Logo image
Logo image

Exerciții pentru bursita șoldului

4 minute
Astăzi, îți vom prezenta câteva exerciții care ajută la ameliorarea bursitei șoldului. Totuși, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să consulți un kinetoterapeut. Acesta îți va recomanda cele mai bune exerciții pentru cazul tău particular.
Exerciții pentru bursita șoldului
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Există o serie de exerciții pe care le poți efectua pentru a ameliora bursita șoldului, care este o boală inflamatorie dureroasă și deranjantă. Pentru a fi mai specifici, aceasta implică inflamația bursei, un sac gelatinos care protejează mușchii, tendoanele și oasele.

În acest caz particular, problema apare în sacul situat între femur și oasele pelvine. Funcționarea bursei este ca cea a unei perne care reduce frecarea.

Bursita șoldului este o afecțiune foarte enervantă, deoarece produce dureri ascuțite și intense. În general, femeile sunt mai predispuse la această boală, care este asociată cu îmbătrânirea și osteoporoza. În același timp, bursita șoldului poate avea legătură și cu alte boli, cum ar fi artrita și artrozele.

Să aruncăm o privire mai atentă.

Tipuri de bursită

Bursita de șold nu este singurul tip de bursită care poate afecta oamenii. De fapt, bursita poate afecta și genunchii, umerii, încheieturile și coatele. Boala apare la nivelul șoldului deoarece mușchiul tensor al fasciei lata (situat în partea interioară a piciorului) se freacă de trohanter. Primul este situat în partea interioară a piciorului, iar cel din urmă iese din capul femurului.

Cunoscută și sub numele de trohanterită sau bursită trohanterică, patologia are două prezentări clinice. Prima este rezultatul unor traume ale zonei, iar a doua are legătură cu pintenii osoși sau cu utilizarea inadecvată a mușchiului șoldului.

Este important ca medicul să efectueze un examen fizic amănunțit pentru a determina prezentarea clinică a bursitei. Diagnosticul corect este esențial atunci când vine vorba de găsirea unei soluții. În plus, este important și pentru a împiedica cronicizarea problemei. Odată ce simptomele încep să fie persistente, este foarte greu să inversezi procesul.

Citește mai mult:

Tot ce trebuie să știi despre bursită

Some figure
Bursita de șold poate apărea ca rezultat al unui pinten osos sau al unui traumatism în zonă.

Exerciții pentru bursita șoldului

Odihna este prima măsură pentru reducerea și eliminarea durerii produse de bursita de șold – chiar înainte de a face exerciții. Dacă durerea este intensă, înseamnă că trohanterita se află în stadiul acut. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-i permiți șoldului să se odihnească, folosind o pernă de spumă cu memorie anatomică.

Odată ce ai trecut de faza acută, ar trebui să începi o rutină de exerciții pentru a ameliora complet durerea. Pentru a face acest lucru în siguranță, îți recomandăm următoarele:

  • Efectuează mișcările ușor.
  • Respiră normal, inspirând și expirând pentru a evita tensiunea. Va trebui să te oprești dacă durerea se înrăutățește.
  • Înainte de a începe o rutină de exerciții pentru ameliorarea bursitei, ar trebui să te încălzești bine.

Apoi, următorul pas va fi să faci întinderi de picioare. Trece un picior în spatele celuilalt și înclină corpul spre partea neafectată. Sau întinde-te cu spatele pe podea sau covor și întinde banda iliotibială sau șoldurile cât mai mult posibil.

Mai multe exerciții pentru bursita șoldului

O altă opțiune este să întinzi ușor rotatorul șoldului în timp ce stai întins. Acesta este un mușchi din zona externă care permite coapsei să se îndepărteze de corp. Desigur, trebuie să fii extrem de atent și să nu te forțezi prea mult, deoarece ai putea agrava orice leziune.

Un alt exercițiu care întărește zona este ridicarea piciorului drept în timp ce stai întins pe partea stângă. În același mod, ridicarea șoldului sau ridicarea părții interne a coapsei este, de asemenea, benefică.

Indiferent de exercițiul ales, reglarea numărului de serii este fundamentală pentru a te odihni corespunzător între acestea. În acest fel, părțile moi ale articulației se vor putea relaxa.

Îți recomandăm:

5 remedii naturale pentru bursită

Some figure
Mai întâi, ar trebui să consulți un kinetoterapeut care îți va indica exercițiile pe care le poți efectua acasă.

Măsuri complementare pentru exercițiile care ameliorează bursita șoldului

Fizioterapeutul este responsabil de indicarea exercițiilor potrivite pentru fiecare caz particular. În unele cazuri, profesioniștii vor combina fizioterapia cu utilizarea analgezicelor. Chirurgia este ultima opțiune dacă măsurile anterioare nu reușesc să ofere rezultate pozitive.

De asemenea, pe lângă exercițiile pentru bursita șoldului, poți aplica gheață pe zonă pentru a reduce durerea. Acest lucru este benefic în special în stadiul acut. Dacă medicul îți recomandă, injecțiile sunt mai puternice atunci când durerea este incapacitantă.

De asemenea, ar trebui să ai în vedere anumite rutine și obiceiuri pentru a împiedica revenirea bursitei de șold. De exemplu:

  • Evită suprasolicitarea șoldului.
  • Ține-ți greutatea corporală sub control.
  • Așază-te confortabil pentru a evita exercitarea unei presiuni prea mari pe șold.
  • Poartă încălțăminte adecvată și corectează-ți postura corporală.

O formă eficientă, practică și ieftină de tratament

Efectuarea acestor exerciții simple este una dintre cele mai eficiente măsuri pentru controlul bursitei de șold. Procedând astfel, vei preveni nu numai atrofia musculară, ci și progresia artrozei.

De asemenea, este o metodă foarte economică. De fapt, nu te costă nimic! În plus, poți efectua exercițiile în confortul propriei case pentru prevenirea recidivei.

Dacă ai întrebări sau ai nevoie de îndrumări, adresează-te întotdeauna medicului specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pertegas, M. V., Navarro, R. S., & Sererols, X. C. (2017). Trocanteritis. Dolor: Investigación, clínica & terapéutica, 32(4), 141-151.
  • Rodríguez, M. A. M. (2010). El arte y la ciencia en la anamnesis. Medisur, 8(5), 28-32.
  • Kaplanek, B. A., Levine, B., & Jaffe, W. L. (2014). Pilates y rehabilitación: Para Síndromes y Artroplastias. Paidotribo.
  • González Duque, A., C. de José Reina, and J. Vaquero Martín. “Bursitis trocantérea.” Medifam 13.1 (2003): 43-48.
  • Merino, Maira Johanna Orozco, and Luis Lasca. “Bursitis Iliopectínea.” Revista de la Facultad de Ciencias Médicas de Córdoba 73.4 (2016): 306.
  • García, NM Puente, ML Fernández Gómez, and R. Insausti. “Bursitis trocantéreas.” FMC: Formación Médica Continuada en Atención Primaria 8.5 (2001): 351-355.
  • Morgado, I., et al. “Guía de manejo clínico de la artrosis de cadera y rodilla.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 12.5 (2005): 289-302.
  • Jiménez, Christian Edgardo, et al. “Programas de educación en salud y entrenamiento de la fuerza en adultos mayores con artrosis de cadera leve a moderada.” Revista médica de Chile 142.4 (2014): 436-442.
  • González Castilla, Roberto, et al. “Bloqueo 3 en 1 para analgesia en pacientes con fractura de cadera.” Medisan 16.11 (2012): 1698-1706.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.