Logo image
Logo image

Hemoroizii în sarcină: care este legătura?

6 minute
Hemoroizii sunt frecvenți în timpul sarcinii și cel mai bine este să îi previi printr-o dietă bogată în fibre, hidratare continuă și exerciții fizice frecvente. De asemenea, este esențial să-i tratezi cât mai curând posibil.
Hemoroizii în sarcină: care este legătura?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Hemoroizii sunt o afecțiune incomodă și dureroasă care afectează adesea femeile în sarcină. Aceștia apar din cauza unei dilatări a venelor din zona rectală.

Unele femei dezvoltă hemoroizi numai în timpul sarcinii, dar altele îi dezvoltă și în alte momente ale vieții. În orice caz, aceștia sunt mult mai frecvenți în timpul sarcinii. De fapt, estimările indică faptul că până la 50% dintre femeile însărcinate au hemoroizi.

Această afecțiune se dezvoltă începând cu al doilea trimestru de sarcină. Tinde să apară și în timpul și după naștere și provoacă disconfort extrem, chiar dacă nu pune în pericol viața. Hemoroizii sunt cu siguranță prevenibili și tratabili.

Hemoroizii în sarcină: care este legătura?

Some figure

Hemoroizii sunt vase de sânge umflate situate în zona rectală și arată ca niște gâlme în anus sau în rectul inferior. Conțin multe vene și artere. Variază în mărime și cauzează dureri și mâncărimi care se înrăutățesc în timpul mișcărilor intestinale. Hemoroizii tind să sângereze și ar putea fi o sursă de anxietate la femeile gravide.

Aceste leziuni provoacă durere și disconfort atunci când stai jos sau mergi. Poate fi dificil să găsești o poziție de somn confortabilă. Hemoroizii pot fi de două tipuri, pe care ți le vom prezenta mai jos.

Îți recomandăm:

Tratamente pentru hemoroizi și 7 indicații pentru ameliorarea simptomelor

Tipuri de hemoroizi

Aceștia pot fi interni sau externi. Primii apar în interiorul anusului, în zona de unde începe rectul. Pot ieși din anus dacă sunt mari și ne referim la aceștia ca hemoroizi prolapsați. Cu excepția cazului în care prolapsează, hemoroizii interni sunt mai puțin dureroși decât hemoroizii externi, dar tind să sângereze mai mult. Cei externi apar în afara anusului și sunt mai dureroși și mai incomozi.

Cei exteriori arată ca niște bulgări dureroși în jurul anusului și provoacă un mare disconfort atunci când stai jos. De asemenea, pot sângera sau pot deveni și mai dureroși dacă sunt tensionați.

Ce cauzează hemoroizii în sarcină?

Mai mulți factori determină apariția hemoroizilor în timpul sarcinii. În primul rând, fătul în creștere determină mărirea uterului, ceea ce generează mai multă presiune asupra vaselor de sânge din anus și rect.

În plus, creșterea nivelului hormonului progesteron în timpul sarcinii poate juca un rol important. Acest lucru relaxează pereții venelor și, prin urmare, acestea sunt mai predispuse la inflamație.

Estimările indică, de asemenea, că până la 38% dintre femeile însărcinate suferă de constipație din cauza creșterii uterului, care exercită presiune asupra intestinelor și, uneori, din cauza consumului de suplimente de fier. În același timp, hormonii sarcinii încetinesc tranzitul intestinal.

Scaunul devine mai tare și pune mai multă presiune pe venele rectale. Acest lucru duce la inflamație. Femeile care au avut această problemă înainte de sarcină o dezvoltă și în timpul sarcinii.

Tratamente disponibile

Hemoroizii dispar uneori singuri după sarcină și naștere, fără niciun tratament. Cu toate acestea, nu este o idee bună să-i lași netratați, deoarece se pot agrava și fie afectează semnificativ calitatea vieții, fie determină complicații majore.

Este normal să apelăm mai întâi la tratamentele la domiciliu, deoarece acestea sunt eficiente în majoritatea cazurilor. Dar, cel mai bine este să mergi la medic pentru a începe un tratament medicamentos dacă nu există nicio îmbunătățire. Deci, care este cel mai bun mod de a trata hemoroizii în sarcină? Să vedem!

