Greșelile lui Upamecano în Liga Campionilor: lipsă de pregătire mintală?
 

Greșelile lui Upamecano în Liga Campionilor: lipsă de pregătire mintală?

Fundașul francez este în mijlocul furtunii din cauza greșelilor sale repetitive. Îi lipsește concentrarea? Ce factori mintali îi influențează performanța?
Greșelile lui Upamecano în Liga Campionilor: lipsă de pregătire mintală?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 15 aprilie, 2023

Meciul dintre Manchester City și Bayern München în sferturile de finală ale Ligii Campionilor a lăsat în urmă îndoieli cu privire la performanța lui Upamecano. Fundașul francez în vârstă de 24 de ani a pierdut 15 mingi în joc și una dintre ele s-a încheiat cu golul lui Silva, care a dus la scorul de 2-0, imposibil de depășit ulterior. De ce au apărut greșelile lui Upamecano în Liga Campionilor? Ce rol joacă pregătirea mintală la fotbaliștii de elită?

Psihologia sportului ne arată faptul că diferiți factori influențează momentul precis al unei mișcări pe terenul de joc. Pregătirea fizică și strategia sunt doar câteva elemente, care se adaugă la starea psihică a sportivilor. Potrivit unui articol publicat de Journal of Physical Education and Sport, există 6 factori mintali care trebuie evaluați la antrenament:

  1. Motivația
  2. Încrederea
  3. Controlul anxietății
  4. Spiritul de echipă
  5. Concentrarea
  6. Cunoașterea

1. Motivația

Motivația este importantă în orice domeniu al vieții. Poate fi internă sau externă. Ambele tipuri declanșează mecanisme care influențează modul în care ne comportăm.

O motivație externă o reprezintă banii câștigați în fotbalul de elită sau poate premiile care pot fi obținute, așa cum se întâmplă cu Balonul de Aur. Motivația internă ține de realizarea pe plan personal.

Potrivit cercetărilor, jucătorii semi-profesioniști sunt mai motivați decât amatorii și profesioniștii. Este un fapt interesant. Sportivii de elită nu vor putea juca întotdeauna la potențialul lor maxim, deoarece nu vor fi motivați tot timpul.

2. Încrederea

Greșelile lui Upamecano au apărut din cauza lipsei de încredere în sine? Acest factor psihologic este definit ca modul în care sportivul se vede pe sine în timpul meciului.

Încrederea are foarte mult de-a face cu personalitatea. Unii sportivi se confruntă cu stima de sine scăzută. În mijlocul unui meci, încrederea poate scădea rapid atunci când apar greșeli. Există o teamă mare de a continua jocul.

3. Anxietatea

Anxietatea este aproape inevitabilă pentru majoritatea jucătorilor profesioniști. Cum pot controla stresul înainte de un meci din Liga Campionilor?

În fotbal, anxietatea jucătorului este definită ca o stare crescută de nervozitate în ceea ce privește performanța. Se poate manifesta prin simptome fizice, precum hiperventilația, dar și mintale, precum concentrarea scăzută.

Studiile științifice arată faptul că crezurile personale sunt direct legate de anxietatea în fotbal. Există jucători care au o imagine foarte slabă despre ei înșiși, ceea ce le crește nervozitatea la intrarea pe teren.

4. Spiritul de echipă

Fotbalul este un sport de echipă. Greșelile lui Upamecano în meciul din Liga Campionilor au afectat întreaga echipă. Este un lucru pe care psihologii sportivi îl cunosc. Din acest motiv, cluburile de elită organizează sesiuni de grup pentru a aborda relațiile dintre jucători.

Vorbim despre legături umane care influențează performanța: prietenii și vrăjmășii între participanți. Pe teren, jucătorii pot da o pasă unui coechipier care le este și prieten, chiar dacă acesta nu este în cea mai bună poziție pentru a marca.

5. Concentrarea

A fost Upamecano distras și de aceea a făcut atâtea greșeli? Sportul de elită necesită o atenție aproape constantă pentru a obține performanțe optime.

Concentrarea în fotbal este înțeleasă ca abilitatea unui jucător de a ignora distragerile externe și de a se concentra asupra jocului. Dacă va reuși, va juca la cel mai înalt nivel.

Capacitatea de concentrare este legată de factorii psihologici pe care i-am numit deja. Potrivit experților în domeniu, anxietatea afectează concentrarea. Mai exact, stresul negestionat interferează cu gândurile care deturnează atenția jucătorului.

Furia reduce concentrarea, conform lui McCarthy și colab. Sportivii care nu reușesc să-și controleze furia fac mai multe greșeli în cadrul meciurilor, mai ales dacă sunt tineri.

6. Cunoașterea

Cunoașterea în fotbal este dificil de definit. În teorie, este relația dintre gândurile interne și performanță. Prin urmare, poate fi considerată un factor psihologic.

Anxietatea ridicată reduce performanța, la fel ca lipsa de concentrare și lipsa de încredere. Mai puțină cunoaștere înseamnă mai multe erori.

Potrivit studiilor științifice, există o relație clară între interferența cognitivă și oboseala mintală. Aceasta înseamnă că un jucător stresat, anxios, cu stima de sine scăzută și fără un loc clar în echipa sa se va simți mai „obosit mintal”.

Greșelile lui Upamecano nu au o singură explicație

Atribuirea greșelilor lui Upamecano în Liga Campionilor unui singur factor ar fi ceva simplist. Pregătirea mintală în sportul de elită abordează diferite probleme și toate sunt interdependente.

De asemenea, este esențial ca jucătorul să aibă puterea de a nu greși și de a progresa. Un joc prost nu înseamnă că totul se termină. Următoarele dispute vor fi provocările pe care tânărul francez va trebui să le depășească pentru a-și reveni.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.