Logo image
Logo image

Exfolierea părului și scalpului și 3 măști pentru acasă

5 minute
Exfolierea ajută la reducerea căderii părului și la controlul problemelor precum mătreața și excesul de sebum. Cum se face exfolierea părului și a scalpului?
Exfolierea părului și scalpului și 3 măști pentru acasă
Ultima actualizare: 06 iunie, 2023

Exfolierea părului și a scalpului este o practică la modă. Aceasta constă în aplicarea anumitor produse care facilitează eliminarea celulelor moarte, a grăsimilor și a altor particule care pot adera la scalp și la firele de păr. Ce beneficii aduce?

Surse precum Offarm sugerează faptul că acest tratament promovează eliminarea mătreții și a reziduurilor uleioase. În plus, are și alte aplicații interesante. În continuare, vă vom spune în ce constă acest tratament și cum să pregătiți acasă câteva măști de exfoliere.

Ce este exfolierea părului și a scalpului?

Exfolierea părului și a scalpului este un tratament de înfrumusețare care se concentrează pe curățarea profundă. Este considerată o completare a produselor de curățare folosite zilnic, deoarece oferă rezultate profunde în ceea ce privește eliminarea celulelor moarte și controlul sebumului.

Cu toate acestea, produsul sau masca de exfoliere nu se folosește zilnic. Acest lucru depinde în mare măsură de tipul de păr. În caz de seboree sau mătreață, cel mai bine este să cereți sfatul medicului dermatolog.

O publicație a Academiei Americane de Dermatologie detaliază faptul că îngrijirea scalpului este crucială pentru a evita anumite tipuri de cădere a părului și pentru a menține părul sănătos. De aici rezultă și importanța unor produse precum exfolianții.

Beneficiile exfolierii

Includerea unui exfoliant de păr în rutina de înfrumusețare este o idee grozavă. De obicei, se recomandă aplicarea o dată sau de două ori pe lună. Acest lucru este diferit în cazul părului prea gras sau cu nevoi speciale. În continuare, vom enumera beneficiile exfolierii părului și scalpului:

  • Menține părul curat mai mult timp: exfolierea ajunge în zonele profunde ale scalpului și ale firului de păr, așadar curățarea este mai profundă. Părul rămâne curat și mătăsos mai mult timp.
  • Curăță porii: scalpul este alcătuit din nenumărați pori. Din ei ies firele de păr și tot prin ei pielea respiră. Producția excesivă de sebum, utilizarea produselor grase și agenții poluanți pot provoca obstrucția porilor. O bună exfoliere îi va menține liberi, iar părul va putea să crească mai bine.
  • Reduce apariția modificărilor: mulți consideră că exfolierea părului este indicată doar pentru cei care au mătreață, seboree sau alopecie. Nu este deloc așa. Exfolierea va ajuta la prevenirea acestor probleme.

Descoperiți: 3 remedii cu ou pentru hidratarea părului uscat

3 măști exfoliante pentru păr și scalp pe care le puteți face acasă

Așa cum menționează Healthline, scruburile pentru scalp pot fi fizice sau chimice. Acestea se aplică prin masaje blânde, aproape întotdeauna după spălarea părului cu șampon. Există și câteva preparate naturale care combină ingrediente hidratante și granulate care îndeplinesc aceeași funcție.

În cazul în care există o problemă a scalpului, se recomandă consultarea dermatologului înainte de a încerca aceste produse.

1. Mască exfoliantă cu ulei de măsline și zahăr brun

Uleiul de măsline este bogat în acid linoleic și alfa tocoferol. Primul contribuie la regenerarea celulară și permite pielii să rețină eficient apa. Prin urmare, această mască este ideală pentru scalpul uscat care necesită mai multă hidratare.

Al doilea compus, cunoscut sub numele de vitamina E, protejează structurile pielii împotriva impactului razelor UV. În plus, acționează ca un antioxidant.

Zahărul brun îndeplinește o funcție astringentă care ajută la îndepărtarea celulelor moarte și a altor resturi de pe piele.

