Este posibilă creșterea sânilor cu suplimente naturale?
 

Este posibilă creșterea sânilor cu suplimente naturale?

Există o mare varietate de suplimente naturale care promit să stimuleze creșterea sânilor. Funcționează?
Este posibilă creșterea sânilor cu suplimente naturale?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Mulți se întreabă dacă este posibilă creșterea sânilor cu suplimente naturale. În ultimii ani, o mare varietate de produse sub formă de capsule, pastile și creme au câștigat popularitate pentru pretinsa lor capacitate de a crește volumul bustului. Funcționează?

Aceasta este o problemă controversată, deoarece producătorii sunt responsabili pentru promovarea și diseminarea beneficiilor care nu sunt susținute de știință. Între timp, unele studii avertizează asupra riscurilor potențiale ale luării acestor tipuri de remedii. În continuare, vă spunem tot ce trebuie să știți despre ele.

Este posibilă creșterea sânilor cu suplimente naturale?

Mărirea sânilor este dorința a mii de femei din întreaga lume. Deși se știe că cea mai bună alternativă este chirurgia plastică, unele persoane caută metode alternative pentru a obține o mărire naturală. Dar este posibil acest lucru?

De mulți ani, producătorii de suplimente distribuie o mare varietate de produse care promit să crească semnificativ volumul sânilor. Potrivit acestora, fitoestrogenii sunt responsabili de acest efect. Cu toate acestea, până în prezent nu există suficiente dovezi în acest sens. Dimpotrivă, un aport excesiv de fitoestrogeni este legat de dezechilibre hormonale și de un risc crescut de cancer.

Femeie la plajă în apă
Mărimea sânilor este o preocupare estetică la care industria medicală încearcă să răspundă cu diferite opțiuni.

Fitoestrogenii măresc dimensiunea sânilor?

Producătorii de suplimente naturale pentru mărirea sânilor susțin adesea că produsele lor sunt eficiente datorită conținutului de fitoestrogeni, compuși vegetali care au un efect asemănător cu estrogenii umani.

După cum explică o postare a WNY Urology Associates , cantitățile mari de estrogen stimulează țesutul mamar și îi măresc dimensiunea. Ținând cont de acest argument, pare logic să credem că produsele comerciale cu fitoestrogeni sunt utile pentru mărirea sânilor. Cu toate acestea, nimic nu este mai departe de realitate.

Trebuie să amintim faptul că estrogenii din plante pot induce modificări hormonale atunci când sunt folosiți în exces. În plus, un exces de estrogen crește considerabil șansele de cancer de sân. Prin urmare, aceste produse nu trebuie utilizate fără recomandarea medicului.

Există și alte motive convingătoare pentru a ne asigura că aceste suplimente sunt ineficiente. Fitoestrogenii sunt adesea utilizați pentru a contracara, mai degrabă decât pentru a îmbunătăți funcțiile asociate estrogenului. Aceștia se leagă de receptorii de estrogen, dar efectul lor este doar parțial.

În acest fel, împiedică estrogenul real să se lege de acești receptori, ceea ce le scade acțiunea. Acest lucru este util în dezechilibrele hormonale legate de menstruație și menopauză.

Nu există dovezi concludente

În prezent, nu există studii clinice care să susțină eficacitatea suplimentelor pentru creșterea sânilor. Experții sugerează că produsele de pe piață nici măcar nu conțin cantități semnificative de fitoestrogeni.

În plus, dacă ar face acest lucru, excesul ar putea avea un efect negativ asupra creșterii celulelor mamare. Prin urmare, riscul ar depăși beneficiul.

Plante și suplimente populare pentru a crește dimensiunea sânilor

Suplimentele naturale pentru mărirea sânilor au, de obicei, diverse plante în componență. Printre cele mai utilizate sunt următoarele:

 • Soia
 • Lucerna
 • Feniculul
 • Salvia
 • Ginsengul
 • Verbena
 • Cohoșul negru
 • Melăreaua
 • Uleiul de in
 • Angelica chinezească
 • Ignama mexicană

Considerații privind utilizarea acestor suplimente

După cum spune Clinica Mayo, suplimentele pentru mărirea sânilor au șanse mici să funcționeze. În schimb, pot duce la reacții adverse, mai ales atunci când persoana în cauză urmează un alt tratament hormonal sau are tulburări de bază.

În mod similar, această entitate arată că administrarea simultană a acestor suplimente și a unor medicamente poate provoca interacțiuni grave. Unul dintre cele mai notabile cazuri este aportul simultan cu medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina.

Având în vedere lipsa de dovezi cu privire la siguranța și eficacitatea lor, utilizarea trebuie evitată în timpul sarcinii, al alăptării sau în boli precum insuficiența renală și hepatică.

Creșterea sânilor cu suplimente naturale

Ce este de reținut despre creșterea sânilor cu suplimente naturale?

În ciuda faptului că sunt comercializate ca o „metodă naturală” de a crește dimensiunea sânilor, suplimentele par a fi ineficiente. Consumul lor prezintă riscuri pentru sănătate, deoarece pot modifica activitatea hormonală.

Deocamdată, singura modalitate de a crește mărimea bustului este prin chirurgie plastică. Medicul estetician vă poate îndruma cu privire la această intervenție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Fugh-Berman A. “Bust enhancing” herbal products. Obstet Gynecol. 2003 Jun;101(6):1345-9. doi: 10.1016/s0029-7844(03)00362-4. PMID: 12798545.
 • Mufudza C, Sorofa W, Chiyaka ET. Assessing the effects of estrogen on the dynamics of breast cancer. Comput Math Methods Med. 2012;2012:473572. doi: 10.1155/2012/473572. Epub 2012 Dec 19. PMID: 23365616; PMCID: PMC3536317.
 • Yaghjyan L, Colditz GA. Estrogens in the breast tissue: a systematic review. Cancer Causes Control. 2011 Apr;22(4):529-40. doi: 10.1007/s10552-011-9729-4. Epub 2011 Feb 1. PMID: 21286801; PMCID: PMC3652894.
 • Bilal I, Chowdhury A, Davidson J, Whitehead S. Phytoestrogens and prevention of breast cancer: The contentious debate. World J Clin Oncol. 2014 Oct 10;5(4):705-12. doi: 10.5306/wjco.v5.i4.705. PMID: 25302172; PMCID: PMC4129534.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.