Frica de a parca mașina: de ce se apare și cum să o depășim
 

Frica de a parca mașina: de ce se apare și cum să o depășim

Ați simțit anxietate sau stres când parcați mașina? Se întâmplă multor șoferi și este o problemă de încredere în sine.
Frica de a parca mașina: de ce se apare și cum să o depășim
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 10 decembrie, 2022

Mulți șoferi susțin că parcarea este una dintre cele mai complexe acțiuni ce țin de condus. Parcarea încetinește și paralizează mulți oameni, până în punctul în care renunță la șofat. Frica de a parca mașina este o problemă comună ce necesită antrenament și tehnici de eliminare a anxietății.

Aceasta este o acțiune care necesită concentrare și precizie extremă, iar sentimentele de frică nu fac decât să înrăutățească situația. În orice caz, tensiunea este necesară pentru a dobândi experiența necesară pentru a parca cu răbdare.

Teama nu trebuie să ducă la abandon. Trebuie să descoperiți motivele care generează frica de a parca mașina.

Ce înseamnă parcofobia sau frica de a parca mașina?

Parcare plină de mașini
Spațiile înguste cauzează stres la parcare.

Frica de parcare este atât de comună, încât mulți profesioniști folosesc deja un termen specific pentru a o denumi: parcofobie. Este o situație caracterizată de anxietate și stres, care are la bază neîncrederea, lipsa de experiență, stima de sine scăzută sau teama de a provoca furia altor șoferi.

Toate acestea pot genera o teamă care duce la abandonarea totală a șofatului. Mulți șoferi trec prin asta, motiv pentru care producătorii auto importanți investesc în tehnologii ce facilitează parcarea vehiculelor. Potrivit sondajelor efectuate de producătorul Nissan, 27% dintre șoferii britanici experimentează frica de a parca mașina.

Alarma de proximitate, oglinzile automate, senzorii pentru măsurarea distanței și camerele sunt câteva elemente ce facilitează parcarea. Cu toate acestea, ele nu elimină frica șoferilor.

De ce apare frica de a parca mașina?

Șoferii experimentează frica de a provoca un accident și teama de reacțiilor celor mai experimentați. Mulți șoferi dezvoltă o fobie de parcare, chiar dacă au experiență.

Teama este mult mai frecvent la începătorii care tocmai au terminat școala de șoferi. Frica are un efect negativ în lanț, deoarece șoferii nu vor să încerce din nou. Cu toate acestea, exersarea este singura modalitate de a depăși problema. La început, sprijinul familiei sau al persoanelor de încredere este foarte important.

Ce simptome și consecințe produce?

Deși aceasta este o problemă comună care se rezolvă prin acumularea de experiență, pentru unii șoferi se poate extinde în timp. Aceștia manifestă simptome precum transpirația, amorțeala, frisoanele, palpitațiile și chiar dificultățile de respirație.

Sunt efecte legate de anxietatea și stresul de a face față unei situații complexe. În cazurile severe, șoferii au nevoie de terapie. Frica de a parca o mașină se poate traduce prin mișcări greșite cauzate de presiune, care ajung să înrăutățească situația. În plus, pot apărea următoarele consecințe:

  • Șofatul doar în locuri fără trafic. Șoferii evită locurile aglomerate sau conduc doar în weekend.
  • Plata pentru locuri de parcare scumpe. Șoferii plătesc taxe mari de parcare în mod inutil.
  • Condusul noaptea. Noaptea există mai puțin trafic și mai mult spațiu pentru parcare.
  • Folosirea transportului public. Unii șoferi aleg să abandoneze mașina, folosind transportul public în situațiile în care ar fi mai convenabil să se deplaseze cu mașina.
  • Abandonul total. Cea mai gravă consecință este renunțarea completă la condus.

Sfaturi pentru a depăși frica de a parca mașina

Mașini parcate pe marginea drumului
Practica ajută la perfecționare.

Există mai multe modalități de abordare a problemei. Teama de parcare nu poate fi abordată decât prin acumularea de experiență. Prin urmare, sfaturile se concentrează pe confruntarea situației stresante.

Tehnica clasică de parcare

Există o serie de trucuri utile pentru a parca rapid mașina. Este adevărat că presiunea momentului îngreunează acțiunea, dar practica duce la acumularea de experiență.

Pentru parcarea laterală, mașina trebuie oprită în drept cu cea care va fi în fața ei. Rotiți complet volanul și intrați în spațiul liber. Când ajungeți la un unghi de 45°, verificați dacă roata din față se află în dreptul barei de protecție a mașinii din față. Rotiți volanul complet în partea opusă și finalizați poziționarea vehiculului, întotdeauna la o distanță similară între mașina din față și cea din spate.

Evitarea stresului

Pentru majoritatea șoferilor, stresul și anxietatea sunt inevitabile, așa că este recomandat să rămâneți calmi și să nu vă faceți griji pentru judecata celorlalți, chiar dacă aceștia se agită în jur.

Multă practică

Dacă aveți spațiu acasă, puneți scaune în față și în spate și încercați să parcați în mijloc. Exersarea este singura modalitate de a îmbunătăți tehnica și de a elimina treptat sentimentul de anxietate.

Încredere și memorie

Când progresați în efectuarea anumitor mișcări, este necesar să le rețineți pentru a facilita repetarea lor. Apoi, puteți trece la pașii următori cu o bază mai puternică.

Nu există o vârstă potrivită

Este posibil ca mulți oameni să fi neglijat condusul de-a lungul vieții. Este un factor ce promovează neîncrederea, dar nu este prea târziu. Cu toate acestea, nu există o vârstă specifică pentru a învăța. Abilitățile de conducere și de parcare se pot îmbunătăți și la adulții în vârstă.

Cereți ajutor

Un ultim aspect de luat în calcul este plecatul mai devreme de acasă. Dacă întârziați într-un loc important, presiunea de a parca rapid crește anxietatea. Este mai bine să ajungeți mai devreme pentru a parca cu multă răbdare. Dacă vă este foarte greu să treceți peste frică, există terapeuți care vă pot scăpa de stres.

Intrarea într-un garaj foarte îngust sau urcarea unei pante provoacă și mai mult stres. Psihologii abordează aceste temeri încurajând practica, luarea deciziilor și încrederea în sine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.