Logo image
Logo image

Hematospermia sau sângele în spermă

4 minute
Deși medicii specialiști nu pot descoperi, de obicei, cauza hematospermiei, aceasta apare adesea după o biopsie sau o infecție a prostatei.
Hematospermia sau sângele în spermă
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Hematospermia, numită și hemospermie, este termenul medical folosit pentru a descrie prezența sângelui în sperma bărbaților. Atunci când apare, sângele în spermă îi sperie pe cei mai mulți dintre bărbați.

Hematospermia este mai comună decât crezi și poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, experții nu știu deocamdată câți bărbați sunt afectați de această problemă, deoarece mulți dintre ei nu consultă niciodată un medic atunci se confruntă cu sângele în spermă.

În mod normal, în 75% din cazuri, hematospermia se manifestă izolat într-un mod benign și auto-limitat. Cu toate acestea, lucrurile depind de cauza care provoacă prezența sângelui în materialul seminal.

De multe ori, bărbații confundă sângele din spermă cu sângele din urină (care implică diferite afecțiuni medicale) sau cu sânge provenit de la partenerul lor sexual. Prin urmare, este important să verificăm cu atenție toate detaliile.

Deși, așa cum am menționat mai sus, hematospermia nu este de obicei gravă, în acest articol îți vom explică tot ceea ce trebuie să știi despre această afecțiune. În plus, îți vom explica și ce trebuie să faci dacă observi prezența sângelui în spermă.

De ce apare sângele în spermă?

Pentru a înțelege de ce apare hematospermia, trebuie să discutăm mai întâi despre modul în care funcționează aparatul genital masculin. Sperma este un lichid care se formează cu ajutorul a trei glande diferite:

  • Testiculele
  • Veziculele seminale
  • Prostata

Materialul seminal, în călătoria sa de la testicule la uretră, trece printr-o serie de conducte. Orice modificare, cum ar fi un proces inflamator sau infecție apărută în timpul acestei călătorii, poate provoca hematospermie.

Principalele cauze ale hematospermiei sunt:

  • Tulburări ale prostatei. În primul rând, trebuie să menționăm faptul că cea mai frecventă cauză a hematospermiei este biopsia de prostată. Această procedură este realizată pentru a detecta prezența cancerului de prostată. O infecție, o tumoră benignă sau o afecțiune vasculară a prostatei poate provoca, de asemenea, prezența sângelui în spermă.
  • Probleme la nivelul veziculelor seminale. Orice infecție în aceste glande este, de asemenea, asociată cu hematospermia. De asemenea, o tumoră poate provoca prezența sângelui în spermă.
  • Orice leziune a uretrei. Aceasta include uretrita, o inflamație a uretrei. De obicei, este cauzată de o boală cu transmitere sexuală. În plus, chiar și polipii sau chisturile uretrale pot provoca hematospermie.
  • Traumatism sau șoc în zona testiculară sau la nivelul penisului.

În anumite cazuri, o boală sistemică, cum ar fi hipertensiunea arterială, poate provoca această afecțiune. De fapt, persoanele cu probleme de coagulare, precum pacienții cu boala Von Willebrand, pot suferi de hematospermie.

Teste pe care orice bărbat trebuie să le facă dacă detectează sânge în spermă

Este important să menționăm faptul că, deși am explicat principalele cauze ce determină apariția sângelui în spermă, multor pacienți nu li aplică aceste variante, mai ales dacă este vorba despre bărbați tineri.

Citește mai mult:

Informații despre examenul de prostată

Some figure

În cazul pacienților sub 40 de ani, medicii specialiști încearcă, de obicei, să detecteze o infecție. Pentru a face acest lucru, ei discută cu pacientul despre activitatea sa sexuală și eventualele dureri prezente în zonă intimă. De asemenea, medicii trebuie să știe dacă pacientul a avut febră.

În schimb, atunci când este vorba de pacienți peste 45 de ani, medicii bănuiesc prezența unui proces cancerigen. Numeroase studii arată faptul că, peste această vârstă, pot apărea tumori de prostată, indiferent că acestea sunt maligne sau benigne.

Prin urmare, există anumite teste complementare care pot ajuta medicii să stabilească un diagnostic. În primul rând, medicii ar trebui să examineze corect penisul și întregul aparat genital masculin.

În plus, este esențial ca bărbații să fie supuși unor analize complete de sânge pentru a exclude bolile cu transmitere sexuală. Pentru a face acest lucru, medicul poate solicita și o cultură de spermă. În acest fel, medicul poate vedea dacă este vorba despre un caz de uretrită provocată de gonoree, de exemplu.

În cazul pacienților cu vârsta peste 45 de ani, examinarea tinde să fie mai amănunțită. De obicei, medicul solicită o ecografie, un examen rectal pentru a simți prostata și determinarea nivelului de PSA din sânge.

Citește mai mult:

Simptome și tratamente pentru hipospadias

Concluzie

Hematospermia reprezintă prezența sângelui în spermă. De obicei, aceasta apare o singură dată și nu există motive de îngrijorare.

Cu toate acestea, hematospermia poate fi cauzată de o infecție sau, în cazul celor peste 45 de ani, de o problemă a prostatei. Prin urmare, este important să consulți medicul imediat ce observi prezența sângelui în spermă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hemospermia o sangre en el semen | Blogs Quirónsalud. (n.d.). Retrieved October 8, 2019, from https://www.quironsalud.es/blogs/es/mens-health/hemospermia-sangre-semen
  • Guía clínica de Hemospermia. (n.d.). Retrieved October 8, 2019, from https://www.fisterra.com/guias-clinicas/hematospermia/
  • Hematospermia – Trastornos urogenitales – Manual MSD versión para profesionales. (n.d.). Retrieved October 8, 2019, from https://www.msdmanuals.com/es-es/professional/trastornos-urogenitales/síntomas-de-los-trastornos-urogenitales/hematospermia

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.