9 cauze ale sângerărilor nazale - Doza de Sănătate
 

9 cauze ale sângerărilor nazale

Sângerările nazale sunt îngrijorătoare doar atunci când sunt abudente și apar des. În cele mai multe cazuri, te poți trata acasă atunci când îți curge sânge din nas.
9 cauze ale sângerărilor nazale

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În marea majoritate a cazurilor, sângerările nazale nu au nicio legătură cu problemele grave de sănătate. Cu toate acestea, nu reprezintă un simptom care trebuie ignorat. Poate fi vorba despre o problemă serioasă dacă se întâmplă des sau sunt prea intense. În acest articol, vom discuta despre principalele 9 cauze ale sângerărilor nazale.

Acesta este un simptom pe care majoritatea oamenilor l-au experimentat cel puțin o dată de-a lungul vieții. De fapt, aproape toată lumea cunoaște un tip de remediu natural pentru a face față sângerărilor nazale! În orice caz, cel mai bine este să cunoști motivele pentru care îți poate sângera nasul. Cele mai multe dintre ele nu sunt de îngrijorare.

Sângerările nazale necesită un consult medical numai atunci când sunt recurente.

9 cauze ale sângerărilor nazale

Estimările indică faptul că cel puțin 60% din populație s-a confruntat cu sângerări nazale la un moment dat. În cavitatea nazală există numeroase vase de sânge. Majoritatea sunt superficiale. Aproximativ 95% dintre hemoragiile nazale apar în zona din apropierea nărilor. Acesta este un „epistaxis anterior”.

Tipul de sângerare care provine din partea cea mai adâncă a nasului se numește „epistaxis posterior”. În acest caz, este normal să pierzi un volum mai mare de sânge. Sângerarea este mai dificil de manipulat și necesită îngrijiri medicale imediate.

Sângerările nazale sunt mai frecvente la copiii sub 10 ani și adulții peste 45 de ani. Cu toate acestea, poți avea o sângerare la orice vârstă. Principalele motive pentru care apar sângerările nazale sunt:

1. Uscăciunea

Multe cazuri de sângerare a nasului apar ca urmare a lipsei de umiditate în cavitatea nazală. Uscăciunea duce la sângerare. Problema apare atunci când persoana în cauză nu respiră pe nas și nu-și menține nasul curat. De asemenea, uscăciunea poate apărea din cauza virusurilor sau alergiilor. În orice caz, nu este nimic grav.

Sângerare nazală
Sângerarea nazală poate fi produsul uscăciunii excesive din zonă.

2. Corpurile străine

Este relativ comun ca cei mici să-și introducă obiecte în nas (cum ar fi degetele!) și ca părinții sau îngrijitorii să nu observe. Astfel, pot apărea sângerări. Apoi, după câteva zile, pot apărea chiar și puroiul, mirosul urât și dificultățile de respirație. Aceste cazuri trebuie tratare de către un medic instruit.

3. Rinita alergică

Rinita alergică nu este întotdeauna însoțită de sângerare nazală, dar acest simptom este prezent în multe cazuri. Acest tip de sângerare este spontan și are loc, de obicei, noaptea. Nu trebuie să-ți faci prea multe griji, dar trebuie să consulți un medic care te poate sfătui cu privire la modul de combatere a alergiilor.

4. Leziunile

Leziunile sunt cel mai frecvent motiv de apariție a hemoragiei nazale. Acestea pot apărea atunci când suferi o lovitură, îți scarpini nasul sau îl sufli prea tare. Tratamentele la domiciliu sunt suficiente pentru a opri acest tip de sângerare.

Loviturile mai grave ale cavității nazale sau ale craniului pot duce, de asemenea, la sângerare și necesită îngrijiri medicale imediate.

5. Mediul uscat

Există momente în care mediul din jur este prea uscat, în principal din cauza încălzirii sau aerului condiționat. Acest lucru usucă mucoasa nazală, iar orice leziune mică va duce la sângerare. Te poți trata cu anumite remedii pregătite la domiciliu.

Băiat care cunoaște cauze ale sângerărilor nazale
Sângerarea nazală poate fi rezultatul condițiilor de mediu, cum ar fi expunerea la sistemele de încălzire sau răcire.

6. Anumite substanțe

Unele substanțe, cum ar fi anticoagulantele și agenții antiplachetari, fac ca oamenii să fie mai predispuși la sângerare. De asemenea, utilizarea excesivă de decongestionante provoacă sângerare nazală.

7. Boala Von Willebrand

Aceasta este o afecțiune gravă, care este similară cu hemofilia. Este o problemă genetică care provoacă dificultăți de coagulare. Sângerările nazale frecvente și abundente pot fi un simptom al acestei afecțiuni. Dacă acesta este cazul, adresează-te unui medic cât mai curând posibil.

8. Alte boli

Există și alte boli grave ce duc la apariția sângerărilor nazale. Printre ele se numără leucemia, tumorile maligne și bolile hepatice. Trebuie să consulți un medic dacă sângerarea ta este frecventă și abundentă.

9. Alte cauze

Există momente în care o tumoră benignă pune presiune asupra vaselor de sânge care alimentează nasul și provoacă sângerare. De asemenea, modificările de presiune sau altitudine atmosferică pot duce, de asemenea, la sângerări. Acest lucru apare în principal atunci când călătorești cu avionul sau mergi pe un munte foarte înalt.

Pe scurt, cele mai multe cazuri de sângerare nazală nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, este important discuți cu medicul, mai ales dacă această problemă se întâmplă des.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hernández, M., Hernández, C., & Bergeret, J. P. (2018). Epistaxis. Consideraciones generales y manejo clínico. Cuadernos de Cirugía, 19(1), 54-59.
  • Beck R, Sorge M, Schneider A, Dietz A. Current Approaches to Epistaxis Treatment in Primary and Secondary Care. Dtsch Arztebl Int. 2018;115(1-02):12–22. doi:10.3238/arztebl.2018.0012
  • Fatakia A, Winters R, Amedee RG. Epistaxis: a common problem. Ochsner J. 2010;10(3):176–178.
  • Tabassom A, Cho JJ. Epistaxis (Nose Bleed) [Updated 2019 Jan 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.