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

O bășică este o leziune cutanată în relief și palpabilă, care se formează în epidermă și este plină cu lichid. Cu alte cuvinte, bășicile sunt un fel de saci plini de lichid. Acestea sunt foarte frecvente, deoarece pot fi cauzate de numeroși factori, cum ar fi frecarea. În acest articol, îți vom explica pe scurt ce sunt acestea. De asemenea, îți vom spune dacă este bine sau nu să storci bășicile.

De ce se formează bășicile?

Bășicile se formează din cauza unei modificări a epidermei. Acest lucru poate fi cauzat de frecare, căldură sau boli de piele. De multe ori, se formează atunci când există fricțiune (de exemplu, atunci când pantofii nu se potrivesc bine și se freacă de picior). Alte cauze includ:

  • Arsuri
  • Degerături
  • Eczeme
  • Reacții alergice
  • Boli autoimune precum pemfigus
  • Epidermoliză buloasă
  • Infecții precum varicela zoster și herpesul simplex
  • Infecții ale pielii, inclusiv impetigo

Citește mai mult:

Pruritul sau mâncărimea pielii: cauze și recomandări

Simptome

Some figure
Bășicile provoacă durere și disconfort în timpul mersului, iar atunci când apar, există riscul de infecție.

Bășicile provoacă durere și pielea devine roșie și iritată. De asemenea, dacă se rup, poți întâmpina complicații, precum infecțiile. Atunci când se întâmplă acest lucru, bășicile produc adesea puroi, iar zona înconjurătoare devine fierbinte și foarte dureroasă. Pot provoca chiar și febră. De fapt, pantofii nepotriviți sunt cea mai frecventă cauză de apariție a bășicilor. De obicei, ei cauzează disconfort la mers.

Este bine să storci bășicile?

În general, bășicile se vor vindeca singure. Nu trebuie să utilizezi niciun medicament. În general, lichidul este reabsorbit, iar pielea se usucă. Este important să eviți apariția de bășici pentru a reduce riscul de infecție.

Deci, în general, nu ar trebui să ai bășici. După cum am spus, acest lucru crește riscul de infecție și complică vindecarea. Totuși, poți drena bășicile cu material steril și îngrijire adecvată. Cel mai bine este să le acoperi cu un plasture sau bandaj.

Dacă există puroi sau dacă locul pare infectat, cel mai bine este să consulți un medic. În unele cazuri, va trebui ca bășica să fie îndepărtată chirurgical.

Procedura de drenare a bășicilor

Mediul trebuie să fie cât mai curat posibil. Spală zona din jurul bășicii cu apă și săpun și dezinfecteaz-o cu alcool sau apă oxigenată. În plus, trebuie să utilizezi un ac steril. Pentru a face ca un ac să fie steril, ține-l în alcool câteva minute sau încălzește-l cu o flacără ușoară.

Stoarce o singură dată bășica, din lateral. Apasă cu tifon steril pentru a goli puroiul. Apoi, pune o soluție antiseptică pe ea și alt tifon steril. Nu trebuie să rupi restul de piele. Din cauza complexității acestei proceduri, trebuie să apelezi la ea doar dacă bășica este prea mare sau dureroasă.

Îți recomandăm:

5 remedii naturale pentru bășici

Cum se previn bășicile

Some figure
Încălțămintea adecvată te va împiedica să dezvolți bășici în timpul activităților zilnice.

Deoarece frecarea cauzează cele mai multe bășici, există câteva măsuri de prevenire foarte utile:

  • Alege pantofi confortabili care ți se potrivesc bine. În mod ideal, leagă-ți bine pantofii. În acest fel, vei reduce mișcarea dintre picior și pantof.
  • Poartă întotdeauna șosete. În plus, este important ca și ele să ți se potrivească bine. Dacă folosești șosete din nailon, poți reduce umiditatea piciorului. În plus, ar trebui să arunci orice șosete uzate.
  • Plasturii de protecție sunt utili dacă mergi într-o excursie.
  • Dacă bășica este pe mână din cauza muncii manuale sau sportului, ar trebui să porți mănuși.

În concluzie: trebuie să storci bășicile?

Este normal să vrei să spargi bășicile. Frecarea continuă și veziculele în sine sunt foarte enervante. Cu toate acestea, cel mai bine este să le lași să se vindece singure. Pielea acoperitoare protejează împotriva infecțiilor. În plus, lichidul pe care bășica îl conține stimulează vindecarea în zonă.

Cel mai eficient mod de a accelera vindecarea este să păstrezi zona curată și dezinfectată. Spălarea cu apă caldă și săpun este suficientă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ampollas. (n.d.). Retrieved from https://medlineplus.gov/spanish/blisters.html
  • El mejor tratamiento para las ampollas | Compeed®. (n.d.). Retrieved April 13, 2019, from https://www.compeed.es/como-tratar-una-ampolla/
  • Qué hacer en caso de tener una ampolla – Primeros auxilios. (n.d.). Retrieved April 13, 2019, from https://www.webconsultas.com/primeros-auxilios/ampollas/que-hacer-en-caso-de-tener-una-ampolla
  • Ampollas. (n.d.). Retrieved April 13, 2019, from https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/Lesiones/cutaneas/ampollas.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.