Logo image
Logo image

Griseofulvina: ce este și pentru ce se utilizează?

5 minute
Griseofulvina este un medicament antifungic utilizat pentru a trata infecțiile scalpului, unghiilor și pielii. Cum se folosește în siguranță?
Griseofulvina: ce este și pentru ce se utilizează?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 21 iunie, 2023

Griseofulvina este un medicament ce a fost dezvoltat în 1939 la Oxford. Este folosită pentru tratarea infecțiilor fungice, în special la nivelul părului și unghiilor; de aceea, este considerată un antifungic. Deși este disponibil în mai multe forme de prezentare, calea orală este cea mai folosită pentru administrare.

Acest lucru implică mai multă eficiență în raport cu alte medicamente antifungice, dar și anumite riscuri. Din acest motiv, trebuie utilizată cu prudență, mai ales alături de alte medicamente sau suplimente. Vă spunem tot ce trebuie să știți despre griseofulvină!

Ce este și pentru ce se utilizează griseofulvina?

Griseofulvina este un medicament antifungic. Aceasta înseamnă că este destinată să trateze infecțiile cauzate de ciuperci. De exemplu, tratează pecinginea, care poate fi cauzată de diferite ciuperci (Microsporum, Epidermophyton și Trichophyton).

Forma de comercializare este diferită în fiecare țară. Puteți cumpăra atât produsul generic, cât și cel de marcă (cel mai cunoscut este Fulcin®). Scopul medicamentului este de a trata infecțiile care afectează părul, unghiile sau pielea.

Cum funcționează?

Access Medicine afirmă faptul griseofulvina oprește infecțiile cauzate de anumite ciuperci. Aceasta previne multiplicarea și răspândirea ciupercii în celule noi. Griseofulvina distruge anumite structuri ale ciupercii care participă la diviziunea celulară. Ceea ce face este să inhibe mitoza ciupercii, distrugând microtubulii celulari.

Medicamentul ajunge în celulele organismului responsabile de sintetizarea keratinei. Acestea sunt prezente în piele, unghii și păr. Prin urmare, acestea sunt locurile în care își exercită acțiunea antifungică.

De obicei, efectele sale apar între a doua și a patra zi de tratament. Cu toate acestea, vindecarea completă a infecției poate dura săptămâni sau chiar luni întregi. Acest lucru variază în funcție de localizarea și extinderea ciupercii.

Se administrează pe cale orală deoarece se absoarbe prin mucoasa intestinală. Medicamentul are un timp de înjumătățire în sânge de aproximativ 24 de ore. Apoi, este metabolizat în ficat și eliminat prin urină și fecale.

Precauții înainte de a utiliza griseofulvina

La fel ca în cazul oricărui medicament, există anumite lucruri de care trebuie să țineți cont înainte de a lua griseofulvină. Există persoane care sunt alergice la această substanță. Prin urmare, medicamentul poate să ducă la o reacție alergică severă. Simptomele includ umflarea gâtului, dificultăți de respirație, urticarie și alte manifestări. Obstrucția căilor respiratorii poate pune viața în pericol. Prin urmare, este esențial să mergeți la camera de primiri urgențe.

În plus, medicamentul poate avea interacțiuni cu numeroase substanțe. Una dintre ele este alcoolul. Griseofulvina duce la un risc mai mare de intoxicație alcoolică.

Precauții dacă aveți anumite boli

Griseofulvina poate agrava sau complica unele patologii. Deoarece este metabolizată în ficat, nu trebuie administrată persoanelor care au insuficiență hepatică sau ciroză.

Același lucru se întâmplă și la persoanele care suferă de lupus eritematos sistemic sau porfirie. Aceasta din urmă este o boală genetică care afectează sângele. În ambele cazuri, administrarea acestui medicament poate provoca o agravare a simptomelor.

Alte avertismente legate de consumul de griseofulvină

Administrarea nu este recomandată la femeile însărcinate, care tocmai au născut sau care alăptează. În timpul sarcinii, medicamentul poate traversa placenta și poate provoca efecte negative asupra fătului.

În cazul alăptării, substanța poate trece în laptele matern. Prin urmare, este recomandat să contactați medicul înainte de a începe acest tratament. Medicamentul nu trebuie utilizat nici la copiii sub 2 ani, deoarece nu există dovezi privind siguranța, doza și eficacitatea sa.

Citiți mai mult: Infecțiile fungice ale unghiilor: 7 remedii

Efecte secundare ale griseofulvinei

Griseofulvina, ca orice alt medicament, nu este lipsită de efecte secundare. Nu este obligatoriu ca acestea să apară, dar trebuie luate în considerare. În plus, unele sunt mai frecvente decât altele.

Efecte secundare comune

Reacțiile adverse frecvente includ erupții cutanate, dureri de stomac și diaree. Pot apărea și greață, vărsături și amețeli.

