Ce este BDSM și cum se practică? Curiozități și instrucțiuni
 

Ce este BDSM și cum se practică? Curiozități și instrucțiuni

BDSM este o practică sexuală care poate aprinde pasiunea în cuplu și poate aduce multe beneficii. Disipăm câteva mituri și vă spunem cu adevărat ce este practica BDSM!
Ce este BDSM și cum se practică? Curiozități și instrucțiuni
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În ultimii ani, au apărut diverse romane și filme despre o practică sexuală puțin cunoscută și stigmatizată până acum; BDSM-ul. Ce este BDSM și cum se practică? Probabil că aveți deja o idee despre ceea ce este și este posibil să-l fi practicat fără să fiți conștienți de asta.

Ați folosit vreodată cătușe sau măști în întâlnirile sexuale? Ați jucat jocuri bazate pe ierarhia puterii, ca profesor/student sau șef/angajat? Așadar, ați intrat deja în lumea BDSM!

Acesta este un mod distractiv de a aprinde pasiunea în dormitor, deoarece opțiunile sunt atât de diverse. Cu această ocazie, vă vom spune mai multe despre această practică și vă vom oferi câteva sfaturi pentru practicarea sa.

Ce este BDSM?

BDSM înseamnă robie/disciplină, dominație/supunere și sadism/masochism. Este un set de practici sexuale care se bazează pe o dinamică de dominație și supunere. Fiecare dintre membrii cuplului adoptă unul dintre aceste roluri.

Este o întâlnire total consensuală și sigură. Ambele părți trebuie să cadă de acord asupra limitelor.

Termenul BDSM a fost inventat în 1969 ca rezultat al muncii antropologului Paul Gebhard; Aceste practici au fost descoperite la civilizații foarte vechi și în culturi foarte diverse, deci nu sunt ceva nou. Pentru a înțelege mai bine în ce constă, vom analiza sensul fiecăruia dintre cuvintele din care este format acest acronim.

Ce este BDSM

Robie

În general, termenul robie (bondage) implică frânghii, cătușe sau alte elemente foarte prezente în BDSM. În trecut, acest lucru se referea la legăturile de subordonare care erau stabilite între stăpâni și sclavi, între feudali și vasali.

În acest sens, pe lângă imobilizarea în scopuri erotice, există și o relație în care puterea este asimetrică.

Disciplină

Disciplina include regulile, obiceiurile și protocoalele de comportament pe care trebuie să le urmeze persoanele aflate în poziția subordonată. Prin urmare, se referă la un joc cu reguli și pedepse prin care individul dominant își exercită puterea asupra sclavului său.

Dominaţie

Se referă la rolul pe care unul dintre membrii cuplului îl folosește pentru a exercita controlul asupra celuilalt. Astfel, această persoană este cea care conduce după bunul plac, arătând dominație asupra partenerului supus.

Supunere

Este rolul complementar dominației. În acest caz, individul adoptă o poziție de subjugare care îl plasează sub voința dominatorului. Persoana supusă se supune și acceptă acțiunile partenerului, întotdeauna în mod voluntar și consensual.

Sadism

Se referă la practicile erotice în care o persoană simte plăcere provocând durere sau umilință. Din nou, orice practică care intră în această categorie trebuie să fie sigură și consensuală. Acest termen nu are nicio legătură cu sadismul penal.

Masochism

Individul obține plăcere din suferința cauzată de partenerul sexual. Cu toate acestea, are întotdeauna puterea de a stabili limite care trebuie respectate în orice moment.

Care sunt beneficiile BDSM-ului?

Din cauza ignoranței, BDSM-ul a fost stigmatizat și asociat cu concepte precum abuz sau perversiune; cu toate acestea, este o practică sănătoasă care poate aduce mai multe beneficii. Le vom detalia mai jos.

  • Favorizează comunicarea între membrii cuplului. Fiecare act trebuie să fie voluntar. Din acest motiv, partenerii trebuie să dialogheze asertiv pentru a-și exprima preferințele și limitele.
  • Sporește cunoașterea. Comunicarea ne permite să descoperim în profunzime care sunt gusturile și dorințele proprii și ale celuilalt. În plus, întrucât persoana dominantă trebuie să garanteze bunăstarea celuilalt în orice moment și să îi respecte dorințele, BDSM-ul favorizează stabilirea încrederii între cei doi.
  • Trezește imaginația. Fiind o practică sexuală neconvențională, BDSM-ul deschide calea spre experimentare, fantezie și inovație. Practicile, rolurile și elementele pot fi variate pentru a face din fiecare întâlnire o experiență unică.
  • Poate ajuta la stimularea pasiunii. Poate fi un element stimulator care le permite cuplurilor să scape de rutină și monotonie.
Practici sexuale perverse
BDSM poate reaprinde pasiunea în cuplu, deoarece alungă rutina din dormitor.

Prezintă riscuri?

Nu putem pierde din vedere faptul că BDSM poate prezenta riscuri pentru sănătatea fizică și psihică dacă nu este practicat corespunzător. Leziunile pielii, vânătăile, leziunile musculare sau chiar sufocarea sunt unele dintre principalele pericole; mai mult, poate genera consecințe emoționale dacă nu există un consens adevărat și respect absolut.

Pentru a preveni acest lucru, trebuie să fiți informați și să acționați cu prudență, în mod sensibil. De asemenea, dialogați, puneți întrebări și clarificați cu partenerul sexual care sunt limitele.

Ce este și cum să practicați BDSM: concluzie

După cum probabil ați ghicit, nu există o singură modalitate de a practica BDSM. Unele cupluri se limitează la provocarea unei dureri ușoare pentru a crește excitația. Altele stabilesc un adevărat joc de dominare/supunere în și în afara dormitorului.

Există oameni care recurg la durerea fizică și oameni care se concentrează pur și simplu pe aspectul psihologic al umilinței. Cuplul este cel care decide cât de departe va merge jocul.

Pe scurt, BDSM poate fi plăcut și stimulant pentru ambii membri ai cuplului. Dacă sunteți curioși și doriți să începeți să introduceți unele dintre elementele sale în rutină, nu uitați că responsabilitatea și respectul sunt esențiale în orice moment. Dincolo de aceasta, puteți descoperi o nouă lume a senzațiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.