Este posibil să fii alergic la electricitate?
A fi alergic la electricitate este un subiect despre care experții nu vorbesc prea mult. Deși există multe rapoarte despre această afecțiune, în prezent nu s-a stabilit o bază științifică solidă. În plus, diagnosticul formal al acestei afecțiuni nu este recunoscut.
Dacă cineva este alergic la electricitate, înseamnă că suferă reacții adverse care implică simptome vizibile atunci când este expus câmpurilor electromagnetice. Acestea variază de la disconfort ocular, până la probleme mai severe.
Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de hipersensibilitate electromagnetică (EHS). Știința nu a ajuns la un consens cu privire la această problemă, deoarece există dovezi contradictorii în această privință.
Descoperă mai mult:
Ce este hipersensibilitatea electromagnetică (EHS)?
A fi alergic la electricitate sau a suferi de hipersensibilitate electromagnetică presupune o intoleranță la câmpurile electromagnetice. O persoană cu această afecțiune va suferi o serie de simptome care coincid în mare măsură cu cele pe care le provoacă alergiile.
Câmpurile electromagnetice sunt câmpuri clasice (adică non-cuantice) produse de accelerarea încărcăturilor electrice emise de liniile de înaltă tensiune, telefoanele mobile, aparatele de uz casnic și rețelele wifi. În teorie, dacă cineva este alergic la electricitate și este expus la aceste elemente, va suferi disconfort fizic sau emoțional.
Nicio dovadă științifică nu confirmă existența acestei afecțiuni. Unele studii au arătat faptul că persoanele care se simt afectate de această problemă prezintă simptome atunci când sunt expuse atât câmpurilor electromagnetice reale, cât și false.
Comisia Europeană a publicat un raport cu privire la această afecțiune în 2015. Aceasta a subliniat faptul că nu există dovezi care să ateste faptul că oamenii ar putea fi alergici la electricitate sau că hipersensibilitate electromagnetică există. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare în domeniu.
A fi alergic la electricitate: simptome
Mulți medici și oameni de știință consideră că principiul precauției ar trebui aplicat în aceste cazuri. Acest principiu afirmă că, în situațiile în care nu există dovezi concludente, cel mai bine este să accepți existența bolii și să acționezi în consecință.
Conform datelor disponibile și necoroborate, hipersensibilitatea electromagnetică provoacă oboseală cronică, cefalee recurentă, amețeli, nervozitate, tahicardie, concentrare redusă, insomnie și alte simptome similare.
În mod similar, simptomele celor care sunt aparent alergici la electricitate cuprind trei etape:
- Prima fază. Aceasta este practic de natură neurologică. Provoacă simptome precum dureri de cap, sunete în urechi, amorțeală și furnicături, amețeli, dificultăți de concentrare, tulburări digestive și tahicardie, printre altele.
- A doua fază. Această etapă provoacă trei simptome: oboseală cronică, insomnie și depresie. Pot apărea, de asemenea, iritabilitatea, agresivitatea verbală și tulburările de dispoziție.
- A treia fază. Copiii pot suferi de hiperactivitate și pierderea interesului pentru jocuri și activități școlare. Adolescenții pot suferi modificări mintale și comportamentale. Adulții pot suferi delir și pseudodemență.
Un aspect important care trebuie luat în considerare este faptul că simptomele se agravează atunci când pacientul este expus câmpurilor electromagnetice, dar se diminuează dacă se îndepărtează de acestea. Această stare pare să se înrăutățească treptat. Are multe efecte psihologice la copii și multe efecte neurodegenerative la adulți.
Există un tratament pentru hipersensibilitatea electromagnetică?
Deoarece hipersensibilitatea electromagnetică nu este un diagnostic medical recunoscut, nu există nici un tratament pentru aceasta. Experții care recunosc faptul că oamenii pot fi alergici la electricitate subliniază că acest lucru poate apărea din cauza unui sistem imunitar slab sau unei vulnerabilități speciale la electromagnetism.
Unele rapoarte de caz indică faptul că această afecțiune se agravează progresiv. Din cauza acestui fapt, experții recomandă schimbarea anumitor obiceiuri, cum ar fi următoarele:
- Aerisește-ți casa 15 minute în fiecare zi.
- Înlocuiește rețelele wifi cu conexiuni prin cablu.
- Înlocuiește telefoanele fără fir cu telefoane fixe.
- Angajează un specialist pentru a detecta principalele surse de radiații din casă. Acest lucru îți va permite să faci modificări pentru a-ți reduce expunerea la câmpuri electromagnetice.
- Poartă articole de îmbrăcăminte din fibre naturale, cum ar fi bumbacul sau lâna. Materialele sintetice favorizează electricitatea statică. Prin urmare, experții nu recomandă utilizarea lor.
- Folosește telefonul mobil numai pentru sarcini esențiale. Fă acest lucru în spații deschise și utilizează difuzorul, astfel încât să nu fie nevoie să apropii telefonul de cap.
- Scoate aparatele electrice sau orice alte dispozitive similare din dormitor. Cel mai bine este să le menții deconectate atunci când nu le utilizezi.
Cei care sunt alergici la electricitate ar trebui să se expună câmpurilor electromagnetice cât mai puțin posibil. În acest fel, este posibil ca simptomele să dispară.
Citește mai mult:
Recomandări finale
În zilele noastre, există câmpuri electromagnetice peste tot. Dispozitivele electrice sau electronice nu sunt singurele surse. Aceste câmpuri sunt pretutindeni în jurul nostru. Pământul are propriul său câmp magnetic. La fel, radiația pe care Soarele o emite în fiecare zi este mult mai mare decât cantitatea pe care o emite orice antenă de telefon mobil.
Având în vedere cele de mai sus, este practic imposibil să creezi spații „fără radiații electromagnetice”. Indiferent dacă există sau nu această alergie, cel mai sănătos este să te deconectezi din când în când de la dispozitivele electronice. Poți profita de acest timp pentru a te bucura de natură.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Comisión Europea. (2014, noviembre). Guía no vinculante de buenas prácticas para la aplicación de la Directiva 2013/35/UE sobre campos electromagnéticos. INSST. https://www.insst.es/documents/94886/203536/Gu%C3%ADa+no+vinculante+de+buenas+pr%C3%A1cticas+para+la+aplicaci%C3%B3n+de+la+Directiva+2013+35+UE+sobre+campos+electromagn%C3%A9ticos+Pymes/f151483f-9ee4-4867-bed6-872f6b387464
- Sánchez, E. (2002). El principio de precaución: implicaciones para la salud pública.
- JOHANSSON, O. (2006). Electrohipersensibilidad: Conocimiento actualizado de una discapacidad funcional. Electromagnetic Biology and Medicine, 25, 245-258.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.