Logo image
Logo image

Evitați aceste 7 greșeli de grădinărit pentru ca plantele să înflorească!

3 minute
Primăvara, putem face multe lucruri pentru a ajuta plantele din grădină să prospere. Cu toate acestea, de mult ori facem greșeli de grădinărit. Descoperiți care sunt cele mai frecvente și cum se pot corecta!
Evitați aceste 7 greșeli de grădinărit pentru ca plantele să înflorească!
Ultima actualizare: 06 aprilie, 2023

Ce să faceți pentru ca grădina să arate frumos primăvara? Uneori, din cauza lipsei informațiilor, cu toții facem greșeli de grădinărit care afectează înflorirea plantelor. A nu îngriji plantele în mod corespunzător distruge frumusețea grădinii.

Este adevărat că plantele iubesc primăvara?

Da, plantele așteaptă sosirea primăverii. Nu este un mit, ci un fapt studiat de știință. Phys ORG prezintă un studiu efectuat de oamenii de știință de la Universitatea din Texas. Conform acestora, plantele recunosc acest anotimp. Acest proces se numește vernalizare și se referă la înflorirea plantelor după o perioadă rece.

Revista Espejo adaugă faptul că, de îndată ce plantele percep căldura, încep să încolțească. Pe scurt, plantele așteaptă sezonul de primăvară, iar noi trebuie să evităm greșelile care le afectează înflorirea.

Atenție Evitați aceste greșeli de grădinărit pentru ca plantele să înflorească primăvara

Înghețul dăunează atât plantelor, cât și solului. Prin urmare, curățați pământul, îndepărtați buruienile și verificați dacă există dăunători. Primăvara aduce adesea reprize de ger târziu, așa că cel mai bine este să țineți niște folii la îndemână pentru a proteja plantele în caz de nevoie.

1. Uitați de lumină

O lucrare publicată de Scientific American evidențiază importanța luminii pentru aspectul plăcut al plantelor. Verdeața frunzelor se datorează lungimilor de undă absorbite și procesate în timpul fotosintezei. Deși unele plante adoră umbra sau semiumbra, întunericul complet nu este o opțiune.

Aflați ce specii preferă lumina directă sau indirectă a soarelui și ce plante trebuie ținute în casă. Nu uitați că toate plantele au nevoie de lumină pentru a se dezvolta și a înflori.

Descoperiți: Grădinăritul lent sau slow gardening: ce este și ce avantaje are?

Some figure
Încercați să puneți plantele într-un loc în care primesc suficientă lumină solară.

2. Speriați polenizatorii

Nu fugiți de albine, fluturi și alți polenizatori! Primăvara este anotimpul perfect pentru a-i atrage în gradină. Puneți semințele, bulbii și lăstarii în ghivece, în paturi speciale sau direct în pământ.

Instalați hrănitoare pentru păsări și fântâni cu apă. Grădinile trebuie să fie zone primitoare pentru polenizatori, care sunt esențiali în ciclul plantelor.

3. Irigați plantele greșit

Universitatea din Illinois vorbește despre stresul hidric al plantelor. Ca sugestie, aceasta menționează importanța pregătirii solului în așa fel încât să nu fie afectat de excesul de apă sau de secetă. Acest lucru se aplică chiar și primăvara.

În plus, nu toate plantele se irigă la fel. Aflați dacă sunt capabile să stocheze apă sau dacă necesită udare regulată. Programați udarea în funcție de cerințele speciei.

4. Tăiați plantele necontrolat

Este o greșeală să tăiați pomii fructiferi atunci când încep să înflorească; faceți-o înainte. Când vine vorba de tăierea gazonului și a arbuștilor, mijlocul primăverii este un moment bun pentru a face acest lucru.

Descoperiți: Instrucțiuni și cele mai bune specii pentru grădina de plante suculente

5. Alegeți locația greșită

Există plante de interior și de exterior. Inversarea locației este contraproductivă. În cazul apartamentelor, balcoanele deschise sunt considerate spații exterioare.

Respectați cerințele fiecărei specii. Mutarea plantelor într-o locație diferită le poate îmbolnăvi.

6. Faceți abuz de îngrășământ

Suprafertilizarea nu sporește înflorirea. Aceasta este una dintre greșelile comune de grădinărit. Universitatea din Minnesota recomandă utilizarea acestor produse cu prudență și respectând indicațiile de pe ambalaje.

Multe exemplare nu au nevoie de îngrășământ primăvara, pentru că au rezerve din perioada rece. Dacă este cazul, fertilizați plantele la sfârșitul înfloririi și dozați corect produsul.

Some figure
Îngrășământul are indicații precise. Abuzul și alegerea momentului greșit de utilizare pot compromite înflorirea.

7. Nu pregătiți grădina pentru sosirea primăverii

Nu așteptați până primăvara pentru a pregăti grădina. Curățarea, îndepărtarea florilor moarte și replantarea sunt aspecte care pot fi rezolvate cu mult timp înainte.

Alcătuirea unui calendar pentru a evita principalele greșeli de grădinărit

Păstrați o agendă în care notați tipurile de plante, frecvența de irigare și nevoile fiecărei specii.

Ca sugestie, propunem crearea unei liste de sarcini care implică îngrijirea florilor și a pământului, precum și schimbarea ghivecelor, adăugarea de nutrienți și curățarea. Bifați activitățile finalizate și nu uitați să notați anomaliile, deoarece acest lucru contribuie la tratarea posibilelor boli cauzate de dăunători și ciuperci.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Berrelleza, G. (2021). ¿Por qué las plantas florecen en primavera? Revista Espejo. https://revistaespejo.com/reflexiones/por-que-las-plantas-florecen-en-primavera/
  • Moskowitz, C. (2023). La ciencia del espectáculo verde de primavera. Scientific American. https://www.scientificamerican.com/article/the-science-of-springs-green-show/
  • Universidad de Illinois. Aspectos a tener en cuenta para saber qué plantar en cada lugar. https://web.extension.illinois.edu/beyond_sp/matching.cfm
  • Universidad de Minnesota (2020). Guía rápida para fertilizar plantas. https://extension.umn.edu/manage-soil-nutrients/quick-guide-fertilizing-plants
  • Universidad de Texas. (2010). Las plantas ‘recuerdan’ el invierno para florecer en primavera con la ayuda de una molécula especial. Phys ORG. https://phys.org/news/2010-12-winter-bloom-special-molecule.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.