Cele mai frecvente parafilii
 

Cele mai frecvente parafilii

Parafiliile sunt mai frecvente decât ți-ai putea imagina. Ți le prezentăm pe cele mai populare printre bărbați și femei!
Cele mai frecvente parafilii

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Termenul de parafilie este unul dintre cele mai complexe și ambigue aspecte legate de sex. În general, descrie acele comportamente sexuale care sunt departe de convențional, de normativ. Aspectele culturale, religioase, morale și etice influențează „normalul” sau „anormalul”. Chiar și așa, am pregătit o listă cu cele mai frecvente parafilii din lume.

Trebuie făcută o distincție între parafilie și tulburările sexuale parafilice. Distincția este făcută de experți pe baza daunelor, stresului și deficiențelor funcționale pe care le provoacă. Pe scurt, a avea o parafilie nu presupune întotdeauna o tulburare psihică. Totul depinde de natura acesteia și intensitatea cu care se manifestă. De exemplu, până acum aproximativ 40 de ani, homosexualitatea era considerată o parafilie.

Cele mai frecvente 7 parafilii

Tulburările parafilice sunt incluse în DSM-V și sunt clasificate de cercetători în 8 categorii: pedofilie, exhibiționism, voyeurism sexual, sadism, masochism, fetișism, fetișism travestit și frecare. Acestea devin tulburări în măsura în care controlează viața pacientului în așa măsură încât este incapabil să-și controleze impulsurile.

Studiile au reușit să raporteze peste 100 de parafilii, deși doar câteva dintre ele predomină în comportamentul sexual al oamenilor. Sunt mai frecvente decât credem deoarece, potrivit experților, până la jumătate din populație poate prezenta un interes parafilic.

De asemenea, este important de menționat că cercetătorii afirmă că bărbații se angajează în aceste comportamente mai des decât femeile.

1. Froteurism

Constă în plăcerea sexuală generată de frecarea organelor genitale de o persoană care nu este de acord cu acțiunea. De asemenea, poate avea loc atingerea sau frecarea organelor genitale ale altora cu mâna sau cu altă parte a corpului. Este o practică ce apare în locuri aglomerate, precum metroul, un concert și așa mai departe.

Potrivit experților, apare la 9% – 35% din populație, în principal la bărbații cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani. Nu este o parafilie frecventă la femei. De fapt, ele sunt principalele victime. Acest comportament este interpretat ca abuz sexual în majoritatea societăților și este pedepsit ca atare.

2. Voyeurism

Femeie ce cunoaște cele mai frecvente parafilii

Voyeurismul este o altă parafilie frecventă, ce constă în observarea unei persoane dezbrăcate sau întreținând relații sexuale. Voyeurii pot folosi camere, oglinzi, goluri și așa mai departe pentru a putea fi martori la actul nud sau sexual fără ca persoana sau persoanele implicate să observe.

Pentru unii, voyeurismul include și acte în care un partener este observat întreținând sex consensual (în dormitor, de exemplu). În multe țări, voyeurismul fără consimțământul prealabil implică pedepse pentru infracțiuni sexuale.

3. Exhibiționism

Descrie acele persoane cărora le face plăcere să-și expună organele genitale sau să fie observate în timp ce fac sex. Adesea o fac în fața femeilor și copiilor.

4. Masochism sexual

Este o fantezie în care subiectul simte plăcere când este umilit, legat, bătut sau orice altceva similar.

După cum susțin experții, masochismul nu este aproape niciodată patologic și majoritatea oamenilor l-au experimentat la un moment dat. Sexul dur este o variantă a masochismului și se estimează că până la 80% dintre cupluri l-au practicat măcar o dată.

5. Sadism sexual

Este cealaltă față a monedei parafiliei anterioare. De data aceasta, se concentrează asupra subiectului, care găsește plăcere în a provoca durere și umilință partenerului. Acest lucru poate fi atât fizic, cât și emoțional și nu este întotdeauna legat de o tulburare patologică. Adesea este inclus în practicile BDSM .

6. Fetișism

Legatul este printre cele mai frecvente parafilii

Fetișismul este utilizarea unui obiect pentru a provoca plăcerea sexuală. A ține, atinge, vedea sau folosi anumite obiecte trezește un sentiment de plăcere imensă. Include și plăcerea pentru o anumită parte a unei persoane (picioare, mâini) sau pentru o stare (cum ar fi inconștiența).

7. Fetișismul travestit

Deși aparține grupului anterior, popularitatea fetișismului travestit necesită o secțiune separată. Descrie obiceiul de a purta haine pentru femei sau bărbați pentru a obține o plăcere sexuală maximă. Unii pot purta una sau două articole vestimentare distinctive (lenjerie de corp), în timp ce alții preferă să preia întregul set de caracteristici (coafura, machiaj și așa mai departe).

Acestea sunt cele mai frecvente parafilii. În plus, completăm lista noastră cu următoarele:

 • Urofilie: plăcerea sexuală de a privi pe cineva urinând.
 • Sufocare: plăcere sexuală datorată restricționării respirației.
 • Parțialism: plăcere sexuală pentru o anumită parte a corpului, alta decât organele genitale (cum ar fi podofilia, de exemplu).
 • Acomoclitism: plăcere sexuală la vederea organelor genitale rase.
 • Altocalcifilia: plăcere sexuală generată de tocuri înalte, adesea de culoare roșie.
 • Odaxelagnia: plăcerea sexuală de a mușca sau de a fi mușcat în timpul actului sexual.
 • Agalmatofilia: plăcere sexuală generată de păpuși, manechine și orice obiect similar.

Nu există un consens cu privire la ceea ce este considerat normal și anormal în timpul sexului. În general, atât timp cât obiceiurile nu compromit viața în societate, integritatea sau sănătate, nu putem vorbi despre o tulburare sau un comportament patologic. Granița este foarte subțire și fiecare persoană ar trebui să o cunoască pentru a căuta ajutor la nevoie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Baumeister, R. F., & Butler, J. L. Sexual masochism: Deviance without pathology. 1997.
 • Bhatia, K., & Parekh, U. Frotteurism. StatPearls [Internet]. 2021.
 • Dawson, S. J., Bannerman, B. A., & Lalumière, M. L. Paraphilic interests: An examination of sex differences in a nonclinical sample. Sexual Abuse. 2016; 28(1): 20-45.
 • Fedoroff, J. P., & Marshall, W. L. Paraphilias.  Cognitive-behavioral therapy for refractory cases: Turning failure into success. 2010; 369–384.
 • Fisher, K. A., & Marwaha, R. Paraphilia. 2020.
 • Herbenick, D., Fu, T. C., Valdivia, D. S., Patterson, C., Gonzalez, Y. R., Guerra-Reyes, L., … & Rosenberg, M. What is rough sex, who does it, and who likes it? Findings from a probability sample of US undergraduate students. Archives of sexual behavior. 2021; 50(3): 1183-1195.
 • Joyal CC, Carpentier J. The Prevalence of Paraphilic Interests and Behaviors in the General Population: A Provincial Survey. J Sex Res. 2017 Feb;54(2):161-171.
 • McManus, M. A., Hargreaves, P., & Lee Rainbow, L. J. A. Paraphilias: definition, diagnosis and treatment. F1000prime reports. 2013; 5.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.