Hipotrofia turbinală: cauze și simptome - Doza de Sănătate
 

Hipotrofia turbinală: cauze și simptome

Hipertrofia turbinală este o patologie benignă pentru care există diverse opțiuni de tratament. Dacă nu este tratată, afecțiunea poate duce la anumite complicații. Află mai multe în acest articol!
Hipotrofia turbinală: cauze și simptome

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Hipotrofia turbinală sau hipertrofia de cornete inferioare este creșterea exagerată a volumului cornetelor. Aceste structuri se află în cavitatea nazală și, atunci când dimensiunea lor crește, aerul nu poate ajunge normal în organism. Drept urmare, afecțiunea tinde să provoace obstrucție nazală.

La început, este posibil să te tratezi și să ameliorezi această boală fie cu medicamente, fie prin intervenții chirurgicale. Dacă problema nu este ținută sub control, aceasta poate duce la situații grave. De exemplu, poate provoca pierderea mirosului sau chiar infecții ale urechilor și ale gâtului. De asemenea, este posibil ca persoanele cu această afecțiune să sufere frecvent de dureri de cap, tuse uscată și sforăit.

Dacă suferi frecvent de congestie nazală, este important să consulți un specialist ORL. Acest profesionist în domeniul sănătății va putea stabili dacă suferi de hipertrofie sau de o altă patologie.

Hipotrofia turbinală

Hipertrofia turbinală este o afecțiune care crește mărimea cornetelor nazale. În unele cazuri, acest lucru este intermitent. În alte situații, este continuu. Atunci când problema devine cronică, produce congestie nazală aproape constantă.

Cornetele nazale sunt structuri lungi situate în nas. Cavitatea nazală conține trei seturi de cornete pe fiecare parte: cornetele superioare, cornetele medii și cornetele inferioare. Inflamația afectează, de obicei cornetele inferioare.

Funcția cornetelor este de a umezi, încălzi și curăța aerul pe care îl inhalăm. Acestea sunt organe foarte delicate care se pot inflama cu ușurință. Acest lucru duce la hipertrofie, care este o problemă de sănătate tratabilă.

Femeie afectată de hipertrofia turbinală
Atunci când apare hipertrofia, oamenii pot prezenta congestie nazală prelungită.

De ce apare?

În majoritatea cazurilor, hipotrofia de cornete inferioare apare ca urmare a unor procese alergice, cum ar fi febra fânului. Însă există și alte motive care pot produce această anomalie. Printre acestea se numără următoarele:

  • Modificările hormonale. Modificările hormonale pot provoca creșteri ale membranei mucoase, ceea ce poate duce la hipotrofie turbinală.
  • Îmbătrânirea. Pe măsură ce timpul trece, cornetele nazale se pot degrada, producând secreții abundente de mucus și obstrucție nazală.
  • Sinuzita. Inflamația sinusurilor paranazale poate duce, de asemenea, la această anomalie.
  • Deviația de sept. Un sept deviat îngreunează respirația și solicită cornetelor să lucreze mai mult. Acest lucru, la rândul său, se poate transforma în hipotrofie turbinală.
  • Mediile inadecvate. Mediile cu elemente și vapori toxici sau temperaturi foarte scăzute pot facilita dezvoltarea acestei anomalii.
  • Fumatul sau consumul de alcool. Atât tutunul, cât și alcoolul sunt factori de risc.
  • Produsele farmaceutice. Steroizii și utilizarea spray-urilor nazale pot contribui la dezvoltarea acestei boli.

Simptomele hipotrofiei de cornete inferioare

Cel mai tipic simptom al acestei afecțiuni este congestia nazală, indiferent dacă este intermitentă sau constantă. Cu toate acestea, este important să reții că există unele cazuri de hipertrofie fără simptome vizibile.

În general, cele mai frecvente manifestări clinice sunt următoarele:

  • Oboseală
  • Apnee de somn
  • Dificultatea de a dormi continuu (fără întreruperi)
  • Sângerări nazale
  • Dificultăți de respirație pe nas
  • Disconfort auditiv
  • Scăderea sau pierderea mirosului
  • Sforăit
  • Dureri la nivelul feței

Medicii vor efectua o rinoscopie pentru a diagnostica boala. Aceasta le permite să examineze cornetele și să confirme sau să excludă hipotrofia. Acest examen se face prin nas sau gură și durează între 5 și 10 minute. Uneori, necesită utilizarea unei anestezii ușoare.

Bărbat care sforăie și își deranjează partenera
Deși sforăitul este una dintre manifestările clinice ale hipotrofiei, cel mai frecvent simptom este congestia nazală prelungită.

Ce se poate face în cazul hipotrofiei de cornete inferioare?

Tratamentul hipotrofiei va depinde de cauza principală a bolii și de starea cornetelor. În primul rând, în cazul în care cauza problemei este externă, atunci schimbarea acestei variabile ar trebui să ducă la remisia simptomelor.

Când vorbim despre cauze externe, ne referim la medii nesănătoase, la ingestia de diferite substanțe sau medicamente, etc. Dacă vinovatul este sinuzita sau deviația de sept, atunci este necesar un tratament pentru a elimina cauza. Dacă aceste măsuri nu funcționează sau cauza nu este cunoscută, medicii recomandă un tratament farmacologic pentru a reduce inflamația.

Dacă hipotrofia persistă, medicii pot sugera o intervenție chirurgicală pentru a modifica poziția cornetelor (turbinoplastie). În unele cazuri, intervenția chirurgicală poate implica îndepărtarea parțială sau totală a cornetelor inferioare (turbinectomie). În alte cazuri, medicii pot utiliza radiofrecvența sau laserul pentru a reduce dimensiunea cornetelor.

Oricum ar fi, este important să ne amintim că hipotrofia turbinală este o afecțiune tratabilă. Trebuie să soliciți ajutor medical la timp pentru a te asigura că problema nu devine cronică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Berger G, Gass S, Ophir D. The histopathology of the hypertrophic inferior turbinate. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2006;132(6):588-594. doi:10.1001/archotol.132.6.588
  • McCoul ED, Todd CA, Riley CA. Posterior Inferior Turbinate Hypertrophy (PITH). Otolaryngol Head Neck Surg. 2019;160(2):343-346. doi:10.1177/0194599818805006
  • Silva R, P., Vicencio S, D., Veloz T, M., Ruz M, P., & Valdés P, C. (2020). Hipertrofia de cornetes inferiores: Revisión sobre técnicas quirúrgicas actuales. Revista de Otorrinolaringología Y Cirugía de Cabeza Y Cuello, 80(2), 218–225. https://doi.org/10.4067/s0718-48162020000200218
  • Arias Mena, C., & Merlo Zago, G. (2016). Correlación de hipertrofia de cornetes inferiores con desarrollo transversal maxilar medidos en tomografía computarizada de cone-beam y su asociación con las clases esqueléticas (Master’s thesis, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla).
  • Komshian SR, Cohen MB, Brook C, Levi JR. Inferior Turbinate Hypertrophy: A Review of the Evolution of Management in Children. Am J Rhinol Allergy. 2019;33(2):212-219. doi:10.1177/1945892418815351
  • Bergmark RW, Gray ST. Surgical Management of Turbinate Hypertrophy. Otolaryngol Clin North Am. 2018;51(5):919-928. doi:10.1016/j.otc.2018.05.008

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.