10 idei pentru a folosi lămâia în curățarea casei
Lămâia este un fruct foarte apreciat și este adesea folosit în diferite preparate, dar strălucește și în curățarea casei. Acest lucru se datorează faptului că are proprietăți dezodorizante și antibacteriene care o fac un produs natural de curățare excelent. Descoperiți 10 idei pentru a folosi lămâia în curățarea casei!
Cum se folosește lămâia în curățarea casei?
Pentru a îndepărta grăsimea, pentru a lustrui anumite lucruri și pentru a lăsa în urmă o aromă delicioasă… asta spun mamele și bunicile despre beneficiile lămâii în curățenie. Ei bine, au dreptate: are chiar mai multe utilizări!
Eficiența acestui fruct ca agent antibacterian a fost dovedită de mai multe ori. De exemplu, un studiu al Organizației Panamericane de Sănătate (PAHO) indică faptul că sucul de lămâie este un biocid natural util pentru dezinfectarea apei de băut.
O teză universitară arată faptul că această metodă este eficientă pentru eliminarea bacteriei E. coli. Așadar, lămâia nu transformă orice apă în apă potabilă ca prin minune, dar ne protejează împotriva anumitor infecții.
1. Eliminați grăsimea din bucătărie
Este normal ca faianța să fie plină cu grăsime, mai ales dacă este apropiată de aragaz. În timp ce gătim alimente, particulele de lipide se lipesc de pereți. Pentru a rezolva această problemă incomodă, puteți face un agent de curățare a grăsimilor într-un mod simplu și natural.
Urmați acești pași:
- Luați o sticlă cu pulverizator medie sau mare și umpleți-o pe jumătate cu coajă de lămâie.
- Acoperiți lămâia cu oțet alb și lăsați coaja la macerat timp de câteva săptămâni.
- Folosiți o strecurătoare pentru a separa lichidul de coji. Veți vedea cât de ușor este să eliminați grăsimea lipită de faianță!
2. Dezodorizați frigiderul cu lămâie
Există multe motive pentru care frigiderul miroase urât: ați lăsat ceva mult timp în el sau nu l-ați curățat la intervalul de timp potrivit. În orice caz, cu puțin suc de lămâie, puteți rezolva acest disconfort.
Respectați următoarele instrucțiuni:
- Stoarceți câteva lămâi până obțineți un castron plin de suc.
- Puneți sucul de lămâie pe raftul de jos al frigiderului.
De asemenea, puteți să înmuiați puțină vată în suc și să o puneți în frigider. O altă variantă este să tăiați o lămâie în jumătate și să o lăsați cu partea cărnoasă în sus într-un bol în frigider. Indiferent de opțiunea pe care o alegeți, lăsați-o să funcționeze câteva săptămâni. Aruncați lămâia și folosiți alta nouă. Desigur, lămâia funcționează mai bine dacă ați curățat în prealabil întregul frigider.
Descoperiți: Cafea cu lămâie: o combinație bună?
3. Îndepărtați petele și mirosul urât al tocătoarelor
Tocătoarele din lemn tind să acumuleze pete și mirosuri. În timp, acestea devin mai greu de îndepărtat. Lămâia vă va fi de mare ajutor:
- Presărați sare grunjoasă pe tocător.
- Tăiați o lămâie în jumătate și frecați-o pe tocător timp de 2 minute.
- Clătiți și veți observa o schimbare. Uscați tocătorul.
- Dacă aveți un tocător de măcelărie, folosiți același truc.
4. Curățați cuptorul clasic sau cuptorul cu microunde
Cuptorul clasic și cuptorul cu microunde sunt două aparate electrocasnice care acumulează multa grăsime. Pentru curățare, există o serie de produse care funcționează foarte bine, dar care sunt agresive cu suprafețele. Dacă nu doriți să riscați să le deteriorați, bazați-vă pe acizii din lămâie pentru a rezolva problema:
- Stoarceți sucul a 2 lămâi și puneți-l într-o tavă de copt. Puneți și restul de lămâie.
- Adăugați 1/3 apă și puneți tava în cuptor la 65 °C pentru 30 de minute sau până când amestecul ajunge la punctul de fierbere.
- Opriți cuptorul, lăsați-l să se răcească și curățați interiorul cu buretele.
