Logo image
Logo image

5 idei ale lui Sigmund Freud despre sex

4 minute
Ce părerea avea Sigmund Freud despre sex? Există diferite teorii scrise de părintele psihanalizei. Vom arunca o privire la cele mai importante 5 idei ale lui Freud despre sex!
5 idei ale lui Sigmund Freud despre sex
Ultima actualizare: 13 februarie, 2022

Există multe idei care vin de la părintele psihanalizei, ce continuă să fie folosite și astăzi. Dragostea și sexualitatea sunt teme recurente în filosofia acestui cunoscut psihanalist. Prin urmare, în articolul de astăzi, vă prezentăm despre ideile lui Sigmund Freud despre sex și sexualitate.

Din când în când, apar noi controverse legate de ideile lui Sigmund Freud. Interpretarea viselor, complexul lui Oedip, supraeul și inconștientul sunt unele dintre cele mai studiate teorii ale sale.

Freud este cunoscut în întreaga lume pentru că a studiat diferite tulburări psihologice prin dialogul cu pacienții săi. Atât la vremea lui, cât și astăzi, a reușit să lase o amprentă destul de controversată asupra societății… mai ales în ceea ce priveşte ideile sale despre sex.

Diversele teorii ale lui Sigmund Freud despre sex sunt foarte controversate și discreditate, în mai multe rânduri, de mulți filozofi, medici și oameni religioși.

Ideile lui Sigmund Freud despre sex

Pentru început, trebuie menționat că, în psihanaliză, sexualitatea nu este același lucru cu genitalitatea. Primul este un concept foarte larg, care cuprinde diferite moduri de a relaționa cu ceilalți, inclusiv organele genitale, adică penetrarea sau actul sexual.

Acestea fiind spuse, iată câteva idei ale lui Freud despre sex!

1. Plăcerea

Some figure

De obicei, relaționăm plăcerea cu sexul. Apare însă și în alte etape și situații ale vieții. Potrivit lui Freud, copiii se luptă să-și satisfacă nevoile și să evite „nemulțumirea”, care este opusul plăcerii.

Plăcerea este, așadar, forța care ne ghidează să ne identificăm ca oameni și să ne îndeplinim nevoile de supraviețuire de bază. Inconștientul este locul în care apare plăcerea, în timp ce realitatea operează la nivelul conștiinței.

Potrivit lui Sigmund Freud, ceva care este real este opusul plăcerii, deoarece ne face să realizăm că trăim alături de alți oameni și că nu ne putem îndeplini întotdeauna dorințele. Pe măsură ce creștem, ajungem să reprimăm dorința de a face doar ceea ce este plăcut pentru noi înșine.

2. Libidoul

Some figure

Legat de conceptul anterior, putem vorbi despre un alt subiect tabu. Potrivit lui Freud, impulsurile sexuale apar în copilărie și se dezvoltă la vârsta adultă, fiind canalizate prin energie numită libido.

Aceasta se manifestă asupra unui obiect sau individ cu o singură intenție: activitatea sexuală. Cu toate acestea, nu tot libidoul „se duce” la același destinatar. Poate apărea și în legăturile familiale și sociale în scopul supraviețuirii.

Citiți și: Teoria personalității conform lui Sigmund Freud

3. Etapele sexualităţii

Pentru Freud, sexul începe de la naștere și se manifestă în moduri diferite. El a separat impulsurile în două tipuri: sexuale și de autoconservare. Acestea din urmă sunt prezente în copilărie, iar primele la vârsta adultă.

De asemenea, „părintele psihanalizei” a sugerat că există diferite etape ale sexualității, aproape toate fiind trăite când suntem mici și apoi menținute pe măsură ce ne maturizăm.

Prima este etapa orală, în care obiectul satisfacției este gura. A doua este stadiul anal (controlul sfincterului), a treia este stadiul falic sau clitoridian (la băieți prin penis și la fete prin clitoris).

A patra etapă este stadiul sexual latent (când ne dedicăm activităților intelectuale și lăsăm deoparte explorarea sexuală), iar ultima este stadiul genital, care coincide cu pubertatea și explorarea prin coit.

4. Complexul Oedip

O alta teorie a lui Sigmund Freud care a generat multe controverse este relația dintre mamă și copil. Conform unui mit străvechi, Oedip a fost un bărbat care și-a ucis propriul tată pentru că s-a îndrăgostit de mama sa. Acest complex a primit numele acestui personaj tragic.

Potrivit lui Sigmund Freud, „dorințele sexuale față de mamă sunt mai intense decât afecțiunea față de tată, care este perceput ca un obstacol”. Complexul Oedip afirmă că un copil de sex masculin vrea să-și „seducă” mama și că acest lucru duce, fără îndoială, la conflict cu tatăl său.

Procesul începe în timpul etapei falice ca răspuns la „seducția maternă”, după ce copilul a făcut cunoștință cu corpul său și cu zonele sale erogene. La acel moment, neagă prezența tatălui, considerându-l o amenințare la adresa uniunii mamă-copil. Complexul Oedip își reduce intensitatea în stadiul latent și dispare în timpul fazei genitale.

Deși Freud a vorbit doar despre cazuri de băieți cu mamele lor, teoria a fost dezvoltată ulterior și la fete și tați. Acesta este cunoscut sub numele de „complexul Electra” și este echivalentul feminin al acestui complex.

Citiți și: Alunecarea freudiană sau actul eșuat: ce este și ce presupune?

5. Erotismul

Some figure

În cele din urmă, nu putem omite unul dintre conceptele cheie ale lui Sigmund Freud despre sex. Este legat de teoria Eului, Id-ului și Supraeului. Freud a încercat să explice funcționarea psihică umană. Eul este inconștientul, supraeul este forța morală, iar Id-ul este cel care mediază relația lor.

Deci, ce legătură au cu erotismul? Ei bine, potrivit psihanalistului, erotismul este echilibrul dintre estetic și moral, în care intervin impulsurile necanalizate ale dorinței, reprimate în baza regulilor și condiționării societății. Prin urmare, vorbim despre analogul sinelui.

Freud a fost și rămâne un personaj controversat. Totuși, asta nu înseamnă că nu avea dreptate. Dimpotrivă, el servește ca punct de referință pentru a reflecta și a construi o atitudine critică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alós, D. (2017). 10 diferencias entre Freud y Jung. La mente es maravillosa. [En línea] Disponible en: https://lamenteesmaravillosa.com/10-diferencias-entre-freud-y-jung/
  • Alós, D. (2017). El complejo de Edipo. La mente es maravillosa. [En línea] Disponible en: https://lamenteesmaravillosa.com/el-complejo-de-edipo/
  • Freud, S. (1905d). Tres ensayos de teoría sexual. [En línea] Disponible en: http://www.cieg.unam.mx/lecturas_formacion/identidad_imaginaria/Tema_III/Sigmound_Freud_Tres_Ensayos_sobre_la_sexualidad.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.