Fenomenul de ghosting: de ce trebuie să-l eviți - Doza de Sănătate
 

Fenomenul de ghosting: de ce trebuie să-l eviți

Încheierea unei relații este adesea dureroasă și conflictuală, dar unii oameni folosesc ghosting-ul ca modalitate de a rupe legăturile și de a evita un disconfort. Află mai multe în acest articol!
Fenomenul de ghosting: de ce trebuie să-l eviți
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 03 august, 2023

Rețelele de socializare au deschis o gamă largă de posibilități de a stabili relații online. Fenomenul de ghosting este o consecință. Ți s-a întâmplat vreodată?

Imaginează-ți următoarea situație: întâlnești o persoană nouă online, conversația este grozavă și chiar aveți mai multe întâlniri. Totul pare să meargă perfect, dar persoana în cauză dispare brusc.

Nu îți citește mesajele, nu îți răspunde la apeluri și îți blochează accesul la toate profilurile sale. Apoi, nu mai auzi niciodată de ea. Bine ai venit în club! Prietenul tău a întrerupt contactul fără a-ți da explicații sau șansa de a reacționa. Tocmai te-ai confruntat cu fenomenul de ghosting!

Fenomenul de ghosting: care sunt consecințele?

Fată care se confruntă cu fenomenul de ghosting
Ghosting-ul este o modalitate prin care oamenii care doresc să evite conflictul încheie relațiile.

Interacțiunile umane sunt diferite de la apariția internetului. Relațiile fulger sunt la ordinea zilei, iar empatia față de ceilalți este acum redusă considerabil. Am pierdut din vedere faptul că acțiunile noastre au repercusiuni asupra sentimentelor celorlalți și ignorăm responsabilitatea emoțională. Cu toate acestea, ghosting-ul poate avea consecințe extrem de grave.

Destinatarul poate suferi și se poate simți rușinat, umilit și respins. În plus, poate fi afectat mai mult decât de obicei, deoarece este privat de explicații. Acest lucru poate duce la probleme de încredere în relațiile viitoare.

În plus, și cei care practică ghosting-ul pot suferi consecințe. În principal, este vorba despre sentimentul de vinovăție și remușcări pentru că a rănit o altă persoană cu care au împărtășit o legătură. De asemenea, pot simți rușine și disconfort pentru că nu știu cum să facă față problemelor și să rezolve situații sociale complicate.

Modalități de a trece peste fenomenul de ghosting

Ghosting-ul se întâmplă celor mai buni dintre noi. Acesta este motivul pentru care am dori să-ți împărtășim câteva sfaturi pentru a o depăși și a preveni consecințele acestuia.

Acceptă ce s-a întâmplat

O reacție obișnuită atunci când o persoană dispare este să crezi că i s-a întâmplat ceva rău. Crezi că acesta este motivul pentru care nu mai primești vești. O cauți și ești insistent fără a primi vreodată vreun răspuns.

Stima ta de sine este rănită. Este important să accepți ce s-a întâmplat, să presupui că a decis să nu mai aibă nimic de-a face cu tine. Mai mult, este necesar să accepți că este o situație dureroasă și să recunoști tristețea, dezamăgirea sau furia pe care o trăiești.

Ferește-te de atribuțiile cauzale

Victima fenomenului de ghosting se învinovățește adesea pentru ceea ce s-a întâmplat. Poate interpreta acest lucru ca și cum cealaltă persoană a întrerupt contactul pentru că a făcut ceva greșit. Poate că se întâmplă pentru că nu este suficient de interesantă sau atrăgătoare.

Nu uita că acțiunile altor persoane sunt responsabilitatea lor, nu a ta. În acest caz, reflectă probabil lipsa de asertivitate și teama de a face față conflictului. În plus, este posibil să faci greșeala de a crede că, dacă acest lucru s-a întâmplat o dată, va deveni regula în orice relație viitoare. După cum poți vedea, ținând cont de faptul că acesta este un eveniment izolat, unic, te va ajuta să ai încredere în interacțiunile viitoare.

>Mergi mai departe

Pierderea unei relații este dureroasă, chiar dacă este de scurtă durată și a avut loc doar online. Acesta este motivul pentru care poți să te întristezi. Concentrează-te pe tine și interesele și obiectivele tale pentru o vreme, în loc să pornești în căutarea unei noi relații. Încearcă mai întâi să ai grijă de dialogul tău intern.

Mintea ta se umple de întrebări care au nevoie de răspunsuri atunci când o persoană dispare dintr-o dată. Dezvolți obsesii și te întrebi de ce nu te mai sună, de ce ți s-a întâmplat asta, ce ai făcut pentru a jigni… Cel mai probabil, nu vei găsi niciodată un răspuns la aceste întrebări, dar sănătatea ta mintală este mai importantă decât încercarea de a înțelege motivele altora. Prin urmare, concentrează-te asupra prezentului și viitorului și lasă trecutul în urmă.

Fenomenul de ghosting nu este plăcut

Persoană care apelează la fenomenul de ghosting
Consecințele pot fi dăunătoare atât pentru cel care a dispărut, cât și pentru partenerul său.

Dacă ai de gând să apelezi la ghosting pentru a pune capăt unei prietenii, gândește-te la consecințe. Este posibil să-ți fie frică de conflict și să încerci să eviți o situație incomodă în care cealaltă persoană să se enerveze sau să se întristeze. Cu toate acestea, poți provoca daune emoționale semnificative dacă dispari fără o explicație. De fapt, s-ar putea să fii rănit ca urmare a acestei decizii. Astfel, încearcă să fii empatic și încheie relațiile în mod asertiv.

Fenomenul de ghosting nu este bun pentru sănătatea mintală

Este ușor să închei relațiile pe internet. Cu toate acestea, îngrijirea spațiului tău mintal și a sănătății tale emoționale (și, de asemenea, a celorlalți) trebuie să fie o prioritate.

Acesta este motivul pentru care trebuie să lucrezi asupra ta și  asupra temerilor, nesiguranțelor și abilităților sociale pentru a-ți reafirma valorile. Fă-o astfel încât să nu fii nevoit să apelezi la ghosting. Depășirea adversitățile te va face mai puternic.

Nu uita, decizia îți aparține!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • LeFebvre, L. E., Allen, M., Rasner, R. D., Garstad, S., Wilms, A., & Parrish, C. Ghosting in Emerging Adults’ Romantic Relationships: The Digital Dissolution Disappearance Strategy.
  • Pinzón Salcedo, E. R. (2020). El Ghosting como fenómeno de ruptura virtual en relaciones de pareja.
  • Verdés Bertolín, N. (2020). Enamorarse en el enjambre digital: relaciones virtuales y aplicaciones de citas.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.