Hulk Hogan nu-și simte picioarele: ce s-a întâmplat cu legenda WWE?
 

Hulk Hogan nu-și simte picioarele: ce s-a întâmplat cu legenda WWE?

Ultima intervenție chirurgicală a lui Hogan nu a avut succes. Vedeta nu-și mai simte membrele inferioare și se teme pentru viitorul său.
Hulk Hogan nu-și simte picioarele: ce s-a întâmplat cu legenda WWE?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 19 februarie, 2023

Numele real al lui Hulk Hogan este Terry Eugene Bollea. Fanii World Wrestling Entertainment sau WWE îl cunosc și îl admiră deoarece este cel care a reușit să schimbe sensul și popularitatea disciplinei. Este o legendă în lumea WWE, dar are probleme serioase de sănătate: Hulk Hogan nu-și mai simte picioarele.

Ultimele știri indică faptul că folosește un baston pentru a se deplasa și că nu mai simte partea inferioară a corpului. Acest lucru s-a produs în urma ultimei intervenții chirurgicale efectuate la spate, în care i-au fost secționați unii dintre nervii care transmit informații către picioare și invers.

Hogan a suferit din nou o operație la spate. I-au fost tăiați nervii care fac legătura cu partea inferioară. Nu-și mai simte membrele inferioare.

~ Kurt Angle, wrestler WWE ~

Peste 20 de operații și Hulk Hogan nu-și mai simte picioarele

Prima sa luptă oficială a fost în 1979. Retragerea a avut loc 34 de ani mai târziu, în 2013, când avea 60 de ani.

Din acel moment și până în prezent, a suferit 25 de intervenții chirurgicale pentru diferite dureri și limitări funcționale. Umerii, genunchii, bicepșii și spatele au fost zonele vizate. De asemenea, coatele și șoldurile au necesitat intervenții pentru a calma disconfortul și a facilita mișcarea.

Totodată, vedeta a fost nevoită să efectueze kinetoterapie. De îndată ce și-a recăpătat puterea, Hulk Hogan s-a întors în sală pentru a se antrena.

I-au înlocuit ambii genunchi de mai multe ori. A suferit numeroase operații.

~ Brooke, fiica lui Hulk Hogan ~

Deși nu cunoaștem contextul celei mai recente intervenții chirurgicale la spate a starului WWE, știm că leziunile luptătorilor sunt obișnuite. De fapt, consecințele pot fi grave pe termen scurt și lung.

Bărbat cu durere de genunchi
Practicanții de lupte au tendința de a-și leza articulația genunchiului.

Care sunt riscurile luptelor?

O recenzie din 2016 a analizat apariția problemelor în sporturile de acest tip, inclusiv în liga WWE. Potrivit autorilor, numărul accidentărilor crește în timpul competițiilor față de perioada de antrenament.

Cele mai lezate zone sunt următoarele:

 • Cap și față
 • Genunchi și umeri
 • Coate, articulații și mâini

Deși multe dintre leziuni sunt ușoare sau moderate, există situații care necesită acțiune medicală imediată. Aceiași autori amintesc că nu este improbabil ca participanții să sufere comoții cerebrale.

Statisticile raportează următoarele:

 • 85% dintre luptători sunt răniți la un moment dat în carieră.
 • Un sfert dintre leziuni apar la genunchi.
 • 61,5% dintre leziuni sunt localizate la nivelul membrelor inferioare.
 • Aproximativ 9% dintre luptători necesită o intervenție chirurgicală.

Deoarece este un sport de contact, este logic să existe o rată mare de accidentare. Fotbalul și luptele sunt sporturile cu cel mai mare risc de accidentare gravă.

Sindromul operației eșuate: este situația lui Hulk Hogan?

Leziunile sunt foarte frecvente în WWE. Există și complicații asociate cu intervențiile chirurgicale pe care le necesită aceste leziuni. Acesta ar putea fi cazul lui Hulk Hogan, care nu-și mai simte picioarele după ultima intervenție la spate.

Există o situație cunoscută sub numele de sindromul operației de spate eșuate. Acest sindrom este caracterizat de persistența simptomelor legate de durerea inițială de spate, în ciuda faptului că pacientul a fost supus unei intervenții chirurgicale.

Factorii care duc la eșecul unei intervenții chirurgicale sunt multipli. Pacientul poate avea o altă afecțiune care îl face să nu răspundă la procedură. Dar există și eroarea medicală. Hogan sugerează că unii nervi i-au fost tăiați din greșeală.

Statisticile privind operația la spate pentru durere nu sunt încurajatoare. Jumătate dintre pacienți nu obțin succes terapeutic și doar 30% consideră că a existat o îmbunătățire a calității vieții după intervenție. Conform studiilor, prezența depresiei înainte de operația la spate crește riscul de complicații.

Medic care analizează măduva spinării
Afectarea coloanei vertebrale este dificil de abordat. Operațiile nu sunt întotdeauna eficiente.

Ce îl așteaptă pe fostul luptător?

Viitorul lui Hulk Hogan pare să fie marcat de noua sa luptă împotriva durerii și lipsei de sensibilitate. Este posibil ca trecutul lui în WWE să fie cauza problemelor care îl afectează acum.

Moștenirea sa este clară. Nimeni nu neagă influența pe care a avut-o. Acum are sarcina de a se reabilita în cel mai bun mod pentru a-și rezolva afecțiunile neurologice. Între timp, sprijinul fanilor este continuu pe rețelele de socializare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Agarwal, S., & Mann, E. (2016). Knee Injuries in Wrestlers: A Prospective Study from the Indian Subcontinent. Asian journal of sports medicine7(4), e35000. https://doi.org/10.5812/asjsm.35000
 • Baber, Z., & Erdek, M. A. (2016). Failed back surgery syndrome: current perspectives. Journal of pain research, 979-987.
 • Barroso, B. G., Silva, J. M. A. D., Garcia, A. D. C., Ramos, N. C. D. O., Martinelli, M. O., Resende, V. R., … & Santili, C. (2011). Musculoskeletal injuries in wrestling athletes. Acta Ortopédica Brasileira19, 98-101.
 • Daniell, J. R., & Osti, O. L. (2018). Failed Back Surgery Syndrome: A Review Article. Asian spine journal12(2), 372–379. https://doi.org/10.4184/asj.2018.12.2.372
 • Kiningham, R., & Shadgan, B. (2020). Wrestling. Sports-related Fractures, Dislocations and Trauma: Advanced On-and Off-field Management, 981-984.
 • Schoell, K., Wang, C., D’Oro, A., Heindel, P., Lee, L., Wang, J. C., & Buser, Z. (2019). Depression increases the rates of neurological complications and failed back surgery syndrome in patients undergoing lumbar spine surgery. Clinical spine surgery32(2), E78-E85.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.