Logo image
Logo image

Gazele vaginale: de ce apar?

6 minute
Gazul vaginal este o afecțiune comună care, de obicei, este legată de activitatea sexuală. Cu toate acestea, gazul vaginal poate fi și un simptom al anumitor patologii.
Gazele vaginale: de ce apar?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 07 octombrie, 2022

Gazele vaginale se numesc și flatulență vaginală. Marea majoritate a femeilor le-au experimentat la un moment dat. Ca și în cazul flatulenței intestinale, acestea sunt adesea o sursă de disconfort sau jenă.

Gazele vaginale apar din cauza expulzării aerului care s-a acumulat în vagin. Aerul, la plecare, provoacă un zgomot caracteristic, foarte asemănător cu cel care apare la gazele intestinale, deși nu există miros.

Este o situație fiziologică care nu este, de obicei, un simptom al unei probleme de sănătate. Cu toate acestea, în unele cazuri, pot exista anumite afecțiuni medicale, cum ar fi fistulele.

Prin urmare, în acest articol vă explicăm tot ce trebuie să știți despre gazele vaginale, inclusiv cum le puteți evita și când să consultați un medic.

Ce sunt gazele vaginal?

Some figure

Gazele vaginale, așa cum am subliniat în introducere, sunt expulzarea aerului acumulat în vagin. Ele provoacă un zgomot caracteristic. Cu toate acestea, gazele vaginale sunt inodore, deoarece nu sunt generate de acțiunea bacteriană, așa cum se întâmplă în cazul gazelor intestinale.

Ele pot apărea la orice femeie, indiferent de vârstă. Un articol publicat în International Urogynecology Journal afirmă că sunt o afecțiune foarte frecventă. De fapt, 1 din 8 femei le-a experimentat.

Sunt mai frecvente în timpul actului sexual, dar nu există mereu o legătură. Activitatea fizică, anumite mișcări sau masturbarea pot fi, de asemenea, factori declanșatori.

Gazul vaginal poate produce o senzație similară cu gâdilatul. Majoritatea femeilor se simt jenate sau inconfortabil atunci când le experimentează.

Un studiu publicat în ISNR Obstetrică și Ginecologie explică faptul că incidența acestor gaze este mai mare la femeile tinere care au avut nașteri vaginale. Apariția gazelor vaginale poate fi influențată și de indicele de masă corporală.

De ce apar gazele vaginale?

Deși este adevărat că la majoritatea femeilor sunt ceva benign și temporar, în unele cazuri pot fi un simptom al unei patologii. În secțiunile următoare, explicăm principalele cauze ale gazelor vaginale.

Activitatea sexuală

Sexul este una dintre situațiile care favorizează adesea apariția gazelor sau flatulenței vaginale, mai ales când există penetrare vaginală. Cu toate acestea, gazele pot apărea și în cazul sexului oral sau chiar al masturbării.

Pe măsură ce penisul se mișcă, aerul poate rămâne prins în interior. Schimbările de poziție în timpul actului sexual favorizează formarea gazului. Când penisul iese afară sau când mușchii vaginali se încordează după orgasm, aerul tinde să părăsească vaginul, producând sunetul caracteristic.

Pozițiile asociate cel mai des cu gazul vaginal sunt „în patru labe” și „picioare pe umeri”. Altele, precum „misionarul” sau femeia deasupra tind să diminueze gazul.

Citiți mai mult: Cum se tratează lipsa orgasmului la femei?

Disfuncția podelei pelvine

Planșeul pelvin se referă la un set de mușchi și ligamente care sunt situate în partea inferioară a cavității abdominale. Acestea permit organelor pelvine, cum ar fi uterul sau vaginul, să fie menținute în poziția lor corectă.

Când podeaua pelvină se deteriorează, este normal să apară diferite afecțiuni, inclusiv gaze vaginale. Odată cu scăderea tonusului (hipotonie), mușchii își pierd capacitatea de a se contracta și aerul tinde să se acumuleze în interiorul vaginului.

