Logo image
Logo image

Fibromialgia și flora intestinală

3 minute
Fibromialgia ar putea fi legată de un nivel mai ridicat al anumitor bacterii din flora intestinală, potrivit unor studii recente. Același lucru se poate întâmpla și în ceea ce privește intensitatea simptomelor sale. Deși este nevoie de mai multe cercetări, este este un pas înainte pentru a ne gândi la noi tratamente.
Fibromialgia și flora intestinală
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Flora intestinală este absolut fascinantă și a făcut parte din cele mai interesante cercetări din ultimii ani. Este colecția de microorganisme care trăiește în intestine, ce include diferite tipuri de bacterii, viruși și chiar ciuperci. Fibromialgia și flora intestinală sunt corelate?

Flora intestinală servește multor scopuri indispensabile în corpul uman. După cum știi deja, aceste bacterii sunt esențiale pentru a digera corect alimentele. Dar acesta nu este singurul lor rol în organism.

Compoziția florei intestinale poate fi corelată cu multe afecțiuni (de exemplu, obezitatea). În acest articol, îți vom explica modul în care flora intestinală este legată de fibromialgie, care provoacă dureri cronice.

Citește mai mult:

10 posibile cauze ale durerilor corporale

Ce este fibromialgia?

Fibromialgia este o boală complexă care afectează aproximativ 3% din populație. De fapt, este mult mai răspândită la femei decât la bărbați. Este o afecțiune cronică caracterizată prin dureri musculare și scheletice generalizate.

Durerea nu are nicio cauză clară. În plus, este însoțită de oboseală, insomnie și schimbări de dispoziție. Cauza pare a fi o schimbare a modului în care creierul procesează stimulii dureroși, ceea ce determină intensificarea acestora.

Medicii au observat situații care declanșează simptome tipice ale fibromialgiei la mulți pacienți. De exemplu, au observat că stresul sau infecțiile pot declanșa boala. Cu toate acestea, până relativ recent, medicii nu observaseră niciodată o relație cu flora intestinală.

Some figure
Microorganismele intestinale au mai multe scopuri în corpul uman.

Fibromialgia și flora intestinală: ce legătură există?

Așa cum am menționat deja, flora intestinală este alcătuită din toate microorganismele care locuiesc în sistemul digestiv (bacterii, ciuperci și viruși care au o relație strânsă cu corpul uman).

În ultimii ani, cercetătorii au demonstrat faptul că flora intestinală interacționează cu corpul. Mai exact, compoziția florei intestinale are un impact ridicat asupra multor aspecte ale sănătății. În esență, fiecare persoană are o compoziție diferită atunci când vine vorba de microbiotă.

Un studiu realizat la Universitatea McGill s-a axat pe observarea florei intestinale a persoanelor cu fibromialgie. Pentru studiu, s-au folosit probe de la 156 de femei, dintre care 77 sufereau de fibromialgie.

Specialiștii au studiat speciile de bacterii care trăiesc în flora intestinală a fiecăruia dintre pacienți și au încercat să determine ce bacterii aveau concentrații mai mari și mai mici la fiecare persoană.

Citește mai mult:

Fibromialgia – câteva informații esențiale

Ce au observat medicii în flora intestinală a persoanelor cu fibromialgie?

În timp ce studiau toți acești oameni, specialiștii au observat multe diferențe în compoziția microbiotei intestinale la persoanele cu fibromialgie. În primul rând, au observat că simptomele bolii erau legate de o modificare a proporției bacteriilor.

De asemenea, cercetătorii au observat și că intensitatea simptomelor fibromialgiei poate fi legată de flora intestinală (există o cantitate mai mare de anumite bacterii la persoanele care simt multă durere și oboseală, de exemplu).

Problema studiului este faptul că nu este clar deocamdată dacă modificările microbiotei intestinale provoacă fibromialgie sau dacă acestea sunt doar o caracteristică a bolii. De fapt, studiul s-a axat mai mult pe simptomele durerii. Sunt necesare mai multe investigații pentru a se stabili dacă aceleași modificări ale florei intestinale apar și în alte boli care implică durere cronică.

Some figure
Intensitatea durerii fibromialgiei ar putea fi legată de diferite compoziții ale microbiotei intestinale.

Ce înseamnă că flora intestinală și fibromialgia sunt legate?

Faptul că flora intestinală ar putea fi legată de fibromialgie oferă o gamă largă de posibilități. De exemplu, cercetătorii ar putea dezvolta tratamente și noi metode de diagnostic care să ajute oamenii să controleze mai bine boala. De fapt, medicii folosesc în prezent modificarea florei intestinale pentru a trata anumite afecțiuni. În plus, fibromialgia este o boală care poate fi cu adevărat incapacitantă, așadar această descoperire oferă speranță pentru viitorul pacienților suferinzi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García-García-de-Paredes, A., Rodríguez-de-Santiago, E., Aguilera-Castro, L., Ferre-Aracil, C., & López-Sanromán, A. (2015). Trasplante de microbiota fecal. Gastroenterologia y Hepatologia, 38(3), 123–134. https://doi.org/10.1016/j.gastrohep.2014.07.010
  • Minerbi, A., Gonzalez, E., Brereton, N. J. B., Anjarkouchian, A., Dewar, K., Fitzcharles, M.-A., … Shir, Y. (2019). Altered microbiome composition in individuals with fibromyalgia. PAIN, 160(11), 2589–2602. https://doi.org/10.1097/j.pain.0000000000001640
  • Malatji, B. G., Meyer, H., Mason, S., Engelke, U. F. H., Wevers, R. A., van Reenen, M., & Reinecke, C. J. (2017). A diagnostic biomarker profile for fibromyalgia syndrome based on an NMR metabolomics study of selected patients and controls. BMC Neurology, 17(1), 88. https://doi.org/10.1186/s12883-017-0863-9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.