Ciclul de reproducere a virușilor - Doza de Sănătate
 

Ciclul de reproducere a virușilor

Ciclul de reproducere a virușilor este un proces în care aceștia folosesc o ființă vie pentru a se multiplica. Odată ce virușii se înmulțesc, ei produc daune aceluiași organism pentru a se elibera și a se multiplica într-un alt corp.
Ciclul de reproducere a virușilor

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Ciclul de reproducere a virușilor este complex și interesant. Aceste particule nu au celule și, prin urmare, nu se pot reproduce singure. Pentru a face acest lucru, au nevoie de o gazdă, adică de un organism viu. În interiorul acestui organism, virușii se pot replica singuri, în timp ce în afară sunt cel mai probabil distruși.

Există două tipuri diferite de cicluri de reproducere a virușilor:

  • Litic
  • Lizogen
Ciclul de reproducere litică are loc atunci când virusul intră într-o celulă și își suprascrie imediat materialul genetic. Adică atacă rapid și direct celulele. În schimb, în ciclul lizogen, virusurile se inserează în ADN-ul celulelor gazdei. Când fac acest lucru, devin foarte dificil de detectat și sunt capabile să se înmulțească fără să fie observate. Cu alte cuvinte, virusurile se camuflează în interiorul structurii pe care o infectează.

Ciclul de reproducere a virușilor: etape


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gomez-Lucia, E., Doménech, A., Benítez, L., Prieto, C., Simarro, I., & LePoder, S. (2019). Virus animales, su transmisión y enfermedades que producen, un MOOC para todos. VetDoc. Revista de Docencia Veterinaria, 3, 39-40.
  • Vílchez, Glenda, and Guillermina Alonso. “Alcances y limitaciones de los métodos de epidemiología molecular basados en el análisis de ácidos nucleicos.” Revista de la Sociedad Venezolana de microbiología 29.1 (2009): 6-12.
  • Mora, Nancy J., and Julieta Farina. “Propuesta de enseñanza del modelo de membrana celular basada en un modelo analógico y teatralización.” Revista d’innovació docent universitària: RIDU 11 (2019): 46-53.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.