Extirparea prematură a ovarelor
Extirparea prematură a ovarelor – denumită tehnic ooforectomie – este o procedură chirurgicală prin care medicul îndepărtează ovarele unei femei. Poate fi ooforectomie bilaterală – adică ambele ovare sunt îndepărtate – sau unilaterală (un singur ovar este îndepărtat).
Această extirpare poate fi necesară atunci când cancerul afectează ovarele. Cu toate acestea, medicii o pot recomanda și ca măsură preventivă la femeile care prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân sau cancer ovarian – chiar dacă acestea nu au dezvoltat încă simptome.
Ovarele sunt organe situate la capătul trompelor uterine și aparțin sistemului reproducător al femeii. Acolo găsim ovulele care, lună de lună, sunt eliberate pentru fertilizare în uter.
Ovarele sunt principala sursă de hormoni sexuali feminini. Deoarece produc atât estrogen, cât și progesteron, extirparea prematură a ovarelor afectează inevitabil echilibrul hormonal al femeii.
Motive pentru extirparea prematură a ovarelor
În timpul vieții reproductive a femeii, ovarele sunt responsabile de eliberarea de estrogen și progesteron. Acești hormoni sexuali nu afectează doar sistemul de reproducere, ci și alte părți ale corpului, cum ar fi sânii.
Sânii posedă receptori de estrogen și progesteron care îi determină să-și schimbe structura. De exemplu, chiar înainte de menstruație, femeile pot simți faptul că sânii lor devin mai fermi. Acest lucru se datorează unei pregătiri instinctive a glandelor mamare pentru alăptare.
O serie de mutații genetice cunoscute sub numele de mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2 predispun femeile la apariția cancerului mamar, precum și a cancerului ovarian. Purtătoarele oricăreia dintre aceste mutații au șanse de 50 până la 85% să dezvolte cancer de sân la un moment dat în viață. În același timp, femeile care au mutații ale genei BRCA1 au șanse de 20 până la 40% de a dezvolta cancer ovarian.
Problema este faptul că hormonii sexuali care sunt sintetizați în ovare sunt mari catalizatori pentru aceste tumori. Așadar, extirparea prematură a ovarelor este o opțiune pentru prevenirea dezvoltării acestor boli oncologice.
Citește mai mult:
Ce înseamnă extirparea prematură a ovarelor?
Îndepărtarea ovarelor unei femei este „prematură” atunci când are loc înainte ca aceasta să ajungă la menopauză. În timpul etapei de reproducere, femeile au nevoie de ovare pentru a-și regla ciclul menstrual. Fără ovare, menopauza apare prematur din cauza absenței producției de hormoni.
Cu toate acestea, în ciuda efectului, medicii pot considera uneori indispensabilă această extirpare prematură a ovarelor. Cu alte cuvinte, atunci când femeile prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer mamar sau ovarian în viitor, extirparea devine necesară.
Extirparea preventivă a ovarelor în cazul cancerului de sân
Potrivit Institutului Național al Cancerului, îndepărtarea preventivă a ovarelor reduce posibilitățile de noi cazuri de cancer mamar la femeile cu risc crescut, peste 50%. Aceeași sursă indică, de asemenea, că operația este benefică numai dacă are loc înainte de menopauză.
Extirparea ovarelor înainte de menopauză determină o reducere a producției de estrogen în organism. Așadar, tumorile care au nevoie de estrogen pentru a crește sunt incapabile să se dezvolte.
Extirparea preventivă a ovarelor în cazul cancerului ovarian
Îndepărtarea profilactică a ovarelor, fie înainte, fie după menopauză, poate reduce riscul de cancer ovarian cu până la 90% la femeile cu risc crescut. Cu toate acestea, este important să reții faptul că teoria referitoare la originea acestui cancer s-a schimbat.
În trecut, experții credeau că tumorile ovariene erau primare și că celulele originale erau prezente în acestea. Însă, ele ar putea fi, de asemenea, secundare față de un alt loc din pelvis, cum ar fi fimbria din trompele uterine. Invazia uterului ar putea fi secundară și asta ar implica nu numai îndepărtarea ovarelor, ci și a trompelor uterine.
Hormonii și îndepărtarea prematură a ovarelor
Extirparea prematură a ovarelor deschide ușa menopauzei premature. Aceasta privează femeile de hormonii sexuali care reglează ciclul menstrual. Prin urmare, menstruația și fertilitatea dispar.
Estrogenul protejează inima și oasele femeilor.
- Estrogenul controlează indirect colesterolul din sânge. Absența estrogenului reduce colesterolul HDL și crește colesterolul rău LDL.
- Hormonii sexuali previn pierderea masei osoase. Fără estrogen, pierderea masei osoase se accelerează, ducând la debutul precoce al osteoporozei, care poate duce la fracturi.
Citește mai mult:
Sfatul medicului specialist este esențial
Înainte de a trece prin extirparea prematură a ovarelor, este important să discuți cu medicul despre avantajele și dezavantajele acestei intervenții chirurgicale. Efectele pe termen lung sunt considerabile și este important să îți bazezi decizia pe știință.
Dacă istoricul medical al familiei tale indică riscul de cancer mamar sau ovarian, discută cu medicul. Pune întrebări pertinente și asigură-te că acesta are experiență în acest tip de cazuri.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sánchez, A. Redondo, et al. “Cáncer de ovario.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.34 (2017): 2024-2035.
- Cassinello, N. Vidal, and Pedro Pérez Segura. “Consejo genético en cáncer de ovario.” Revisiones en cáncer 30.5 (2016): 223-231.
- León, Rodrigo Domínguez. “Predisposición hereditaria al cáncer de mama y medidas profilácticas.” Zaragoza (2016).
- Gunderson, Camille C., Robert S. Mannel, and Philip J. DiSaia. “Masas anexiales.” Oncología ginecológica clínica (2018).
- BRUNO, BRUNA CHAGAS RODRIGUES, et al. “CÂNCER DE MAMA: É POSSÍVEL PREVENIR?.” REVISTA UNINGÁ REVIEW 28.1 (2016).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.