8 semne care arată că este timpul să renunți la condus
 

8 semne care arată că este timpul să renunți la condus

Bolile, cum ar fi artrita sau problemele de auz, amenință abilitățile de a conduce un vehicul. De-a lungul anilor, factorii se accentuează. Când trebuie să renunți la condus?
8 semne care arată că este timpul să renunți la condus

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Pierderea abilităților de conducere este legată de bătrânețe. Un adult în vârstă își pierde capacitatea de a reacționa, nu vede la fel de clar sau suferă de boli care determină reducerea abilităților și avertizează că este timpul să renunți la condus.

Potrivit Institutului de Asigurări pentru Siguranța Autostrăzii, pe măsură ce îmbătrânesc, mulți șoferi evită condusul pe timp de noapte sau ceea ce consideră a fi o situație dificilă. În 2019, Administrația Federală a Autostrăzilor din SUA a estimat că există aproximativ 30 de milioane de șoferi cu vârsta de peste 70 de ani. Din această etapă, conducerea devine dificilă?

8 semne care arată că este timpul să renunți la condus

Dacă îmbătrânirea este agravată de boli legate de vârstă, atunci tot ceea ce ține de utilizarea vehiculelor ar trebui luat în considerare, avertizează Bright Focus Foundation într-un raport. La rândul său, Fundația pentru Siguranța Traficului se referă la condusul auto ca la o problemă critică, referindu-se în mod specific la numărul persoanelor peste 65 de ani care conduc și consumă medicamente.

Deși bătrânețea nu înseamnă neapărat a fi un șofer periculos, este înțelept să nu ignori abilitățile reduse sau schimbările cognitive care pun viața tuturor în pericol. Iată cele mai relevante semne care arată că este timpul să renunți la condus!

1. Patologii diagnosticate

Artrita, Alzheimer, demența, boala Parkinson și diabetul tratat cu insulină se numără printre afecțiunile medicale care îngreunează condusul. Astfel de boli afectează coordonarea, auzul, reflexele, capacitatea de mișcare, orientarea și chiar judecata.

Bătrân cu probleme cognitive
Tulburările cognitive asociate cu anumite patologii ale îmbătrânirii cresc riscul de accidente.

2. Tulburări de vedere

Deteriorarea vederii afectează atenția la semnele de circulație, îngreunează calculul distanței dintre mașini și, de asemenea, duce la punerea în pericol a pietonilor. Șoferii seniori au nevoie de un control anual la oftalmolog.

3. Stresul la volan

Sănătatea adulților în vârstă s-ar putea deteriora în situații stresante. Drumurile rapide, întunericul, ploaia, călătoriile lungi sau centrele urbane aglomerate sunt scenarii care cresc tensiunea.

Confruntat cu acest lucru, organismul secretă mai mult cortizol, potrivit Journal of Academic Integration in Psychology. Câteva soluții ar fi să planifici traseele din timp și să alegi drumurile mai ușoare.

4. Confuzie și reacție lentă

Unele acțiuni arată pierderea reflexelor. Acestea ar fi actul de a călca pe accelerație în locul frânei, de a conduce foarte încet, de a nu păstra banda, de a ezita în trafic sau de a întârzia manevrele atunci când apar pietoni sau bicicliști.

Îți poți da seama singur, dar, dacă un pasager este martor la astfel de scene, îți va spune ce ai greșit. Evaluarea competențelor poate fi solicitată la școlile de șoferi sau la agențiile de autorizare de stat.

5. Agresivitate și proastă dispoziție pe drum

Dacă agresivitatea apare pentru că auzi claxoane sau traficul este blocat, poate este timpul să renunți la condus. La fel, dacă acțiunile tale solicită atenția altor șoferi, ar trebui să te gândești mai bine înainte de a te urca la volan.

6. Distragerea atenției și somnul

Lipsa de concentrare sau dorința de a dormi în timp ce conduci sunt un pericol pentru tine și pentru ceilalți. Poți primi avertismente sau amenzi sau, în cazuri grave, poți produce accidente fatale.

7. Accidente frecvente

Nu este vorba doar de daune auto. Îți pui în pericol viața și riști să produci evenimente cu rezultat tragic.

8. Teama celorlalți

Dacă rudele sau prietenii tăi nu se simt confortabil ca pasageri, este un indiciu că trebuie să renunți la condus. Dacă cineva se simte nesigur cu un cetățean în vârstă la volan, probabil că a observat defecte pe care șoferul le-a ignorat.

Când să renunți la condus

Riscuri posibile în ceea ce privește condusul la vârstnici

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că există un miliard de oameni a căror vârstă este de 60 de ani sau mai mult. Deși nu există o vârstă medie pentru a renunța la condus, îmbătrânirea aduce cu sine pericole asociate cu o astfel de activitate.

De exemplu, articulațiile și mușchii se rigidizează, reducând flexibilitatea și rezistența la condus. Ceva similar se întâmplă la cei diagnosticați cu artrită.

Odată cu pierderea abilităților, viața șoferului, a celor care îl însoțesc și a celor care sunt pe drum sunt în pericol. Nu este ușor pentru un adult în vârstă să renunțe la permisul de conducere. Cu toate acestea, a nu conduce nu înseamnă a rămâne fără opțiuni de mișcare.

Este mai bine să previi

Controalele medicale regulate sunt importante pentru persoanele în vârstă care conduc. Controalele oftalmologice și auditive nu trebuie neglijate. Și, dacă iei medicamente, este esențial să fii conștient de efectele secundare.

Un alt aspect vital pentru menținerea dexterității pe volan este sportul. În plus, cumpărarea unei polițe de asigurare este esențială.

Odată ce observi o schimbare a abilităților la volan, este timpul să iei în considerare abandonarea condusului sau restricționarea acestuia. A renunța la condus nu este ușor, dar devine vital la un moment dat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.