Logo image
Logo image

Femeile sunt mai predispuse la stres

3 minute
Natura creierului face femeile mai vulnerabile la efectele stresului, care sunt exacerbate de sarcini excesive.
Femeile sunt mai predispuse la stres
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Femeile și bărbații au moduri diferite de a gestiona sau rezolva problemele. Acest lucru se datorează interacțiunii și acțiunii anumitor hormoni, potrivit unui studiu realizat în Philadelphia (SUA) și publicat în revista Molecular Psychiatry, care a concluzionat că femeile sunt mai predispuse la stres.

Creierul femeilor este mai sensibil la acțiunea stresului, în timp ce neuronii bărbaților au capacitatea de a se adapta mai bine și de a rezista la anumite efecte. De ce?

Femeile sunt mai predispuse la stres

Some figure

 

Sexul feminin experimentează stresul într-un mod diferit. Presiunile, obligațiile, sarcinile și căutarea unor rezultate bune devin o problemă. În plus, femeile mame, gospodine și angajate nu mai au timp liber sau spațiu pentru ele însăși. Consecințele stresului la femei sunt multiple:

  • Poate schimba caracterul și starea de spirit.
  • Provoacă dificultăți de somn.
  • Afectează capacitatea de a lua decizii.
  • Scade performanța la locul de muncă din cauza dificultăților de concentrare și atenție.

Acest lucru nu înseamnă că femeile sunt singurele care suferă de stres, dar acesta le afectează mai mult decât pe bărbați.

Deși în mod tradițional femeile sunt considerate „sexul slab” pentru că reacționează într-un anumit mod la problemele sau circumstanțele vieții, adevărul este că sunt puternice pentru că își alocă mai multe sarcini și obligații.

Critica negativă la locul de muncă, concurența cu colegii de la birou, prejudecățile și așteptările celor din jur, normele sociale (căsătoria, copiii, gătitul) la o anumită vârstă… toate acestea pot să streseze chiar și cele mai puternice femei.

Recomandăm: Presopunctura pentru dureri de cap și stres

Neuronii feminini și stresul

Some figure

 

Când hormonii responsabili de stres sunt eliberați în organism, neuronii aflați în creierul femeilor sunt mai sensibili decât cei al bărbaților. Având mai mulți receptori hormonali, mintea feminină reacționează exagerat. Prin urmare, femeile sunt mai predispuse la simptome recurente.

Când stresul este cronic, femelele diferitelor specii nu își pot adapta mecanismele cerebrale pentru a face față eficient situației. Deși femeile sunt mai pregătite să desfășoare mai multe activități în același timp, există factori externi și interni care le provoacă episoade mai intense de stres, fie la locul de muncă, fie acasă.

Povara enormă cu care se confruntă femeile astăzi (trebuie să fie lideri acasă și la birou) se traduce prin probleme mai mari, anxietate și nervozitate.

Efectele psihologice ale stresului

 

Efectele psihologice ale stresului cronic la femei sunt mai grave decât credem. Pe lângă incapacitatea de a lua anumite decizii sau de a ne concentra, există multe altele: de exemplu, proasta dispoziție, iritabilitatea, tendința mai mare de a suferi accidente sau de a consuma substanțe toxice, etc.

Producția crescută de estrogen în situații stresante le face pe femei mai anxioase. Dacă există ceva de care suntem îngrijorați sau de care ne temem, este mai probabil să luăm decizii proaste.

O altă diferență notabilă între creierul masculin și cel feminin este faptul că primul lucrează mai mult într-o situație stresantă sau îngrijorătoare.

Femeile au mai multe șanse să sufere de o tulburare de anxietate în viață, precum și de dezechilibre psihiatrice. Depresia este una dintre cele mai frecvente probleme la sexul feminin.

Mai multe diferențe între femei și bărbați

Some figure

Femeile sunt mai capabile să supraviețuiască stresului nașterii. De asemenea, sunt mai puțin predispuse la probleme de auz sau de vedere și au un flux mai mare de sânge în creier pe tot parcursul vieții.

Emisfera stângă feminină se maturizează mai devreme la femei. Această zonă se ocupă de limbaj, definiții și logică. Din acest motiv, fetele încep să vorbească mai devreme decât băieții.

Citiți și: Schimbările creierului în sarcină

Deși mintea femeilor este mai „sensibilă” la stres, ele compensează prin capacitatea lor de a analiza situațiile într-un mod mai echilibrat și de a-și controla agresivitatea. Femeile care se confruntă zilnic cu stresul pot suferi și de infertilitate, tulburări hormonale, nevroză sau anxietate.

Nu încercăm să stabilim care gen este mai bun decât altul. Pur și simplu, bărbații și femeile sunt diferiți și în asta constă măreția de a fi om. O vulnerabilitate mai mare nu înseamnă o slăbiciune mai mare, ci o sensibilitate mai mare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Matud, M. P. (2004). Gender differences in stress and coping styles. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2004.01.010
  • Stroud, L. R., Salovey, P., & Epel, E. S. (2002). Sex differences in stress responses: Social rejection versus achievement stress. Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1016/S0006-3223(02)01333-1
  • Turner, R. A., Altemus, M., Yip, D. N., Kupferman, E., Fletcher, D., Bostrom, A., … Amico, J. A. (2002). Effects of emotion on oxytocin, prolactin, and ACTH in women. Stress. https://doi.org/10.1080/1025389021000037586-1

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.