Există numeroși factori care influențează disfuncția podelei pelvine. Îmbătrânirea și nașterile vaginale sunt două dintre cele mai frecvente cauze. Prin urmare, este recomandat ca toate femeile să facă exerciții pentru podeaua pelvină.. În acest fel, pot fi evitate consecințele deteriorării sale.

Fistula vaginală

Fistulele vaginale sunt una dintre cauzele îngrijorătoare ale gazelor vaginale. O fistulă vaginală este o cale anormală care conectează vaginul cu un alt organ, cum ar fi rectul sau vezica urinară. Denumirea variază în funcție de organele implicate.

Fistulele determină, pe lângă gazele vaginale, apariția altor substanțe în vagin. Cea mai frecventă este fistula veziculovaginală, care leagă vezica urinară de vagin. După cum au explicat profesioniștii în obstetrică și ginecologie, această patologie este asociată cu leziuni chirurgicale ginecologice și nașteri complicate.

Fistula ureterovaginală conectează ureterele cu acest organ. Acest lucru permite urinei să ajungă în vagin. Fistula rectovaginală permite trecerea gazelor sau a materialului fecal în vagin.

Aceasta din urmă este legată de naștere, deși poate fi cauzată și de boli inflamatorii intestinale (de exemplu, boala Crohn sau colita ulceroasă).

Pot însemna ceva rău?

După cum am văzut, de cele mai multe ori, flatulența vaginală este benignă. Cu toate acestea, așa cum am clarificat în ultima secțiune, gazele pot fi un simptom al unei afecțiuni grave. Din acest motiv, trebuie să fim conștiente de anumite semne de avertizare care pot ajuta la identificarea patologiilor.

Este recomandat să consultați un medic dacă gazele vaginale au un miros neplăcut sau urât. La fel, este important de observat dacă acestea sunt însoțite de expulzarea de scaun, puroi sau lichid anormal.

Femeile care suferă frecvent de infecții vaginale sau urinare, pe lângă gaze, ar trebui să meargă și ele la medic pentru a vedea dacă au o fistulă. La fel și în cazul în care, pe lângă gazele vaginale, apare durerea în zona vaginala fie în timpul actului sexual, fie în orice alt moment.

Alte semne de avertizare sunt inflamația vulvară sau vaginală, sângerarea care nu este legată de menstruație sau scurgerea de urină. Dacă apar gaze vaginale după intervenții chirurgicale ginecologice, naștere sau anumite tratamente precum radioterapia, este necesar să consultați un medic.

Pot fi evitate gazele vaginale?

Some figure
Exercițiile Kegel pot ajuta la menținerea sănătății podelei pelvine.

Gazele vaginale nu pot fi întotdeauna prevenite. Cu toate acestea, nici nu este necesar să faceți acest lucru. Este important să mergeți la medic doar dacă apare vreunul dintre simptomele de alarmă sau dacă această situație vă provoacă multă îngrijorare.

Dincolo de prevenție, ideal este să învățați să gestionați senzațiile care însoțesc aceste gaze vaginale. Femeile se simt adesea inconfortabil sau jenate, dar nu ar trebui să fie așa. Este ceva fiziologic, normal și frecvent.

Când apar, cel mai bine este să discutați despre asta cu partenerul, deoarece sunt adesea asociate cu anumite poziții sexuale. De fapt, unele posturi le pot ajuta să dispară.

Prin urmare, comunicarea este esențială. Trebuie să tratați subiectul în mod natural pentru a încerca să creați încredere și confort. Pe de altă parte, se recomandă să nu încercați să le rețineți, ci să găsiți o modalitate de a le expulza.

Cum să evitați gazele vaginale

Dacă vi se pare foarte inconfortabil sau jenant, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a evita gazele vaginale sau cel puțin pentru a minimiza zgomotul produs.

Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Uroginecologie explică faptul că anumite femei au observat o scădere a gazelor vaginale folosind un pesar. Acesta este un dispozitiv care este plasat în interiorul vaginului pentru a trata prolapsul organelor pelvine.

Există și exerciții Kegel. Acestea vizează întărirea mușchilor planșeului pelvin. Ele constau în contractarea acestor mușchi de mai multe ori pe zi și seamănă cu încercarea de a opri actul de a urina.

Sunt recomandate tuturor femeilor, indiferent de vârstă sau patologie. Nu este necesar să fi născut pentru a le realiza. Pot ajuta la reducerea incidenței multor patologii, cum ar fi prolapsul, incontinența urinară și chiar gestionarea situației în care există gaze vaginale.

Dacă vreți să știți cum puteți evita apariția gazelor vaginale, poate că răspunsul constă în schimbarea poziției când faceți sex.

Recomandăm: Top 8 cele mai incitante și plăcute poziții sexuale

Când să mergeți la medic

Este adevărat că în unele cazuri gazele vaginale pot fi asociate cu o patologie. Cu toate acestea, este important să înțelegem că sunt fiziologice și normale. Trebuie să încercăm să evităm ca această situație să producă rușine sau disconfort.

În orice caz, dacă există îndoieli, este esențial să consultați un specialist pentru a exclude orice boală. În ceea ce privește aceste gaze vaginale, cel mai important este să promovăm comunicarea și încrederea pentru ca ele să nu devină o problemă în viața sexuală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cleveland Clinic. (n.d). “Vaginal Gas” [Gases vaginales]. Revisado el 27 Dic 2022. Disponible en: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24185-vaginal-gas
  • Huizen, J. (2017, Sep 18). “What’s to know about vaginal gas?” [¿Qué hay que saber sobre los gases vaginales?]. Medical News Today. Revisado el 27 de Dic 2022. Disponible en: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319558
  • Krissi, H., Medina, C., & Stanton, S. L. (2003). Vaginal wind – a new pelvic symptom [Viento vaginal – un nuevo síntoma pélvico]. International urogynecology journal and pelvic floor dysfunction14(6), 399–402. https://doi.org/10.1007/s00192-003-1086-8
  • Neels, H., Pacquée, S., Shek, K. L., Gillor, M., Caudwell-Hall, J., & Dietz, H. P. (2020). Is vaginal flatus related to pelvic floor functional anatomy? [¿Las flatulencias vaginales están relacionadas a la anatomía funcional del suelo pélvico?]. International urogynecology journal31(12), 2551–2555. https://doi.org/10.1007/s00192-020-04371-9
  • Rogers, R. G., & Jeppson, P. C. (2016). Current Diagnosis and Management of Pelvic Fistulae in Women [Diagnóstico y Manejo Actual de Fístulas Pélvicas en
    la Mujer]. Obstetrics and gynecology128(3), 635–650. https://doi.org/10.1097/AOG.0000000000001519
  • Slieker-ten Hove, M. C., Pool-Goudzwaard, A. L., Eijkemans, M. J., Steegers-Theunissen, R. P., Burger, C. W., & Vierhout, M. E. (2009). Vaginal noise: prevalence, bother and risk factors in a general female population aged 45-85 years [Ruido vaginal: prevalencia, molestia y factores de riesgo en la población general femenina entre los 45-85 años]. International urogynecology journal and pelvic floor dysfunction20(8), 905–911. https://doi.org/10.1007/s00192-009-0875-0
  • Veisi, F., Rezavand, N., Zangeneh, M., Malekkhosravi, S., & Rezaei, M. (2012). Vaginal flatus and the associated risk factors in Iranian women: a main research article [Flatulencias vaginales y los factores de riesgo asociados en mujeres iraníes: un artículo de investigación]. ISRN obstetrics and gynecology2012, 802648. https://doi.org/10.5402/2012/802648

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.