5. Îndepărtați murdăria acumulată pe răzătoare
Răzătoarea cu cutie este foarte utilă, dar tinde să acumuleze multă murdărie. Dacă aveți această problemă, luați în considerare următorii pași:
- Dați pe răzătoare partea cea mai cărnoasă a lămâii.
- Lăsați sucul să-și facă efectul.
- Spălați răzătoarea.
6. Spuneți la revedere petelor de rugină
Petele de rugină de pe cuțite sau suprafețe se formează din cauza umezelii. Nu sunt ușor de îndepărtat și se pot întinde din ce în ce mai mult.
Iată ce puteți face:
- Luați un pahar cu suc de lămâie.
- Înmuiați obiectele ruginite timp de aproximativ 10 minute.
- Acidul din lămâie va disloca rugina.
- Frecați fiecare element și clătiți-l bine.
7. Spălați ferestrele
Nu există nimic mai eficient pentru a vă curăța geamurile decât folosirea unui detergent de casă, făcut din suc de lămâie. Urmați acești pași:
- Într-o cană cu apă, puneți 3 linguri de suc de lămâie.
- Puneți acest amestec într-o sticlă cu pulverizator.
- Folosiți o bucată de ziar sau o cârpă din microfibră pentru a șterge geamurile. Veți obține un aspect natural, fără zgârieturi, curat și strălucitor.
8. Curățați toaleta cu sare și lămâie
Calcarul formează în interiorul toaletei inele enervante de murdărie. Acest lucru o face să-și piardă strălucirea. Pentru a uita de asta, urmați acești pași:
- Puneți-vă mănuși pentru a avea grijă de mâini.
- Presărați sare peste o jumătate de lămâie.
- Frecați vasul de toaletă cu lămâia cu sare.
- Pentru o mai mare eficacitate, puteți adăuga puțin bicarbonat de sodiu.
Descoperiți: 12 beneficii ale lămâii mai puțin cunoscute
9. Lustruiți-vă mobila din lemn cu lămâie și ulei de măsline
Dacă aveți mobilier din lemn, folosiți un amestec de ulei de măsline și suc de lămâie pentru a-l lustrui.
- Combinați o cană de ulei de măsline și o jumătate de cană de suc de lămâie.
- Asigurați-vă că amestecați suficient și treceți la treabă.
Folosiți acest amestec numai pe mobilierul din lemn.
10. Albiți-vă hainele cu lămâie
Hainele albe încep să se îngălbenească în timp din cauza transpirației și produselor pe care le folosiți în fiecare zi, precum deodorantul. Folosiți lămâia ca alternativă la înălbitor:
- Fierbeți 1 litru de apă (sau atât cât vă trebuie pentru a înmuia hainele).
- Când ajunge la punctul de fierbere, opriți focul și adăugați câteva felii sau suc de lămâie.
- Înmuiați rufele în acest amestec.
- Adăugați o lingură de bicarbonat de sodiu.
- Spălați rufele ca de obicei.
După cum puteți vedea, există multe moduri de a folosi lămâia în curățarea casei. O puteți folosi ca dezinfectant, pentru a oferi strălucire, pentru a albi rufele și pentru a îndepărta rugina. Încercați acest produs natural, economic și sigur!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Apelblat, A. (2014). Citric acid. Springer.
- D’Aquino, Miguel; Teves, Sergio A. El limón como biocida natural para desinfectar las aguas de consumo. Boletín de la Oficina Sanitaria Panamericana (OSP); 117 (4), oct. 1994.
- Reena, R., Sindhu, R., Balakumaran, P. A., Pandey, A., Awasthi, M. K., & Binod, P. (2022). Insight into citric acid: A versatile organic acid. Fuel, 327, 125181.
- Salazar, M.; Rodas, M.; Axpuaca, Y.; Solís, K. Efectividad del método de purificación de agua con limón y luz solar, en contraste con el método de agua clorada. Universidad de San Carlos de Guatemala. 2019.
- Vandenberghe, L. P. S., Rodrigues, C., De Carvalho, J. C., Medeiros, A. B. P., & Soccol, C. R. (2017). Production and application of citric acid. In Current developments in biotechnology and bioengineering (pp. 557-575). Elsevier.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.