Glosodinia: sindromul gurii care arde - Doza de Sănătate
 

Glosodinia: sindromul gurii care arde

Senzația de arsură la nivelul gurii ar putea fi consecința alergiilor alimentare sau efectul secundar al anumitor medicamente, printre alte cauze. Citește în continuare pentru a afla cum poți ameliora această problemă!
Glosodinia: sindromul gurii care arde
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Simți că îți arde gura și nu știi de ce. Ei bine, această senzație este normală în anumite circumstanțe – cum ar fi imediat după ce ai mâncat mâncare picantă. Cu toate acestea, glosodinia sau sindromul gurii care arde este o problemă cronică pentru anumiți oameni, iar motivele apariției sale nu sunt evidente.

Termenul medical pentru acest simptom este glosodinie, dar majoritatea îl cunosc ca sindromul gurii care arde. Estimările indică faptul că glosodinia afectează aproximativ 5-10% din populație. Este o patologie foarte incomodă pentru pacienți, deoarece senzația de arsură se răspândește în toată gura.

Acest sindrom nu este deocamdată cunoscut pe deplin; cu toate acestea, știm că ar putea fi legat de anumite condiții patologice. Astfel, glosodinia ar putea fi semnul unui deficit de anumite vitamine sau o reacție alergică.

În articolul de astăzi, îți vom explica motivul care stă la baza apariției sindromului gurii care arde și cauzele acestuia. De asemenea, vom vorbi despre posibilele opțiuni de tratament.

Ce este sindromul gurii care arde?

De ce îți arde gura continuu?

Așa cum am menționat mai sus, este normal să ai o senzație de arsură în gură în anumite circumstanțe (de exemplu, după ce ai mâncat mâncare picantă). Însă aceasta este o situație localizată, ușor de identificat și care se rezolvă de la sine.

Persoanele care experimentează arsura la nivelul gurii fără un motiv aparent și pentru o lungă perioadă de timp pot avea sindromul gurii care arde. Așa cum am spus deja, acest sindrom produce o senzație de arsură care se răspândește pe toată limba și în orice altă zonă a gurii.

În plus, o persoană cu această afecțiune poate experimenta un declin al simțului gustului. De asemenea, arsurile pot să fie însoțite de amorțeală și uscăciune. În general, arsurile apar în fiecare zi, deși se agravează la sosirea serii. Sindromul gurii care arde poate fi cronic sau intermitent, în funcție de caz.

Persoană cu limba scoasă

Sindromul gurii care arde

Arsura la nivelul gurii poate fi rezultatul consumului de alimente picante. Cu toate acestea, arsura este cauzată de glosodinie dacă este recurentă sau severă.

Motivele pentru care unii oameni experimentează sindromul gurii care arde sunt împărțite în primare și secundare. Afecțiunea este considerată primară atunci când pot fi excluse toate cauzele – la fel ca în cazul altor patologii.

De asemenea, sindromul este considerat secundar atunci când există o altă boală sau afecțiune care îl provoacă – utilizarea anumitor medicamente, de exemplu. Multe medicamente îți usucă gura și este posibil să ai senzația de arsură. În plus, există și alte cauze, cum ar fi:

  • Infecțiile fungice, precum candidoză orală
  • Anumite deficiențe vitaminice și nutriționale, cum ar fi lipsa fierului
  • Stresul sau anxietatea
  • Obiceiurile ineficiente de curățare orală. De fapt, unele perii de limbă și ape de gură pot fi foarte agresive și pot provoca arsuri.
  • Unele boli metabolice și boala de reflux gastroesofagian. Aceasta din urmă apare deoarece conținutul acid al stomacului ajunge în gură. Având în vedere că sucurile gastrice sunt acide, ele ajung să irite mucoasa bucală.

Diagnosticul sindromului gurii care arde

Acest sindrom este foarte dificil de diagnosticat. Așa cum am explicat mai sus, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să excluzi toate cauzele secundare. Pentru a face acest lucru, trebuie să îi prezinți medicului specialist toate simptomele în detaliu și să enumeri toate medicamentele pe care le iei.

Pentru a ajunge la un diagnostic, medicul va solicita cel mai probabil analize de sânge. Aceste teste îi permit să verifice dacă ai probleme hormonale sau nutriționale care ar putea cauza sindromul gurii care arde. În mod similar, testele alergice sunt și ele utile. Uneori, senzația de arsură la nivelul gurii apare din cauza anumitor tipuri de alimente.

De asemenea, pot fi necesare culturi sau biopsii ale țesutului oral pentru a exclude o infecție. Medicul trebuie să excludă și refluxul gastroesofagian, deoarece aceasta este o afecțiune foarte frecventă.

Tratament pentru sindromul gurii care arde

Femeie care se tratează pentru sindromul gurii care arde
Tratamentul pentru arsurile la nivelul gurii poate include anumite ape de gură cu proprietăți medicinale. Medicul specialist va determina care este cel mai bun tratament în cazul tău.

Tratamentul glosodiniei va depinde de cauzele acesteia. Prioritatea este, desigur, tratarea patologiei de bază. De exemplu, trebuie să înveți să îți gestionezi anxietatea și stresul dacă aceasta este problema de bază.

Există anumite tratamente medicamentoase, precum apele de gură care conțin lidocaină. De asemenea, medicii pot prescrie capsaicină, analgezice sau antidepresive. Specialistul va alege cea mai bună opțiune pentru fiecare caz specific.

Concluzie

Senzația de arsură la nivelul gurii ar putea fi patologică dacă durează mult timp. Din nou, termenul medical este sindromul gurii care arde sau glosodinia, iar acesta este, de obicei, un efect secundar al anumitor patologii, cum ar fi alergiile. Trebuie să mergi la medic pentru a obține un diagnostic și un tratament adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., Campillo-Campaña, R., & Arnáiz, J. (2017). Glosodinia o síndrome de boca ardiente. Medicina General y de Familia, 6(4), 172–175. https://doi.org/10.24038/mgyf.2017.039
  • Glosodinia (“síndrome de boca ardiente”) – familydoctor.org. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://es.familydoctor.org/condicion/sindrome-de-ardor-en-la-boca/
  • Aravindhan R, Vidyalakshmi S, Kumar MS, Satheesh C, Balasubramanium AM, Prasad VS. Burning mouth syndrome: A review on its diagnostic and therapeutic approach. J Pharm Bioallied Sci. 2014;6(Suppl 1):S21–S25. doi:10.4103/0975-7406.137255
  • Bookout GP, Short RE. Burning Mouth Syndrome. [Updated 2019 Mar 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519529/
  • Feller L, Fourie J, Bouckaert M, Khammissa RAG, Ballyram R, Lemmer J. Burning Mouth Syndrome: Aetiopathogenesis and Principles of Management. Pain Res Manag. 2017;2017:1926269. doi:10.1155/2017/1926269

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.