5 greșeli de igienă intimă ce pot provoca probleme
Majoritatea femeilor sunt foarte atente când vine vorba de igiena intimă. Frica de infecții și mirosuri neplăcute le face pe multe femei să acorde o atenție deosebită acestei zone a corpului. Cu toate acestea, în efortul de a elimina orice lichid sau miros, multe ajung să adopte obiceiuri proaste care pot dăuna sănătății vaginului. Care sunt cele 5 greșeli de igienă intimă ce pot provoca probleme?
Această zonă este foarte sensibilă, iar pH-ul ei poate fi alterat din cauza utilizării produselor intime, lenjeriei inadecvate și altor factori care sunt trecuți cu vederea.
Din acest motiv, deși unele practici de igienă intimă par sănătoase, este important să cunoaștem cele 5 greșeli de igienă intimă ce pot provoca probleme.
5 greșeli de igienă intimă ce pot provoca probleme
1. Dușuri în exces
Potrivit experților de la Women’s Health, dușul vaginal nu este recomandat, deoarece în loc să ofere beneficii, tot ce face este să modifice flora vaginală și să crească riscul de infecție și disconfort.
Așadar, deși par o modalitate eficientă de a elimina bacteriile și mirosurile neplăcute concentrate în zona intimă, dușurile vaginale nu sunt sănătoase.
Ce să faci în privința asta?
- În loc să faci un duș vaginal, spală pur și simplu partea exterioară a vaginului cu săpun blând și apă.
- Respectă recomandările medicului ginecolog.
Recomandăm: Săpun pentru igiena intimă – rețetă simplă și eficientă
2. Absorbante zilnice
Reprezentanții industriei produselor de igienă intimă ne-au convins că trebuie să folosim absorbante zilnice pentru a preveni neplăcerile cauzate de secreții și mirosuri. Însă, folosirea zilnică a acestor produse este contraproductivă. Ele sufocă zona vaginală și cresc riscul de mâncărimi, iritații și alte simptome incomode.
Aceste tipuri de produse pot fi folosite doar ocazional pentru a evita problemele.
Ce să faci în privința asta?
- Ideal este să limitezi cât mai mult posibil utilizarea acestor elemente. De exemplu, pot fi folosite înainte și după menstruație.
- Pentru a-ți menține vaginul curat, poartă lenjerie intimă de bumbac, care să permită pielii să respire.
3. Parfum sau pudră de talc
Unul dintre obiceiurile proaste este aplicarea de parfumuri, pudră de talc și alte produse de igienă intimă care irită zona.
Deși mult timp s-a crezut că produsele enumerate mai sus constituie metode eficiente de a preveni secrețiile și mirosurile neplăcute, ele provoacă efecte nedorite deoarece dezechilibrează pH-ul vaginal. Folosirea frecventă irită partea exterioară a vaginului și duce deseori la infecții bacteriene.
Ce să faci în privința asta?
- Nu ai niciun motiv să te simți jenată: vaginul tău are un miros natural pe care nu trebuie să-l neutralizezi.
- Dacă mirosul este prea intens, fă-ți programare la ginecolog pentru a verifica dacă ai dezvoltat o infecție.
4. Frecarea zonei în timpul spălării
Pielea care acoperă zona vaginală este foarte sensibilă și necesită îngrijire specială. Unele femei sunt agresive atunci când se spală în zona intimă. Drept consecință, apar leziuni deschise mici, care reprezintă porți deschise pentru agenții infecțioși.
Ce să faci în privința asta?
- Aplică săpunul cu grijă și freacă ușor cu degetele sau cu palma mâinii.
Vedeți și: Igiena intimă pentru bărbați pentru a evita infecțiile
5. Îndepărtarea completă a părului pubian
Toate femeile asociază îndepărtarea părului pubian cu o igienă intimă adecvată. Însă această concepție este total greșită. Părul pubian este o parte naturală a corpului și îndeplinește un rol special: protejează vaginul împotriva bacteriilor, a ciupercilor și a virusurilor ce provoacă infecții.
Multe metode de îndepărtare a părului sunt agresive și produc iritații sau tăieturi. Aceste efecte nedorite pot genera tot felul de complicații.
Ce să faci în privința asta?
- Alege o metodă de îndepărtare a părului pubian minim invazivă. Cremele depilatoare și produsele depilatoare naturale sunt o opțiune bună, cu excepția cazului în care ai o alergie.
- Lasă puțin păr pentru a nu lăsa zona neprotejată.
- Dacă utilizezi lame de ras, aruncă-le des.
Tu faci asemenea greșeli de igienă intimă? Știm că vrei să-ți menții vaginul curat, dar gândește-te de două ori înainte de a face ceva ce ar putea dezechilibra pH-ul zonei intime și provoca infecții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Marturana A. (2016). How to deal with crotch sweat.
self.com/story/how-to-deal-with-crotch-sweat - Muscat JE, et al. (2008). Perineal talc use and ovarian cancer: A critical review. DOI:
10.1097/CEJ.0b013e32811080ef - Hamlin A, et al. (2018). Brief vs. thong hygiene in obstetrics and gynecology (B-THONG): A survey study. Kelly-Jones A. (2018) Personal interview.
journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2018/05001/Brief_vs_Thong_Hygiene_in_Obstetrics_and.375.aspx - Klebanoff MA, et al. (2011). Personal hygienic behaviors and bacterial vaginosis.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2811217/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.