Acasă

Unele dintre măsurile care pot ajuta la reducerea umflăturilor și la ameliorarea simptomelor sunt:

  • Nu sta jos sau în picioare pentru perioade lungi de timp și mergi puțin în fiecare oră.
  • O sesiune zilnică de exerciții fizice de 30 de minute poate activa circulația.
  • Folosește o pernă pentru a te așeza.
  • O baie de șezut cu apă caldă de mai multe ori pe zi ajută la ameliorarea durerii.
  • Compresele reci sau pachetele de gheață aplicate în zonă ajută la reducerea umflăturilor și a durerii.
  • Șervețelele umede sunt de preferat în detrimentul hârtiei igienice. Sunt chiar mai bune atunci când conțin hamamelis, dar nu ar trebui să conțină parfum sau alcool.
  • Dormi pe partea stângă. Poți face acest lucru de mai multe ori pe zi pentru a ameliora disconfortul.
  • Exercițiile Kegel ajută la pregătirea pentru naștere și la ameliorarea hemoroizilor.

În cabinetul medicului

Consultă întotdeauna medicul atunci când sângerezi în timpul sarcinii, chiar dacă este din cauza hemoroizilor. Acesta poate ajuta în gestionarea hemoroizilor. De obicei, îți va prescrie un laxativ sau supozitoare pentru a trata constipația. De asemenea, îți poate prescrie medicamente pentru durere sau unguente care sunt sigure în timpul sarcinii pentru ameliorarea unora dintre disconforturi. În plus, îți poate prescrie unul dintre următoarele tratamente:

  • Ligatura cu benzi de cauciuc. Benzile de cauciuc sunt plasate în jurul bazei hemoroizilor. Ele opresc fluxul de sânge, iar hemoroizii se retrag în aproximativ 10 până la 12 zile. Va exista o cicatrice care va împiedica reapariția problemei în același loc.
  • Scleroterapia constă în injectarea unei substanțe chimice în hemoroizi. Îi ajută să se micșoreze și să se vindece, dar pot reapărea după un timp.
  • Hemoroidectomia este o procedură chirurgicală pentru îndepărtarea hemoroizilor. Este recomandată doar în cazurile severe sau în care există complicații din cauza riscurilor implicate.
  • Hemoroidopexia capsată este o procedură chirurgicală în care sunt implantate capse pentru a repoziționa hemoroizii în interiorul anusului atunci când prolapsează.

Vezi și:

Ce sunt hemoroizii trombozați și cum îi identifici

Cum să previi hemoroizii în sarcină

O dietă bogată în fibre și consumul crescut de apă ajută la prevenirea hemoroizilor. În mod ideal, trebuie să previi hemoroizii, mai degrabă decât să-i tratezi. Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a preveni constipația. Pentru a face acest lucru, este important să bei multă apă și să consumi alimente bogate în fibre.

Ia un supliment de fibre dacă este necesar. De asemenea, adoptă un program de alimentație stabil, evită alimentele flatulente și astringente, mestecă încet și temeinic și fă exerciții fizice zilnic. Alte măsuri adecvate sunt:

  • Nu merge cu bicicleta.
  • Fă exerciții Kegel cât de des poți.
  • Nu aștepta să mergi la baie când simți nevoia să faci acest lucru.
  • Nu sta mult timp la toaletă.
  • De asemenea, încearcă să nu forțezi o mișcare intestinală pentru a evita tensionarea.
  • Sari peste suplimentele de fier.
  • Stai întinsă pe partea stângă când dormi, citești sau te uiți la televizor.
  • Menține-ți greutatea optimă.

Recomandări finale

Este important să consulți un medic dacă hemoroizii au o nuanță albăstruie sau dacă simptomele se înrăutățesc până la îngreunarea activităților zilnice. De asemenea, consultă medicul dacă există multe sângerări.

Discută cu medicul despre tratamentele la domiciliu înainte de a le începe. Este esențial să începi tratamentul devreme, deoarece hemoroizii pot provoca multe complicații dacă li se permite să progreseze. În plus, femeile însărcinate trebuie să adopte măsuri preventive și după naștere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barrera, D., Ávila, E., & Díaz, L. (2007). Papel inmunológico de la progesterona en el mantenimiento del embarazo. Revista de investigación clínica, 59(2), 139-145.
  • De la Calle Fernández-Miranda, M. Estreñimiento y embarazo. Solicitada acreditación a la Comisión de Formación Continuada de las Profesiones Sanitarias de la Comunidad de Madrid-SNS, 63.
  • Silva, M. A., León, G., Castillo, V., Hernández, N., Gordillo, B., & Labastida, C. (2009). Enfermedad Hemorroidal como Complicación del Embarazo. Informe Médico, 11(4).
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. (2013). DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL ESTREÑIMIENTO DURANTE EL EMBARAZO. https://www.samem.es/uploads/app/700/elements/file/file1558950550.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.