Hemoragie nazală frecventă? Aflați de ce!
Epistaxisul sau hemoragia spontană pe nări poate avea numeroase cauze. Aceasta poate avea legătură cu rinita sau cu uscarea nasului, dar poate fi și un semn al altor probleme de sănătate, precum hipertensiunea arterială. Dacă experimentați hemoragie nazală frecventă, vă sfătuim să mergeți la medicul de familie. În acest articol, vă vom explica cele mai frecvente cauze ale epistaxisului.
De ce avem hemoragie nazală frecventă?
Unele persoane suferă des hemoragii nazale, iar explicația acestui fenomen este faptul că sângerarea provine din vasele de sânge care irigă partea interioară a nasului (membrana mucoasă). De obicei, numai una dintre cele două nări suferă o hemoragie, dar este posibil ca amândouă să sângereze în același timp.
Dacă aveți o hemoragie în zona din spatele septului nazal, sângerarea este ușoară. Aceasta poate fi rezultatul atingerii intense a acestei zone, al aerului uscat sau al unei rinite alergice.
În anumite cazuri, sângerarea nazală frecventă poate fi un semn al unei hipertensiuni arteriale necontrolate. Corpul nostru este un organism inteligent care ne arată de ce probleme suferim prin semnale, așa cum este hemoragia ușoară, ce scade în mod natural tensiunea arterială crescută.
Citiți mai mult:
Patologii mai serioase
Deși cei care ar trebui să pună un diagnostic bazat pe analize sunt medicul de familie și specialistul ORL, trebuie să știți ce alte afecțiuni ascunde hemoragia nazală, astfel încât să puteți decide cât de gravă este problema.
Hemoragia nazală poate fi un semn al următoarelor patologii grave:
- Boli hepatice
- O tumoare benignă sau malignă
- Leucemie
Ce trebuie să faceți dacă aveți o hemoragie nazală?
Când simțiți că începe o hemoragie nazală, trebuie să vă astupați nasul cu degetele și să aplecați capul în față. Nu vă lăsați capul pe spate și nu vă întindeți pe pat, așa cum v-ar recomanda mulți oameni, deoarece aceste poziții vă pot face să înghițiți sângele, împiedicându-vă să vă dați seama când s-a oprit sângerarea. Așteptați câteva minute și, dacă mai aveți hemoragie, mergeți de urgență la medic.
Dacă s-a oprit sângerarea, evitați orice efort fizic în următoarele ore și asigurați-vă că nu luați anticoagulante sau antiagregante plachetare precum aspirina. Încercați să nu vă suflați nasul prea tare.
Dacă decideți să mergeți la medic, trebuie să țineți cont și de următoarele simptome.
Lipsa vitaminei C
Una dintre cele mai frecvente cauze ale sângerărilor nazale, atunci când acestea nu indică o altă afecțiune, este lipsa vitaminei C din organism. Aceasta contribuie la întărirea vaselor capilare de la nivelul nasului. Puteți lua vitamina C din următoarele alimente:
- Citrice, precum lămâile cu coajă (dacă sunt organice)
- Măceșe
- Guava
- Fructe de pădure
- Ardei
- Pătrunjel
- Kiwi
- Broccoli
- Căpșuni
Puteți lua vitamina C și sub formă de tablete, ca supliment alimentar. Dacă luați prea multă vitamina C, organismul o va elimina prin urină, așadar nu veți păți nimic din cauza unei asemenea supradoze.
Vă recomandăm:
Sărurile Schüssler
Sărurile Schüssler sunt un remediu natural care vă oferă doze homeopatice de minerale, neavând efecte secundare.
Există douăsprezece tipuri de săruri ce reprezintă diferite minerale care sunt prezente în mod natural în corpul nostru și pe care le luăm în fiecare zi din alimente. Acestea nu numai că oferă organismului mineralele de care are nevoie, dar le și distribuie corect, astfel încât acestea să se găsească la locul potrivit în momentul potrivit. Dacă sunt luate separat, fiecare sare are o funcție aparte.
Iată câteva săruri recomandate în mod special pentru hemoragie nazală frecventă:
- Fosfat de calciu (Calcium Phosphoricum)
- Sulfat de potasiu (Kalium Sulphuricum)
- Fosfat de fier (Ferrum Phosphoricum)
Trebuie să țineți două comprimate sub limbă până se topesc, de trei ori pe zi atunci când nu mâncați, beți sau consumați produse cu arome puternice (gumă de mestecat, pastă de dinți). Trebuie să le luați un dimineața, după-amiaza și seara. Continuați acest tratament cel puțin o lună de zile.
Vă recomandăm să mergeți la un medic naturopat care vă poate personaliza tratamentul și care hotărăște cât timp să-l urmați.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ayerbe A, García E. El escaramujo: propiedades y uso terapeutico. Medicina naturista. 2010; 4(1), 44-52.
- Cruz O, Montoya N, Vega X, Montoya S. Epistaxis. Estado actual. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello. 2013; 1(2): 59-77.
- Martín-Bailón M, López-Mesa P, Dios-Loureiro C. Manejo de epistaxis en pacientes con terapia antitrombótica. Revista ORL. 2020;12(2):11-18.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.