Unii oameni experimentează amorțeală sau furnicături la extremități. Pot apărea și infecții fungice în gură. Griseofulvina poate provoca și dureri de cap, confuzie și insomnie.

Efecte secundare îngrijorătoare

Deși mai puțin frecvente, unii oameni au reacții adverse mai grave. Am subliniat deja reacțiile alergice severe. Acestea se numesc și anafilaxie și trebuie tratate urgent.

În exces sau la pacienții sensibili, griseofulvina poate să provoace leziuni hepatice. Când se întâmplă acest lucru, există oboseală și slăbiciune. De asemenea, apar icterul, pierderea poftei de mâncare și durerile de stomac. În mod similar, pot apărea vânătăi.

Interacțiunea cu alte medicamente

Un alt lucru important de reținut este faptul că poate interacționa cu alte medicamente. Potrivit Clinicii Mayo, poate interacționa și cu anumite vitamine sau plante. Poate avea efecte toxice sau poate împiedica acțiunea medicamentelor.

Interacțiuni medicamentoase

Atunci când interacționează cu alte medicamente, griseofulvina scade adesea eficacitatea acestora. Ea face ca ficatul să le metabolizeze mai repede. Prin urmare, cantitatea din organism scade.

În primul rând, poate interacționa cu pilulele contraceptive. Când o femeie este tratată cu griseofulvină, ea trebuie să folosească alte metode contracepționale, precum metodele de barieră. Alte medicamente cu care griseofulvina interacționează sunt:

  • Warfarină. Este un anticoagulant utilizat pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare, cum ar fi tromboembolismul sau atacurile de cord.
  • Salicilați, cum ar fi aspirina (acid acetilsalicilic)
  • Ciclosporină
  • Anumite barbiturice, cum ar fi fenobarbitalul

Descoperiți: Infecții fungice – 4 remedii naturiste

Recomandări pentru utilizarea griseofulvinei

Pentru a utiliza corect acest medicament este important să cunoașteți modul de administrare și doza recomandată. După cum explică Clínica Universidad de Navarra, acest lucru poate varia în funcție de pacient.

Medicul recomandă doza în funcție de vârstă, infecție sau alți factori. Doza orală utilizată adesea la adulți variază de la 250 la 500 de miligrame la fiecare 12 ore. Se pot administra și 125 de miligrame la fiecare 6 ore.

Tratamentul trebuie continuat până când infecția este complet eradicată. Acest lucru poate dura săptămâni sau chiar luni întregi.

Pentru tinea capitis (infecție a scalpului), se pot recomanda doze mai mari. De asemenea, dacă infecția este la nivelul pielii, tratamentul este de lungă durată. În cazul unghiilor, durează până la șase luni.

Copiii vor lua 10 miligrame pe zi pentru fiecare kilogram de greutate corporală. Nu se va depăși 1 gram de griseofulvină pe zi. Ca și adulții, pot lua medicamentul la fiecare 12 ore sau o dată pe zi.

Luați medicamentul după ce ați consumat alimente bogate în grăsimi: de exemplu, după lapte integral sau brânză. Grăsimile îi îmbunătățesc absorbția intestinală.

Concluzie: ce este griseofulvina

Griseofulvina este un medicament ce este folosit ca agent antifungic. Ca orice alt medicament, trebuie luată cu prudență, deoarece nu este lipsită de efecte secundare. În plus, poate interacționa cu alte substanțe și medicamente. Prin urmare, trebuie să fie întotdeauna prescrisă de medic. Aceasta este singura modalitate de a preveni apariția complicațiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aris, P., Wei, Y., Mohamadzadeh, M., & Xia, X. (2022). Griseofulvin: An Updated Overview of Old and Current Knowledge. Molecules (Basel, Switzerland)27(20), 7034. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9610072/
  • Develoux M. (2001). Griséofulvine [Griseofulvin]. Annales de dermatologie et de venereologie128(12), 1317–1325. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11908134/
  • Griseofulvina. Nombre comercial: Fulcin. (n.d.). Retrieved June 8, 2021, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/medicamentos/griseofulvina.
  • Griseofulvina: Antimicóticos | Vademécum Académico de Medicamentos | AccessMedicina | McGraw-Hill Medical. (n.d.). Retrieved June 7, 2021, from https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1552&sectionid=90371061.
  • LiverTox: información clínica y de investigación sobre lesiones hepáticas inducidas por fármacos [Internet]. Bethesda (MD): Instituto Nacional de Diabetes y Enfermedades Digestivas y Renales; 2012-. Griseofulvina. [Actualizado el 14 de marzo de 2018]. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548177/
  • Efectos secundarios de la griseofulvina (vía oral) – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved June 7, 2021, from https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/griseofulvin-oral-route/side-effects/drg-20064116?p=1.
  • Olson, J. M. (2023, 12 enero). Griseofulvin. StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537323/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.