Simptome și tratamente pentru hipospadias - Doza de Sănătate
 

Simptome și tratamente pentru hipospadias

Hipospadias este un defect prezent la naștere care poate provoca probleme de urinare, sexuale și de fertilitate dacă nu este corectat la timp. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre acest subiect!
Simptome și tratamente pentru hipospadias
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Hipospadias este un defect congenital la bărbați în care deschiderea uretrei nu este localizată în vârful penisului. Deschiderea anormală a uretrei poate fi localizată oriunde, de sub vârful penisului până la scrot. De obicei, acest defect apare între săptămânile 8 și 14 de sarcină. Descoperă în cele ce urmează principalele simptome și tratamente pentru hipospadias!

Tipuri de hipospadias

Există grade diferite ale acestei afecțiuni. Unele sunt mai severe decât altele. Tipul de hipospadias depinde de locația deschiderii uretrei:

  • Distal. Deschiderea este aproape de capul penisului.
  • Proximal. Deschiderea este situată în corpul penisului.
  • Penoscrotal. Deschiderea este situată în zona în care penisul se unește cu scrotul.

Dacă este lăsat netratat, hipospadias poate cauza probleme mai târziu în viață, cum ar fi dificultatea de a urina sau de a face sex.

Cauze și factori de risc

Mamă cu copil în brațe

Deși cauza hipospadiasului este de obicei necunoscută, se crede că, în cele mai multe cazuri, afecțiunea este produsă de o combinație între gene și factorii de mediu. Unii dintre acești factori sunt elemente de mediu care vin în contact cu mama, dieta ei și anumite medicamente pe care aceasta le-a luat în timpul sarcinii.

În plus, riscul apariției hipospadiasului este legat de aspecte precum:

  • Istoricul familial.
  • Genetica. Anumite variații genetice pot juca un rol important în modificarea hormonilor care stimulează formarea organelor genitale masculine.
  • Vârsta mamei. Unele cercetări sugerează faptul că bebelușii născuți din mame peste 35 de ani pot avea un risc mai mare de apariție a hipospadiasului.

Simptome ale hipospadiasului

În majoritatea cazurilor, deschiderea este situată în zona capului penisului. Mai rar, este localizată la mijlocul sau la baza penisului. Simptomele hipospadiasului pot include:

  • Deschiderea uretrei în afara vârfului penisului.
  • Curbura descendentă a penisului.
  • Penisul poate părea a avea glugă, deoarece doar jumătatea superioară este acoperită de prepuț.
  • Urinarea anormală.

De obicei, majoritatea bebelușilor cu hipospadias sunt diagnosticați la scurt timp după naștere. Cu toate acestea, dacă există o ușoară deplasare de deschidere, afecțiunea poate fi mai dificil de diagnosticat.

Tratamente pentru hipospadias

Bebeluș în scutec

Tratamentul pentru hipospadias depinde de tipul defectului. În majoritatea cazurilor, pacienții au nevoie de o intervenție chirurgicală de corectare. De obicei, această operație este efectuată între vârsta de trei luni și trei ani. În unele cazuri, medicii aleg să efectueze operația în etape. Există diferite reparații chirurgicale, cum ar fi:

  • Plasarea deschiderii în locul potrivit.
  • Corectarea curburii penisului.
  • Repararea pielii din jurul orificiului uretral.

Deoarece medicul poate avea nevoie de prepuț pentru reparație, experții nu recomandă circumcizia bebelușilor cu hipospadias. Chirurgia este, de obicei, ambulatorie; rareori este necesar ca bebelușul să petreacă noaptea în spital. Cu toate acestea, operația nu este necesară dacă defectul nu afectează capacitatea de a urina stând în picioare, funcția sexuală sau eliminarea de material seminal.

Procedura

Chirurgul va folosi o bucată de prepuț sau țesut dintr-o altă zonă pentru a crea un tub pentru a face uretra mai lungă. Acest lucru va permite uretrei să ajungă la vârful penisului. În timpul operației, medicul va plasa o sondă în uretră, astfel încât aceasta să își mențină noua formă. De obicei, medicul elimină această sondă după două săptămâni. Dacă defectul nu este reparat, acesta poate duce la probleme precum:

  • Dificultate de control și direcționare a fluxului de urină.
  • Curbură a penisului în timpul erecției.
  • Scăderea fertilității.
  • Probleme personale din cauza aspectului penisului.

Majoritatea cazurilor au un prognostic bun după operație, deoarece intervenția chirurgicală permite penisului să funcționeze normal. De asemenea, aceasta permite îmbunătățirea aspectului penisului.

Vizitele de monitorizare la medicul urolog sunt recomandate după operație. De asemenea, este recomandat ca pacientul să meargă la control odată ce ajunge la adolescență pentru a se asigura că totul este în regulă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Serrano Durbá, A., Cortés Sáez, J., Domínguez Hinarejos, C., & García Ibarra, F. (2012). Hipospadias. Revista Espanola de Pediatria.

  • Gorduza, D., Vigier, S., Mure, P.-Y., Demede, D., & Mouriquand, P. (2012). Cirugía del hipospadias. EMC – Urología. https://doi.org/10.1016/s1761-3310(11)71194-x

  • Pacheco-Mendoza, B. A., & Rendón-Macías, M. E. (2016). Hipospadias, un problema pediátrico. Revista Mexicana de Pediatria.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.