6 sfaturi pentru prevenirea artrozei în mod eficient - Doza de Sănătate
 

6 sfaturi pentru prevenirea artrozei în mod eficient

Dat fiind faptul că artroza determină probleme de sănătate destul de grave, este esențial să iei măsuri pentru a preveni dezvoltarea acesteia.
6 sfaturi pentru prevenirea artrozei în mod eficient
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dorești să previi artroza? În primul rând, află câteva informații de bază despre această afecțiune. În cele ce urmează, îți vom dezvălui 6 sfaturi pentru prevenirea artrozei.  

Ce este artroza?

Artroza este o boală a sistemului osos care afectează atât bărbații, cât și femeile. Boala este mai răspândită în jurul persoanelor vârstnice.

Artroza este afecțiunea cu caracter degenerativ a cartilajelor și a oaselor din jur. Degenerarea cartilajelor se manifestă, de obicei, la vârsta de 50-55 de ani, având simptome pronunțate.

  • Cartilajul este compus din colagen, iar principala sa funcție este asigurarea unei frecări minime în interiorul articulației, adică între două oase.
  • Degenerarea sau dispariția acestui țesut cauzează dureri, deoarece cartilajul nu va mai putea să faciliteze mișcarea și să amortizeze șocurile. Așadar, artroza reprezintă cauza principală a inflamațiilor și a deformărilor articulațiilor.

Dacă afecțiunea devine cronică, aceasta poate cauza sensibilitate și durere la mișcare. Din acest motiv, artroza trebuie tratată la timp. Afecțiunea și simptomele sale, precum durerile articulare și cracmentele, nu trebuie neglijate. Este mai ușor să previi decât să tratezi.

Cum aflu dacă am artroză?

Artroza este mai puțin frecventă la tineri. În ceea ce privește localizarea, în majoritatea cazurilor, simptomele artrozei încep să se manifeste mai ales în următoarele articulații:

  • Mâini și degete
  • Zona lombară
  • Șolduri
  • Genunchi
  • Cot

Sfaturi pentru prevenirea artrozei

1. Consumul de calciu

Consumul de calciu este indispensabil pentru menținerea sănătății oaselor. Din acest motiv, calciul trebuie să fie prezent în alimentația de zi cu zi.

Pe lângă faptul că ajută la prevenirea artrozei, calciul te ajută să eviți sau să întârzii apariția și a altor afecțiuni degenerative, cum ar fi osteoporoza, o boală destul de frecventă în cazul femeilor. Pentru a asigura aportul de calciu, poți apela la suplimente alimentare.

2. O alimentație bogată în legume și fructe

Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru prevenirea artrozei este consumul de fructe și legume. Acestea conțin o mulțime de vitamine și minerale care aduc beneficii atât oaselor, cât și organismului în general.

De exemplu, printre alimentele cu un conținut mai bogat de vitamina C întâlnim următoarele:

  • Citrice (portocale, grepfrut, mandarină)
  • Căpșuni
  • Țelină
  • Morcovi
  • Varză
  • Broccoli
Sfaturi pentru prevenirea artrozei precum consumul de legume

3. Pierderea în greutate

Obezitatea este, de asemenea, o problemă de sănătate destul de frecventă în zilele noastre și reprezintă o altă cauză a artrozei.

Excesul de greutate poate ajunge să exercite mai multă presiune asupra genunchilor care susțin greutatea întregului corp. De asemenea, acesta poate afecta cartilajul articular.

4. Mai multă mișcare

Efectuarea de exerciții fizice regulat și practicarea unui sport reprezintă alte sfaturi pentru prevenirea artrozei. Mișcarea te poate ajuta să eviți bolile articulare, însă trebuie să acorzi atenție și modalității în care practici sportul. În cazul în care faci gimnastică la sală, ai grijă la menținerea unei poziții corecte pentru a nu pune presiune excesivă pe oase și cartilaje.

De asemenea, dacă alergi, acordă atenție la cum calci și calculează distanța pe care o poți parcurge în funcție de greutatea corporală. Îți recomandăm următoarele exerciții:

  • Pilates
  • Yoga
  • Exerciții de întindere
  • Înot
  • Ciclism, un exercițiu benefic pentru sănătatea inimii.
Sfaturi pentru prevenirea artrozei precum mișcarea în mod regulat

5. Poziție corectă

Poziția spatelui trebuie să fie corectă. Este bine să ai un scaun ergonomic. De asemenea, schimbă poziția de șezut dacă nu stai confortabil.

Este recomandat să te miști puțin în fiecare oră sau la fiecare 50 de minute. Fă exerciții de întindere, apoi continuă ceea ce ai de făcut. De multe ori, stăm într-o poziție proastă din cauza locului de muncă sau facem exerciții în mod necorespunzător. De fapt, aceste elemente favorizează apariția artrozei.

6. Consultarea unui medic

Atunci când observăm anumite simptome de durere, este recomandat să apelăm la un medic specialist și să nu amânăm acest lucru. Medicul va putea stabili dacă ai artroză și îți va oferi informații despre gradul de severitate. De asemenea, va putea să îți recomande un tratament pentru a ameliora durerile. Este important să consultăm în mod regulat medicul pentru a evalua starea cartilajelor, mai ales după diagnosticare.

Dacă ai suferit vreodată o fractură sau traumatisme care nu s-au vindecat pe deplin, există mai multe șanse de apariție a artrozei, întrucât acest lucru afectează în mod direct cartilajul.

7. Îngrijirea cartilajului

În prezent, există o mulțime de suplimente alimentare benefice pentru organism. În cazul artrozei, îți recomandăm suplimentele de glucozamină, colagen hidrolizat și acid hialuronic.  Astfel, cartilajele, care susțin oasele întregului corp, vor fi mai rezistente.

Nu ezita să aplici aceste sfaturi pentru prevenirea artrozei. De asemenea, nu uita că pentru o sănătate de fier trebuie să ai un stil de viață sănătos, cu o alimentație adecvată și obiceiuri benefice. În plus, ține cont de faptul că la apariția durerilor la nivelul articulațiilor este esențial să consulți un medic specialist de încredere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.