Logo image
Logo image

Există beneficii ale alimentelor modificate genetic?

4 minute
Ce sunt mai exact alimentele modificate genetic (OMG)? Cum sunt produse? Ce efecte au asupra oamenilor și asupra mediului? Există multe întrebări despre acest subiect, așa că vom încerca să răspundem la unele dintre cele mai frecvente în articolul de astăzi.
Există beneficii ale alimentelor modificate genetic?
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Alimentele modificate genetic (OMG) sunt tot mai des întâlnite pe piață. Totuși, oamenii le privesc adesea ca pe produsul unei societăți distopice. Așadar, există o tendință de respingere a acestora. La urma urmei, modificarea unui lucru atât de stabilit precum codul genetic nu poate fi de bun augur, nu? Există însă și beneficii ale alimentelor modificate genetic?

Diferite studii au dezvăluit faptul că respingerea acestor tipuri de alimente este des întâlnită în rândul populației. 33,4% dintre cei intervievați consideră că alimentele modificate genetic sunt nocive, în timp ce acestea sunt acceptate de doar 22,8% din populație.

Există încă sentimente mixte pe această temă. Dar, mai întâi, trebuie să clarificăm ce este de fapt un OMG.

Ce sunt alimentele modificate genetic?

Alimentele modificate genetic sunt alimente rezultate dintr-un organism modificat prin inginerie genetică. Genele unei alte ființe vii au fost încorporate în aceste organisme pentru a produce caracteristica dorită. Prin urmare, nu toate alimentele din comerț au această caracteristică.

De asemenea, este important să facem diferența între selecția genetică și cea transgenică. Multe tipuri de alimente sunt produse ale încrucișării intenționate a plantelor cu cea mai bună genetică posibilă (cele cu cele mai mari semințe, cele mai frumoase fructe, cele mai intense culori, etc.). Totuși, acestea nu sunt produse transgenice.

Pentru a îndeplini această condiție, genomul lor trebuie să fi fost modificat artificial. Acest lucru poate suna complex. De fapt, chiar este! Prin urmare, vom limita explicația modului în care companiile produc alimente transgenice la conceptele sale de bază:

  • În primul rând, bacteria Agrobacterium tumefaciens are capacitatea de a transfera informații genetice către plante. Intră prin orice leziuni pe care acestea le-ar putea avea. Ajunge în spațiile intercelulare și introduce informații genetice sub forma unei plasmide. Aceasta se integrează în anumite zone ale genomului plantei.
  • Astfel, această bacterie acționează ca un vehicul pentru transmiterea ADN-ului. Plasmida pe care o transmite a fost modificată în prealabil prin introducerea de informații genetice (alte bacterii cu caracteristica dorită).
  • Prin urmare, se formează un aliment nou, transgenic.

Această formulă este o modalitate simplă de a înțelege una dintre cele mai răspândite metode de producție transgenică.

Citește mai mult:

7 alimente cancerigene pe care să le eviți

Some figure
Alimentele OMG provin de la organisme modificate genetic.

Există beneficii ale alimentelor modificate genetic?

Studii multiple, precum cel publicat în Jurnalul Societății Regale de Medicină, au descoperit beneficii ale alimentelor modificate genetic.

În primul rând, trebuie luat în considerare faptul că există peste 840 de milioane de oameni care trăiesc în pragul sărăciei pe planetă. În plus, aceștia rareori ating un aport caloric zilnic de 2000 kilocalorii. Astfel, acțiunea umană este necesară pentru a obține mai multe resurse alimentare.

  • OMG-urile pot oferi o contribuție nutrițională mai mare. Un exemplu clar în acest sens este orezul auriu, pe care geneticienii l-au modificat pentru a facilita sinteza vitaminei A, în special în țările în curs de dezvoltare, unde este imposibil să ai o dietă echilibrată. De fapt, 72 g din acest orez reprezintă 50% din doza recomandată de vitamina A la un copil de 3 ani.
  • Ingineria genetică facilitează producția de alimente. Există culturi transgenice rezistente la dăunători și boli. Acest lucru reprezintă un beneficiu economic mai mare pentru fermieri și o mai mare disponibilitate a alimentelor.
  • Ajută la crearea culturilor cu o rezistență mai mare la schimbările climatice. Acest punct este încă în faza de laborator, dar este necesar să se pregătească culturi transgenice pentru a contracara efectele care vor apărea ca o consecință a schimbărilor climatice în următorii ani.

Descoperă și:

5 alimente nocive pentru inimă

Some figure
Anumite alimente transgenice au un conținut nutrițional mai mare. Prin urmare, acestea reprezintă o opțiune pentru țările în curs de dezvoltare care nu au acces la diete echilibrate.

Sunt periculoase alimentele modificate genetic?

În ceea ce privește sănătatea publicului larg, nu există nicio dovadă științifică a pericolului alimentelor transgenice conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

De asemenea, nu există dovezi care să arate că OMG-urile provoacă apariția cancerului. Aceste tipuri de alimente sunt supuse unor teste ample, mai ales pentru a preveni toxicitatea și efectele alergenice la populația generală. Până în prezent, niciun produs alimentar modificat genetic nu a prezentat efecte adverse.

Desigur, nu avem doar vești bune. Există întotdeauna riscul ca plantele modificate genetic să polenizeze încrucișat alte plante, iar acest lucru să creeze dezechilibre în ecosistemul natural. Plantele care prezintă rezistență la dăunători pot să ajungă să afecteze negativ alte specii.

Nu totul este roz în lumea alimentelor transgenice. Acestea pot provoca efecte dăunătoare asupra ecosistemelor naturale și asupra speciilor care trăiesc pe baza lor. În plus, există riscul de a monopoliza resursele alimentare. Numai cei cu acces la aceste tehnici vor reuși să vândă produse pe piețele viitorului.

După cum ai văzut în acest articol, alimentele transgenice au o reputație proastă, deși sunt supuse controlului strict. Au atât calități bune, cât și caracteristici periculoase. Întrebarea este: Vom putea trăi fără ele în viitorul apropiat pe o planetă suprapopulată și amenințată de schimbările climatice?

Dezbaterea este încă deschisă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Genetically modified plants and human health, Journal of the royal society of medicine. Recogido a 23 de mayo en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2408621/
  • Bawa AS, Anilakumar KR. Genetically modified foods: safety, risks and public concerns-a review. J Food Sci Technol. 2013;50(6):1035‐1046. doi:10.1007/s13197-012-0899-1
  • Maghari BM, Ardekani AM. Genetically modified foods and social concerns. Avicenna J Med Biotechnol. 2011;3(3):109‐117.
  • Kamle M, Kumar P, Patra JK, Bajpai VK. Current perspectives on genetically modified crops and detection methods. 3 Biotech. 2017;7(3):219. doi:10.1007/s13205-017-0809-3
  • National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine; Division on Earth and Life Studies; Board on Agriculture and Natural Resources; Committee on Genetically Engineered Crops: Past Experience and Future Prospects. Genetically Engineered Crops: Experiences and Prospects. Washington (DC): National Academies Press (US); 2016 May 17. 5, Human Health Effects of Genetically Engineered Crops. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK424534/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.