Hipotermia la copii: ce este de făcut?
Hipotermia la copii apare atunci când temperatura corpului lor scade sub limitele considerate normale – adică sub 35 de grade Celsius. În acest moment, mecanismele de termoreglare a corpului încetează să mai funcționeze în mod corespunzător.
De obicei, hipotermia este o consecință a expunerii prelungite la temperaturi scăzute fără protecție vestimentară adecvată. În acest articol, vei afla ce ar trebui să faci dacă ești nevoit/ă să tratezi un caz de hipotermie la copii mici.
Hipotermia la copii și bebeluși: ce trebuie să știi
În primul rând, este important să menționăm faptul că există moduri diferite în care corpul poate pierde căldură. Acestea includ:
- Radiația: există o diferență în temperatura corpului și cea a mediului înconjurător.
- Conducția: Aceasta are loc prin contactul cu suprafețe cu temperaturi specifice. În cazul hipotermiei, aceasta implică contactul cu suprafețe cu temperaturi reci sau mai scăzute decât temperatura corpului.
- Evaporarea: Aceasta este consecința pierderii de căldură prin transformarea unui lichid din corp în abur sau gaz (de exemplu, transpirația abundentă, respirația accelerată, etc.).
Citește și:
Cauzele hipotermiei la copii
Hipotermia poate apărea la orice vârstă și în orice anotimp al anului. Bebelușii și copiii mici sunt mult mai susceptibili la hipotermie deoarece corpul lor se află încă în dezvoltare. Așadar mecanismele de reglare a temperaturii corporale nu sunt încă dezvoltate pe deplin în cazul acestora.
Cele mai frecvente cauze ale hipotermiei la copii și bebeluși sunt:
- Protecție inadecvată împotriva temperaturilor scăzute.
- Purtarea de haine umede prea mult timp în medii reci sau atunci când bate vântul rece.
- În unele cazuri, atunci când copiii au febră, părinții încearcă să le scadă temperatura expunându-i la temperaturi reci (comprese reci, băi cu apă la temperaturi scăzute, ventilatoare, etc.). Acest lucru poate duce la un șoc de termoreglare din cauza schimbării bruște a temperaturii.
Hipotermia la copii
Hipotermia la copii poate fi consecința unei protecții inadecvate împotriva temperaturilor scăzute. Prin urmare, este important să cunoști simptomele acesteia.
Simptomele hipotermiei la copii
- Copiii și sugarii tremură sau au frisoane.
- De asemenea, pielea lor poate deveni rece și palidă. În cazul multor bebeluși însă, pielea rămâne roz.
- Respirația și pulsul încetinesc.
- În plus, reflexele acestora nu funcționează în mod corespunzător.
Trebuie să acorzi o atenție deosebită temperaturii pielii bebelușului, schimbărilor de comportament și lipsei de apetit, deoarece acestea pot indica prezența hipotermiei.
Cum să tratezi hipotermia la bebeluși
Trebuie să contactezi un medic la primul semn de hipotermie la copii. Dacă nu poți primi asistență medicală imediată, atunci fă următoarele lucruri în timp ce te afli în drum spre spital sau aștepți ajutor specializat:
- Crește treptat temperatura mediului ambiant și du copilul într-o cameră încălzită.
- Îndepărtează hainele umede pe care copilul le-ar putea purta.
- Acoperă și protejează capul copilului cu o căciulă sau cu o pătură și ține-l la pieptul tău, astfel încât să-i transferi din căldura corpului tău.
- Nu trebuie să aplici o sursă de căldură directă pe pielea copilului. De asemenea, nu folosi sticle sau comprese calde decât dacă acestea sunt învelite într-un material textil, deoarece pot provoca arsuri.
- Verifică semnele vitale ale copilului din când în când, chiar și după ce i-ai stabilizat temperatura. De asemenea, verifică-i respirația și asigură-te că este permanent conștient. Dacă trebuie să-i faci respirație artificială, pune copilul într-o poziție de recuperare (lateral). Apoi, fă-i respirație gură la gură și masaj cardiac în timp ce aștepți echipa de asistență medicală.
Dacă te confrunți cu hipotermie la bebeluși, este important să încălzești treptat corpul celui mic. Dacă simptomele sale se înrăutățesc sau sunt în mod evident severe, atunci trebuie să faci tot ceea ce consideri necesar pentru a merge la medic cât mai curând posibil.
Citește mai mult:
Cum să tratezi hipotermia la copii
În funcție de gravitatea situației, este posibil să fii nevoit/ă să efectuezi un apel la 112. Evaluează simptomele. Dacă nu observi semne grave de hipotermie, atunci treci la următorii pași:
- Pune copilul într-o cadă plină cu apă caldă (nu fierbinte) până când culoarea pielii sale revine la normal. Apoi, usucă rapid pielea copilului.
- După aceea, îmbracă-l cu haine calde și uscate și du-l într-o cameră încălzită. Învelește copilul în mai multe pături călduroase. La fel ca în cazul bebelușilor, îl poți îmbrățișa pentru a-l încălzi cu căldura corpului tău. De asemenea, acoperă-i capul cu o căciulă.
- În plus, dă-i copilului lichide calde și alimente bogate în calorii.
- Ține copilul sub observație toată ziua, deoarece simptomele se pot agrava în orice moment.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Burger, L., & Fitzpatrick, J. (2014). Prevention of inadvertent perioperative hypothermia. British Journal of Nursing. https://doi.org/10.12968/bjon.2009.18.18.44553
- Gelb, D. (2014). Hypothermia. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00059-2
- Sefrin, P. (2018). Accidental Hypothermia. Notarzt. https://doi.org/10.1055/a-0752-6485
- So, H. Y. (2010). Therapeutic hypothermia. Korean Journal of Anesthesiology. https://doi.org/10.4097/kjae.2010.59.5.299
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.