Sfaturi și remedii naturale pentru gută
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Guta este rezultatul descompunerii unor substanțe numite purine, ce se găsesc în toate țesuturile din organism și în alimente precum carnea roșie, ficatul, fasolea și mazărea uscată. Astăzi îți prezentăm câteva remedii naturale pentru gută și cum poți scăpa de această afecțiune.
Dacă o persoană este sănătoasă, acidul uric dizolvat în sânge este filtrat de rinichi și eliminat din organism prin urină.
Însă atunci când rinichii nu pot îndepărta în mod eficient acidul uric, acesta formează cristale care se acumulează la nivelul articulațiilor, cauzând afecțiunea cunoscută sub numele de gută.
Această boală cronică afectează articulațiile și reduce calitatea vieții persoanei diagnosticate. Din acest motiv, bolnavii de gută sunt mereu în căutare de tratamente pentru a reduce durerile și inflamațiile.
Informații importante și remedii naturale pentru gută
De multe ori persoanele care suferă de gută resimt primele simptome atunci când aceasta le afectează degetul mare de la picior. Acest deget se înroșește, este delicat și cald la atingere, dar și umflat.
Durerea și inflamațiile se amplifică și se extind apoi și în alte părți ale corpului:
- Bolta plantară
- Glezne
- Călcâie
- Genunchi
- Articulațiile mâinilor
- Degete
- Coate
Te-ar putea interesa și:
La început, atacurile de gută se ameliorează în câteva zile sau trec neobservate de către pacient. Însă odată cu trecerea timpului, simptomele devin din ce în ce mai evidente, iar manifestările gutei durează mai mult, necesitând un anumit tratament pentru a fi controlate.
O persoană este mai predispusă la dezvoltarea gutei dacă:
- Este de sex masculin.
- Are în istoricul familiei cazuri de gută.
- Este supraponderală sau obeză.
- Consumă alcool.
- Mănâncă alimente bogate în purine.
- Este expusă prezenței plumbului în mediul înconjurător.
- A suferit un transplant de organe.
- Folosește anumite medicamente precum diureticele, aspirina, ciclosporina sau levodopa.
- Folosește niacină.
Diagnosticarea gutei poate fi un lucru dificil, deoarece simptomele sale sunt similare cu cele ale altor afecțiuni. În vederea confirmării bolii, medicul va preleva o mostră de lichid din articulațiile inflamate pentru a determina prezența cristalelor de acid uric.
Te-ar putea interesa și:
Remedii naturale pentru gută
Dacă un pacient este diagnosticat cu gută, medicul îi prescrie antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și doze mici de corticosteroizi, cum ar fi prednisonul și colchicina.
Aceste medicamente ameliorează durerea și previn crizele viitoare, îmbunătățind calitatea vieții pacientului. Cu toate acestea, nu este recomandată administrarea zilnică a acestor medicamente, deoarece ele pot avea efecte secundare asupra sănătății pe termen lung.
De această dată îți prezentăm câteva remedii naturale pentru gută, întrucât combină ingrediente cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Rezultatul va fi similar cu cel al medicamentelor, dar fără efectele secundare specifice acestora.
Ingrediente
- 1 cană de suc de cireșe
- 1 ananas
- 1-2 linguri de chimen
- O rădăcină de ghimbir de 2 cm sau 1 1/2 linguriță de ghimbir măcinat
- Miere de albine
Instrucțiuni
- Îndepărtează frunzele și curăță ananasul. Ideal este să folosești pulpa ananasului, dar poți să utilizezi și cotorul, întrucât acesta conține la rândul său bromelaină.
- Taie ananasul în bucățele și pasează-le în blender.
- Adaugă sucul de cireșe, chimenul și ghimbirul.
- Toarnă amestecul într-un borcan de sticlă și sigilează-l bine.
- Pune borcanul în frigider și lasă-l să stea timp de 10 zile.
- După încheierea acestui interval, poți să adaugi puțină miere (opțional) pentru a îmbunătăți gustul ghimbirului și al chimenului.
- Dacă borcanul este închis etanș și este ținut în frigider, amestecul poate ține până la o lună.
- Pentru a trata în mod eficient guta, este necesar să consumi acest remediu în fiecare zi.
Datorită proprietăților sale incredibile, această băutură este recomandată și pentru tratarea altor tipuri de artrită și dureri musculare sau articulare. Prin consumul său zilnic, îi oferi organismului numeroși nutrienți sănătoși.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Zhang, Y., Neogi, T., Chen, C., Chaisson, C., Hunter, D. J., & Choi, H. K. (2012). Cherry consumption and decreased risk of recurrent gout attacks. Arthritis and Rheumatism. https://doi.org/10.1002/art.34677
- Ginger. (2010). In Botanical Medicine for Women’s Health. https://doi.org/10.1111/ijfs.12940
- Shanmugam, K. R., Ramakrishna, C. H., Mallikarjuna, K., & Reddy, K. S. (2010). Protective effect of ginger against alcohol-induced renal damage and antioxidant enzymes in male albino rats. Indian Journal of Experimental Biology.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.