Ingrediente

  • 1/4 cană ulei de măsline (50 ml)
  • 1/4 cană de zahăr brun (50 g)

Pregătire

  • Amestecați bine cele două ingrediente într-un bol.
  • Luați produsul și aplicați-l pe scalp cu vârfurile degetelor, cu mișcări blânde, circulare.
  • Este important ca aplicarea măștii să se facă cu părul umed.
  • După câteva minute, spălați-vă cu apă din abundență.
  • Repetați procedura o dată la două săptămâni

2. Mască pe bază de ceai verde, ulei de cocos și ovăz

Uleiul esențial de ceai verde este foarte util pentru tratarea problemelor legate de excesul de sebum. Acest lucru se datorează faptului că are proprietăți hidratante, antioxidante și antibacteriene. De asemenea, aplicarea sa locală este legată de întinerirea pielii.

În ceea ce privește ovăzul, articolele științifice sugerează faptul că acesta are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care contribuie la îngrijirea pielii. Conținutul său de oligoelemente și vitamine favorizează sănătatea părului.

Ingrediente

  • 15 picături de ulei esențial de ceai verde
  • 2 linguri ulei de cocos (20 g)
  • 1/4 cană de ovăz măcinat (50 g)

Pregătire

  • Amestecați ingredientele până obțineți o pastă omogenă.
  • Umeziți părul și aplicați foarte bine pasta pe scalp.
  • Faceți masaje circulare pentru a activa circulația. Nu folosiți unghiile pentru a nu răni scalpul.
  • Clătiți cu multă apă rece.
  • Folosiți acest amestec o dată pe săptămână.

Citiți mai mult: Cum să redai sănătatea părului după vacanța de vară

3. Exfoliant de păr pe bază de cafea și ulei de cocos

Datorită texturii sale granulare, cafeaua este un alt ingredient ideal pentru exfolierea părului. Se recomandă combinarea sa cu ulei de cocos, un produs hidratant bogat în aminoacizi, oligoelemente și vitamine.

Ingrediente

  • 1/4 ceașcă de cafea măcinată (50 g)
  • 3 linguri de ulei de cocos (30 g)

Pregătire

  • Amestecați foarte bine cele două ingrediente.
  • Aplicați masca pe scalp după umezirea părului.
  • Faceți masaje circulare și întindeți produsul pe păr.
  • Clătiți cu multă apă rece sau călduță.
  • Repetați utilizarea măștii o dată pe săptămână.

Bucurați-vă de beneficiile exfolierii părului și scalpului!

Acum că știți cât de importantă este exfolierea părului și a scalpului, nu uitați să încercați măștile pe care vi le-am recomandat. Totuși, dacă aveți simptome nedorite, consultați fără întârziere dermatologul. Uneori este necesar să folosiți produse specifice caracteristicilor părului. Medicul vă poate recomanda cea mai bună opțiune în funcție de nevoile individuale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alcalde, M. T. (2006). Cuidados del cabello. Offarm25(11), 60–66. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-cuidados-del-cabello-13096632
  • Castellanos, R. & Alcalá, D. (2010) Antioxidantes en dermatología. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. Vol. 8 Núm.4.  Págs. 272-277. https://www.medigraphic.com/pdfs/cosmetica/dcm-2010/dcm104j.pdf
  • Garrote, A. & Bonet, R. (2008) Alteraciones del cabello y del cuero cabelludo. Cosmética capilar de tratamiento. OFFARM. Vol. 27. Núm. 3. Páginas 72-78. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-alteraciones-del-cabello-del-cuero-13116881
  • López Agüero, L, Divo de Sesar, M, Pizzorno, L, Vilella, F, & Stella, A M. (2006). Utilización de extractos de avena sativa l. en dermatitis. Revista argentina de dermatología, 87(2), 100-105. Recuperado en 31 de mayo de 2023, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2006000200003&lng=es&tlng=es.
  • Martel JL, Miao JH, Badri T. Anatomy, Hair Follicle. [Updated 2022 Oct 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470321/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.