Simptomele timpurii ale hipotiroidismului
Verificat și aprobat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu
Tiroida poate afecta numeroase funcții ale corpului. Dacă aceasta nu funcționează corect, îți poate pune în pericol sănătatea. Din păcate, este foarte ușor să nu recunoști simptomele timpurii ale hipotiroidismului, care te averizează că există o neregulă în funcționarea tiroidei.
Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu funcționează în mod corespunzător. Este esențial să reții că tiroida este cea mai importantă glandă din organism.
Fii atent întotdeauna la următoarele simptome:
Hipotiroidismul poate cauza căderea părului
Hipotiroidismul poate provoca diverse probleme cu părul. Cele mai comune dintre acestea sunt: subțierea firului de păr, vârfurile despicate, căderea părului și părul uscat.
Dacă ai avut întodeauna un păr sănătos, iar deodată te confrunți cu una dintre aceste probleme, fii atent/ă și la alte posibile simptome. Nu te îngrijora prea tare dacă acesta este singurul.
Schimbările din alimentație și din stilul de viață pot afecta felul în care crește și arată părul tău.
Te-ar putea interesa și:
Dacă și un membru al familiei tale are aceeași problemă, este posibil să existe o cauză genetică și nu una legată de funcționarea glandei tiroide.
Senzația constantă de frig
Dacă îți este frig mai tot timpul, chiar și atunci când ești într-un loc călduros, poți suferi de hipotiroidism. Acesta este unul dintre semnele clare ale proastei funcționări a glandei tiroide.
Ceea ce simți este o intoleranță la frig. Diferența dintre aceasta și hipersensibilitatea la temperaturile reci este prezența unei dureri acute de oase.
Înainte să îți faci griji cu privire la acest simptom, asigură-te că nu există o problemă legată de climatul din jurul tău. Dacă te-ai mutat recent, este posibil să simți un anumit disconfort până te adaptezi la noile condiții climatice.
Dacă această posibilitate este exclusă, este necesar să te prezinți la medic.
Oboseala psihică, printre simptomele timpurii ale hipotiroidismului
Suferi de o senzație de buimăceală și oboseală psihică? Aceasta se manifestă chiar și atunci când ai o alimentație sănătoasă?
Oboseala mentală este foarte comună în cazul persoanelor care se confruntă cu mult stres la locul de muncă. Dacă iei o pauză pentru un timp, iar această stare revine, poate fi vorba despre un simptom al hipotiroidismului.
Există o strânsă legătură între nivelul de hormoni și felul în care funcționează organele interne. Lipsa hormonilor tiroidieni slăbește creierul.
Aceasta poate fi cauza pierderilor de memorie și a pierderii cunoștinței.
Dacă aceste simptome apar foarte des, ele pot fi un indiciu al hipotiroidismului.
Creșterea sau scăderea bruscă în greutate
Dacă tiroida ta nu funcționează în mod corespunzător, este posibil să te confrunți cu anumite fluctuații în greutate. Cel mai probabil obiceiurile tale alimentare nu vor avea niciun efect în această situație.
Schimbările de greutate corporală se vor manifesta brusc. Asta pentru că hormonii secretați de glanda tiroidă controlează cantitatea de grăsime depozitată și folosită de organism.
Te-ar putea interesa și:
Atunci când tiroida nu funcționează în mod corespunzător, nu reușești să arzi grăsimile așa cum ar trebui. În cazul anumitor persoane această disfuncție duce la arderea excesivă a caloriilor.
Durerile și crampele musculare
Te confrunți adesea cu crampe și dureri musculare? Dacă nu ai adoptat recent un nou program de exerciții fizice, problema poate fi hipotiroidismul.
Atunci când glanda tiroidă nu mai funcționează în mod corespunzător, acumularea de minerale poate cauza dureri și crampe musculare sau articulare.
Principalele zone afectate sunt mâinile și picioarele.
Simptomele timpurii ale hipotiroidismului pot duce la depresie
Te simți tristă, dezinteresată sau deprimată? Din cauza combinației complexe de hormoni, hipotiroidismul poate avea acest efect.
Atunci când există un dezechilibru hormonal, se poate instala depresia. În acest caz, terapia sau schimbările comportamentale nu vor îmbunătăți situația.
În general, o astfel de depresie necesită un tratament medicamentos. Deși au existat unele studii pe baza acestui subiect, medicul tău va trebui să modifice ocazional tratamentul pentru a rezolva treptat această problemă.
Pielea și unghiile uscate pot fi simptomele timpurii ale hipotiroidismului
Unghiile fragile și pielea uscată sunt semne clare că suferi de hipotiroidism. Desigur, tu îți cunoști bine organismul și știi dacă sunt anumite părți ale anului în care ai pielea sau unghiile mai uscate decât de obicei.
Iarna, de exemplu, este normal să te confrunți cu aceste simptome, pentru că aerul este uscat și vântul este rece și constant. Un motiv de îngrijorare poate apărea atunci când unghiile și părul rămân fragile chiar și în lunile călduroase.
Dacă este lăsată netratată, pielea uscată poate provoca alte probleme mai grave. Fiind foarte delicată, pe piele apar leziuni care se pot infecta. Este o situație foarte gravă pentru persoanele care suferă de alte afecțiuni, cum ar fi diabetul.
Scăderea libidoului se află printre simptomele timpurii ale hipotiroidismului
Ai observat că apetitul tău sexual a scăzut fără motiv? Într-adevăr, există mulți factori care pot sta la baza acestei probleme. Dacă ai eliminat de pe listă stresul, circulația deficitară sau o relație nefericită, de exemplu, este posibil să fie vorba despre glanda tiroidă.
Nu-ți face griji, cel mai probabil tu nu ai nicio vină pentru scăderea libidoului. De obicei nu este decât un simptom, iar odată ce ai descoperit care este problema principală, lucrurile vor reveni la normal.
Toate aceste simptome pot avea, așa cum am menționat deja, și alte cauze.
Însă, dacă te confrunți cu mai multe dintre ele în același timp, merită să îți faci o programare la medic. Un consult general poate să-ți ofere răspunsurile dorite.
În general, există anumite analize simple care îți pot arăta dacă suferi de o disfuncție tiroidiană ce necesită tratament.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gilbert, J. (2017). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.05.009
- Freeman, A. G. (1997). Hypothyroidism. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)62920-0
- Kostoglou-Athanassiou, I., & Ntalles, K. (2010). Hypothyroidism – New aspects of an old disease. Hippokratia.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.