Hairskincare: îngrijirea pielii capului
 

Hairskincare: îngrijirea pielii capului

Părul sănătos spune multe despre îngrijire. Hairskincare sau îngrijirea pielii capului este un domeniu care se ocupă de sănătatea scalpului.
Hairskincare: îngrijirea pielii capului
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 25 martie, 2023

Îngrijirea pielii acoperă corpul, fața și scalpul. Uneori, neglijăm îngrijirea pielii capului, crezând că un șampon și un balsam vor face toată treaba. Însă, este nevoie de mai mult. Hairskincare înseamnă îngrijirea pielii capului. Exfolierea, hidratarea și alte tratamente favorizează sănătatea scalpului.

În ce constă îngrijirea pielii capului sau hairskincare și care sunt beneficiile acesteia?

Îngrijirea pielii capului constă în tratamente sănătoase pentru fibra capilară și scalp. Procesul începe prin răsfățarea pielii care acoperă capul, uneori slăbită de cosmetice inadecvate, căldură, poluare și o alimentație lipsită de minerale și vitamine. Consecințele generează fire fragile, uscăciune și pierderea densității.

Revista Actualidad Sanitaria afirmă faptul că starea de bine a scalpului influențează în mod direct sănătatea întregului păr. Multe probleme ale părului sunt rezolvate prin schimbarea rutinelor de îngrijire.

Beneficiile metodei hairskincare sunt următoarele:

 • Curăță rădăcinile firelor de păr.
 • Previne căderea părului.
 • Reglează excesul de sebum.
 • Întărește părul.
 • Previne acumularea de celule moarte.
 • Ajută la buna funcționare a scalpului.
Femeie preocupată de hairskincare
Uneori, scalpul este neglijat și dezvoltă probleme greu de rezolvat.

Îngrijirea pielii capului

Practicile legate de îngrijirea pielii capului sunt simple.

Analizați tipul de păr

Sfatul principal pentru a obține rezultate bune este să cunoașteți tipul de păr și scalp. Știind dacă pielea este uscată, grasă sau mixtă, puteți alege produse cosmetice cu ingrediente relevante.

Selectarea incorectă a produselor poate provoca reacții precum dermatita sau descuamarea. În plus, părul creț, drept sau ondulat arată mai bine atunci când este îngrijit cu formule concepute pentru fiecare caracteristică.

Folosiți măști purificatoare

Înainte de șamponare, este indicat să aplicați o mască purificatoare. Aceste produse pregătesc părul să primească vitamine și nutrienți .

Spălare adecvată

O tehnică de spălare efectuată corespunzător contribuie la circulația sângelui și permite nutriția capilară. Frecați scalpul cu vârfurile degetelor. Nu folosiți unghiile deoarece există pericolul de rupere a firelor de păr.

Lăsați șamponul să acționeze cel puțin 2 minute și continuați cu clătirea. Utilizați apă călduță, nu fierbinte.

Pieptănare corectă

Pieptenii cu dinți rari sunt ideali pentru descurcare fără a smulge părul. Când vă pieptănați, nu o faceți niciodată de la rădăcini; începeți de la vârfuri și urcați treptat spre rădăcină.

O greșeală frecventă este să pieptănați părul ud. Umiditatea sensibilizează fibrele.

Evitarea căldurii extreme

Cel mai bun mod de a usca părul este cel natural. Folosirea frecventă a uscătoarelor și a plăcilor dăunează părului. Reglați temperatura și pulverizați în prealabil un protector termic.

Tundere regulată

Pe lângă împrospătarea aspectului, tundeți părul la fiecare 3 luni pentru ca acesta să crească sănătos. Tunderea este o măsură preventivă împotriva unei posibile căderi. Aceasta elimină vârfurile despicate și facilitează pieptănarea.

Tratamente profunde

Peeling-ul nu mai este un tratament exclusiv pentru față; acum face parte din îngrijirea pielii capului. Scopul este detoxifierea și refacerea scalpului cu substanțe care au capacitatea de a elimina complet impuritățile, de a revitaliza pielea și de a promova absorbția antioxidanților.

După peeling, rădăcinile respiră în voie, iar firele devin mai mătăsoase.

Alte tehnici, precum fiolele cu plasmă bogată în trombocite sau mezoterapia capilară, favorizează creșterea părului și contribuie la diferențierea foliculară, aspect esențial în alopecie. Este esențial ca orice tratament profund să fie efectuat de profesioniști.

Femeie la coafor
Nu toate tratamentele pentru păr sunt inofensive. Multe pot afecta scalpul și sănătatea acestuia.

Precauții în timpul rutinei de îngrijire a scalpului

Dacă observați probleme la nivelul scalpului, mergeți la un dermatolog. Reacțiile adverse la anumite produse se manifestă prin simptome precum următoarele:

 • Exces de sebum
 • Mâncărime
 • Mătreață
 • Uscăciune
 • Descuamare
 • Roşeaţă

Tehnicile de mai sus pot fi aplicate acasă. Atât timp cât folosiți produsele adecvate, acest tip de îngrijire nu implică modificări capilare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.