Friptură de miel Rioja: o rețetă delicioasă
Îți este poftă de un preparat deosebit? Fără îndoială, una dintre cele mai bune opțiuni este faimoasa friptură de miel în stil Rioja, un fel de mâncare care se remarcă prin faptul că este delicios, tradițional și cu o aromă imbatabilă.
În acest articol, vei descoperi cum să prepari această rețetă pas cu pas, precum și câteva trucuri pentru a te asigura că obții rezultate excelente de fiecare dată!
Rețetă tradițională riojană
O parte din secretul creării acestui fel de mâncare depinde de modul în care sunt adăugate ingredientele și de contribuția pe care fiecare o are la aroma finală a rețetei. Chiar dacă știi regiunea spaniolă Rioja și tradiția la care se referă acest fel de mâncare sau dacă ai mai citit această rețetă pe internet, sunt multe lucruri de reținut atunci când decizi să faci acest tip de preparat.
Două opțiuni pentru aceeași rețetă
Unele cărți de rețete clasifică friptura de miel în stil Rioja drept „un fel de mâncare extrem de simplu și practic”. Altele includ pași și procese mai elaborate cu mai multe elemente și, în consecință, rezultă rețete mai complexe. Pentru a prepara această rețetă, îți vom oferi două opțiuni.
Prima opțiune este o variantă mai „clasică” în care vei coace carnea cu foarte puține ingrediente și multă răbdare. Spre deosebire de cealaltă opțiune, aceasta este încărcată cu istorie, adaptări și chiar aprobarea lui Ernest Hemingway! Așa este, autorul american a mâncat și s-a bucurat de acest fel de mâncare când a vizitat Spania.
Este important să nu devii confuz. De fapt, arătându-ți două moduri de a prepara aceeași mâncare, te învățăm că este posibil să faci ceva cu perspective și cerințe opuse.
Îți recomandăm:
Două metode de a prepara friptură de miel Rioja
1. O rețetă tradițională de friptură de miel Rioja
Aceasta este prima modalitate de a pregăti această friptură spaniolă suculentă și delicioasă. Rețeta este atribuită culturii și tradiției celor care locuiesc în La Rioja și care gătesc această rețetă de generații întregi cu doar câteva ingrediente. Singurul secret este: ai nevoie de multă răbdare pentru a găti această rețetă.
Ingrediente:
- 1 bucată de carne de miel (aproximativ 800 g)
- 2 cuburi de untură (75 g)
- 2 căni de apă (500 ml)
- 1 lingură de sare mare (15 g)
Mod de preparare
- Începe prin turnarea apei într-un vas mare.
- Apoi, adaugă lingura de sare mare și amestecă puțin.
- Adaugă bucata de miel în oală.
- Într-un cuptor cu lemne preîncălzit, pune oala cu mielul și gătește carnea cu fața în jos.
- Procesul va dura aproximativ 45 de minute. După acest interval de timp, fă același lucru cu cealaltă parte pentru aceeași perioadă de timp.
- Între coacerea fiecărei părți, va trebui să ungi oala cu untură pentru a împiedica lipirea cărnii.
Descoperă și:
2. Friptură de pulpă de miel în stil Rioja
Principala diferență dintre această opțiune și cea anterioară este numărul de ingrediente și faptul că prezenta include multe legume. Cu toate acestea, continuă să fie similară cu felul anterior de mâncare. Detaliile și pașii de urmat sunt mai jos.
Ingrediente:
- 1/3 pulpă medie de miel (aproximativ 1 kg)
- 2 cepe
- 2 fire de praz
- 1 morcov mare
- 1 frunză de dafin
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin (45 ml)
- 1 lingură de piper negru măcinat (15 g)
- 2 linguri de sare mare (30 g)
- 1 chorizo de Rioja (120 g)
- 1 cană de slănină (150 g)
- 3 căței de usturoi fără coajă
- 1 lingură de făină de grâu (15 g)
- 2 linguri de ciușcă roșie tocată (30 g)
- 2 fire de pătrunjel proaspăt
- 3 ardei verzi
- 1 roșie
Mod de preparare
- Începe prin a pune o oală mare cu multă apă pe aragaz la foc mare.
- Apoi, fierbe următoarele ingrediente în oală: pulpă de miel, praz, morcov, frunze de dafin, piper și sare timp de 30 de minute.
- După aceea, redu focul și oprește-l odată ce carnea s-a înmuiat. Pune vasul deoparte.
- Într-o tigaie, pune uleiul de măsline și prăjește slănina la foc mic până când începe să miroasă.
- Adaugă chorizo tăiat în jumătate și lasă-l să se rumenească timp de câteva minute.
- Scoate cât mai multă grăsime din tigaie și adaugă o lingură de făină de grâu. Apoi, adaugă ardeii verzi, roșiile și, în cele din urmă, amestecul cu pulpă de miel.
- Adaugă sare și piper dacă este necesar.
- Fierbe amestecul, apoi redu focul pentru a obține consistența dorită.
- Odată ce sosul este gata, toarnă puțin peste pulpa de miel și pune totul din nou pe foc mic pentru aproximativ 25 de minute.
- După scurgerea intervalului de timp indicat, friptura de miel este gata.
Sperăm că vei savura aceste rețete delicioase!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.