Logo image
Logo image

Este indicat să folosiți tratamente naturiste pentru rozacee?

3 minute
NU este deloc recomandat să folosiți remedii naturiste pentru a trata boli precum rozaceea, deoarece acestea pot agrava disconfortul și boala.
Este indicat să folosiți tratamente naturiste pentru rozacee?
Mario Benedetti Arzuza

Scris și verificat de medicul Mario Benedetti Arzuza

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Sunt boli care pot trece neobservate. Există însă și altele, precum rozaceea, care sunt imposibil de ascuns deoarece în majoritatea cazurilor afectează fața pacientului într-un mod foarte vizibil. Este indicat să folosiți tratamente naturiste pentru rozacee?

Rozaceea este o boală a pielii care poate afecta stima de sine a pacientului, deci trebuie să mergem la dermatolog și să urmăm tratamentul prescris. Dacă problema nu este tratată corespunzător, aceasta s-ar putea agrava.

Rozaceea, o afecțiune inflamatorie cronică

Rozaceea este o boală inflamatorie cronică care afectează vasele de sânge. Apare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani. De obicei, afectează zona feței și, în anumite cazuri, zona ochilor. Rareori poate apărea în alte părți ale corpului.

Pe lângă faptul că este cronică, este și ciclică. Prin urmare, pacientul poate prezenta focare (din mai multe motive) în momente diferite.

Momentan, nu există tratament pentru această boală . Cu toate acestea, există măsuri care ajută la ameliorarea și controlul acesteia. Ca orice boală, cele mai bune rezultate ale tratamentului se obțin cu un diagnostic precoce.

Tratamentul medical poate include aplicarea topică a medicamentelor în cazuri uşoare. Pe de altă parte, în stadiile mai avansate, este necesară medicația orală. În orice caz, trebuie să fie prescrisă de un profesionist.

Citiți și: Cauzele și simptomele rozaceei

Cum se manifestă rozaceea pe piele?

  • Rozaceea provoacă înroșirea feței, în special în zona de mijloc a feței.
  • Pot apărea noduli inflamatori, umflături și arsuri.
  • Sub piele apar și vene mici.
  • Dacă ochii sunt afectați, aceștia pot deveni inflamați, uscați și există senzația de corp străin în ochi.
  • Din cauza rozaceei, pielea se îngroașă.
  • Prin urmare, nasul poate părea umflat și mărit. Deformarea nasului afectează mai mult bărbații și se numește rinofimă.

Declanșatoare

Există mai mulți factori care pot declanșa un focar:

  • Stres
  • Anxietate
  • Schimbări de temperatură
  • Expunere la soare și vânt
  • Băi cu apă caldă, saune și altele asemenea
  • Modificări hormonale (cum ar fi sindromul premenstrual, menstruația și menopauza)

Este indicat să folosiți tratamente naturiste pentru rozacee?

NU. Remediile naturiste nu sunt un tratament adecvat pentru această tulburare. Prin urmare, cel mai potrivit lucru este să mergeți la dermatolog și să urmați instrucțiunile acestuia.

Some figure

 

Dacă un pacient aplică un unguent care nu este prescris de medic, acesta este expus la un risc crescut de reacții adverse. În acest sens, trebuie amintit că faptul că un produs care este preparat cu „ingrediente naturale” nu înseamnă că oferă doar beneficii.

Printre cele mai periculoase remedii de casă care au fost recomandate se numără ceaiul verde, oțetul de mere și uleiul de arbore de ceai (foarte popular și ca remediu pentru acnee).

Potrivit manualului MSD, „tratamentul depinde de severitatea afecțiunii și include metronidazol topic, antibiotice orale și topice, ivermectină locală, mai rar izotretinoină și, pentru rinofimul sever, intervenții chirurgicale”.

Alte instrucțiuni importante

Un pacient cu rozacee ar trebui, mai presus de toate, să urmeze instrucțiunile medicului. Pe lângă tratamentul prescris de medic, pacientul trebuie să aibă în vedere o îngrijire corectă a pielii, precum și un set de obiceiuri sănătoase. Acestea includ menținerea unei diete echilibrate.

Pentru a evita exacerbările, este indicat să se evite consumul de băuturi alcoolice și utilizarea excesivă a condimentelor, mai ales a celor picante. De asemenea, este indicat să evitați brânzeturile fermentate.

Citiți și: Tipurile și cauzele erupțiilor cutanate

Măsuri cotidiene

  • Utilizați întotdeauna protecție solară înainte de a pleca de acasă.
  • Dacă medicul este de acord, luați suplimente de vitamina B.
  • Folosiți produsele potrivite tipului vostru de piele, conform instrucțiunilor medicului dermatolog.
  • Nu frecați și nu zgâriați pielea. Când vine vorba de uscarea ei după spălare, este indicat să o atingeți ușor cu prosopul și să nu o frecați niciodată, deoarece acest lucru poate provoca disconfort.

În cazul unui focar, întrebați medicul cum să acționați, ce să evitați și ce să aplicați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Crawford, G. H., Pelle, M. T., & James, W. D. (2004). Rosacea: I. Etiology, pathogenesis, and subtype classification. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2004.03.030
  • Wilkin, J., Dahl, M., Detmar, M., Drake, L., Feinstein, A., Odom, R., & Powell, F. (2002). Standard classification of rosacea: Report of the National Rosacea Society Expert Committee on the Classification and Staging of Rosacea. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1067/mjd.2002.120625
  • Geria, A. N., Culp, B., & Scheinfeld, N. S. (2008). Rosacea: A review. Kosmetische Medizin.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.